Danemarca, superioară României în ultimul meci al grupelor CM de handbal feminin. ”Tricolorele” își complică traseul

Sursă: Facebook-Federația Română de Handbal
Sursă: Facebook-Federația Română de Handbal

Naționala de handbal feminin a României a pierdut ultimul meci al grupei E, împotriva uneia dintre țările gazde, Danemarca. Scorul final al partidei care s-a jucat în aceeași sală ca și celelalte meciuri, la Herning, în ”Jyske Bank Boxen”, a fost de 39-23 în favoarea nordicelor.

Ambele reprezentative aveau înainte de duelul direct, patru puncte obținute, după primele două runde ale fazei grupelor. În reprezentativa statului nostru, Diana Lixăndroiu a debutat la naționala mare după experiența de la tineret.

Confruntarea a început într-o manieră pozitivă pentru jucătoarele antrenate de Florentin Pera, iar MVP-ul primelor două victorii ale ”tricolorelor”, Eliza Buceschi a făcut rapid 1-0 pentru ale noastre. În scurt timp, danezele au punctat și ele pe tabela de marcaj și au dus scorul la 3-1, atunci când Cristina Laslo a aruncat peste poartă și a irosit o ocazie mare.

Totuși, România a revenit în meci, după primele parade ale portarului gazdelor, Reinhardt. Sonia Seraficeanu s-a remarcat în poziția de extremă și a înscris trei goluri consecutive. Selecționerul trupei noastre a cerut timeout și le-a îndemnat pe handbalistele românce să arunce la o înălțime mai ridicată pentru a avea o eficiență superioară.

La următoarea fază, pivotul naționalei noastre, Crina Pintea putea egala situația la general, dar aceasta nu s-a aflat în cea mai bună zi și a ratat din toate pozițiile. Însă, imediat după replica încheiată cu succes de jucătoarele Danemarcei, Eliza Buceschi a înscris cu o lovitură de la șapte metri.

Impreciziile de la finalizare ale naționalei nordice i-au permis Crinei Pintea să își ia revanșa, iar jucătoarea selecționatei noastre a făcut 7-7.

Danezele au intrat rapid înapoi în joc și au marcat câteva goluri prin care s-au desprins, iar, mai apoi, pentru câteva minute, nicio echipă nu a mai punctat decisiv. Goalkeeper-ul nostru, Diana Ciucă a ieșit în evidență la mingile blocate de la mijlocul primei părți, în timp ce ofensiva româncelor nu a funcționat la parametri optimi.

O performanță care a putut fi notată în această înfruntare de la turneul final a fost reprezentată de golul de la debut al Dianei Lixăndroiu, care și-a început cu dreptul cariera la selecționata mare a României.

Actul întâi al ultimei partide din grupele Campionatului Mondial de handbal femini a fost caracterizat de multe eliminări suferite de jucătoarele românce, care au dus la destabilizarea defensivei și multe lipse de sincronizare.

Majoritatea golurilor danezelor au venit pe seama imposibilității de a schimba suficient de rapid una dintre jucătoarele de câmp cu portarul Diana Ciucă, la reluarea jocului din partea danezelor, în perioadele de inferioritate numerică ale României.

Diferența medie de goluri între cele două naționale în prima repriză a fost de 10 goluri, iar scorul final a fost de 21-10, după ce, înspre final, un timeout a fost cerut de selecționerul danez. Acesta a intenționat să așeze ultimul atac al echipei sale, iar Florentin Pera nu a putut, prin indicații oferite sportivelor din țara noastră, să împiedice încasarea celui de-al 21-lea gol.

În a doua repriză, naționala noastră a început cu o linie mediană și ofensivă extrem de tânără. Acolo, se aflau Diana Lixăndroiu, în vârstă de 18 ani, Andrea Popa, în vârstă de 23 de ani, dar și Alisia Gogârlă, în vârstă de 20 de ani. Tehnicianul român a dorit să menajeze marea majoritate a jucătoarelor românce în perspectiva următorului duel decisiv de la această competiție.

Chiar și așa, cu ”rezervele” intrate pe teren, România putea începe cu dreptul actul secund, după ce a obținut o aruncare de la șapte metri. Totuși, goalkeeper-ul danezelor, Reinhardt s-a remarcat din nou și i-a interzis Alisiei Gogârlă golul. Handbalista româncă nu s-a lăsat și a marcat superb de la marginea semicercului pentru a reface pe tabelă diferența de 11 lungimi.

Danezele au slăbit și ele motorul în repriza a doua, dar nu au greșit la încheierea cu succes a fazelor. Acestea au continuat să înscrie, pe când ofensiva noastră a suferit inexplicabil de tare, comparativ cu meciurile anterioare. Procentajul ratărilor naționalei noastre a fost unul extrem de ridicat, dar, vestea bună a acestei părți secunde a fost legată de eficiența la finalizare a Dianei Lixăndroiu, care a bifat 4/6 goluri în confruntarea de la Herning.

Diferența dintre cele două reprezentative a crescut, la un moment dat, la puțin timp de la startul reprizei