Bucureștiul a devenit un oraș cu două viteze! Sudul se dezvoltă, Nordul a rămas în urmă…

Foto: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - TPBI

Daniel Băluță: „Bugetul Sectorului 4, 1% contribuțiile cetățenilor, 99% sunt bani europeni!”

Dezvoltarea Sectorului 4 se datorează atragerii de fonduri europene. Astfel, față de un buget de 120 de milioane de euro, execuția bugetară pe anul în curs, se ridică, până la această dată, la 500 de milioane de euro, spune edilul Daniel Băluță:

„Banii europeni, Comunitatea Europeană au reprezentat și reprezintă șansa dezvoltării acestui sector, acestei comunități.
Fără banii europeni, fără investițiile masive care s-au derulat aici, în Sectorul 4, mare parte dintre lucrurile pe care le vedeți nu ar fi fost posibile.
Astăzi, avem 1,5 miliarde lei, prin PNRR, de investit, în Sectorul 4, pentru infrastructura locativă, pentru combaterea excluziunii sociale, pe de o parte, pe de altă parte, pentru școli, licee, grădinițe.

În mod normal, bugetul Sectorului 4 este undeva la 100 – 120 de milioane de euro. Până la această oră, grație banilor europeni, execuția bugetară pe care Sectorul 4 a avut-o, în anul 2023, este de aproximativ 500 de milioane de euro.
Nu pot să nu mă gândesc la sprijinul pe care Uniunea Europeană îl dă comunităților.
PNRR, POR, POIM, POS, mai nou, pentru că maternitatea pe care dorim să o construim dorim să o realizăm prin POS, toate aceste programe europene nu fac altceva decât să dezvolte comunitățile.

Bugetul Sectorului 4 putem să spunem, metaforic vorbind, că este alcătuit 1% din contribuțiile locale și 99 din bani europeni”, a explicat Daniel Băluță.

Rareș Hopincă: „Bucureștiul, un oraș cu două viteze!”

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, spune că din păcate, în vreme ce sudul Bucureștiului se dezvoltă accelerat, nordul orașului rămâne în urmă:

„Și îmi pare foarte bine că toată această zonă începe să arate cum trebuie să arate o capitală Europeană.
Îmi pare rău că astfel de proiecte de investiții nu se întâmplă și în alte sectoare din București.
Sigur că Sectorul 4 se dezvoltă și va fi, este deja, dar, în perspectivă, cred că va fi, cu adevărat Capitala Capitalei.
Alții au rămas cu mult în urmă și este doar vina lor că nu au reușit să învețe din bunele practici pe care Sectorul 4 le demonstrează.
Îmi doresc sincer ca toți ceilalți primari, care au rămas puțin în urmă, să ia exemplu.
Începe Bucureștiul să aibă două viteze. Zona de sud începe să se dezvolte, în timp ce zona de nord, ca un motor pe benzină, se îneacă.
Cred că bucureștenii merită cu toții aceleași șanse. Din păcate, nu avem peste tot aceeași edili”, a declarat Rareș Hopincă.

În context, trebuie amintit faptul că, potrivit consilierilor locali liberali, Sectorul 1 nu a reușit să obțină finanțare decât pentru unul dintre cele 41 de proiecte depuse pe PNRR.

„În ultimii, să zicem, cinci sau șase ani, s-a ivit oportunitatea accesării de fonduri europene, care a făcut ca statul să regândească atribuirea banilor.
Până acum, se luau bani pe suprafață, acum se iau bani pe numărul de cetățeni.
Deci, în formulă, se adaugă și numărul de oameni. Sectorul 1 fiind mai mic, primește mai puțini bani.
Însă, Sectorul 1 are șansa să ia foarte mulți bani din fonduri europene. Pe care nu-i ia.

Deci, uitați-vă, să vă dau un exemplu, Sectorul 4. Are un buget de 3,3 miliarde, dintre care mai bine de jumătate sunt fonduri europene.
Deci, noi avem o șansă unică, în acești ani! Toți anii ăștia se pierd! Putem lua bani, putem face proiecte, putem construi un sector, putem să-l ducem într-o zonă de civilizație cum nu s-a mai văzut, până acum, și doamna Armand efectiv blochează.
Și, din păcate, se vede și în buget. Și mai ales că, din el, avem un grad de cheltuire a investițiilor de 10%.
Sunt mai multe proiecte decât bani are Primăria. Adică, cu adevărat, situația este dramatică, în această primărie și pentru locuitori”, explica Dinu Gheorghe, șeful Comisiei de buget a Consiliului Local al Sectorului 1.

Diferența între nivelul de accesare a fondurilor europene dintre Sectorul 1 și celelalte sectoare ar fi una uriașă – de la sub 1 milion de euro, în Banu Manta nr. 9, la sute de milioane de euro, în Sectorul 4, spre exemplu, susține consilierul local Daniel Ciungu.

„În Sectorul 4, un miliard și jumătate de lei fonduri europene, în Sectorul 1, la execuția bugetară, până în acest moment, avem 3 milioane de lei.
Sub 1 milion de euro a adus fonduri europene doamna primar Clotilde Armand.
Celelalte sectoare au sute de milioane, ea are sub unu”, declara Ciungu.

El mai spunea și că proiecte precum reabilitarea lifturilor din blocuri sau termoficare de la soare ar fi putut beneficia de finanțare prin PNRR, dar Primăria Sectorului 1 a ratat această șansă.

„Aceste lifturi, de exemplu, energia verde – pentru că se tot discută despre termoficare de la soare, renovarea clădirilor din Sectorul 1 se puteau face și pe PNRR. Pentru aceste proiecte, se putea aplica și la PNRR.
Sectorul 1 se pare că a aplicat sau a făcut cereri pentru 41 de proiecte și doar unul singur a ajuns la nivelul de contract de finanțare.
Ministerul (… Dezvoltării n.r.) ne spune, de altfel, că, în mai multe runde de clarificări, Sectorul 1 nu a venit cu documentele cerute.
În 12 dintre aceste cereri, pur și simplu au venit peste termen.

Ne aducem aminte de proiectul cu reabilitarea și digitalizarea tuturor stațiilor STB din Sectorul 1. Este singurul sector din Capitală care nu va avea acest lucru. Toate celelalte sectoare au reușit la tmip și toate au fost informate în aceeași perioadă de Minister (… al Dezvoltării n.r.). Ei bine, Sectorul 1 n-a reușit.
Avem un singur proiect, nici măcar cu acela nu a venit în Consiliu, exact cum este în contractul de finanțare, așa cum trebuie. Și, dacă nu vine cu el în acel fel, eu consider că a renunțat și la acela. Adică, zero, zero pe linie.
În 28 de proiecte, i s-au cerut de două ori clarificări. Nu a venit cu ele”, explica consilierul local Daniel Ciungu.

Și viceprimarul liberal din Banu Manta, Ramona Porumb, spunea că un răspuns oficial al Ministerului Dezvoltării atestă faptul că, din 50 de proiecte depuse pentru PNRR, Primăria Sectorului 1 a obținut finanțare doar pentru unul singur.

„Acest document, pe care îl avem de la Ministerul Dezvoltării, eu cred că este dovada, dovada concretă, directă, evidentă a eșecului administrației Armand, a nepriceperii din această primărie.
Să ai 50 – aș spune doar 50 de cereri, și să ai una singură aprobată, ca primar al Sectorului 1, cu un aparat de undeva la 400 de angajați, înseamă, de fapt, că managementul tău este foarte prost, că ai alte preocupări. Preocupările tale sunt luptele cu Consiliul Local, cu cine știe ce agenți economici. Nici pe departe, nu te lupți pentru niște proiecte pentru cetățeni.
E un document care spune negru pe alb: la Primăria Sectorului 1, nu se face treabă”, aprecia viceprimarul Sectorului 1 Ramona Porumb.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.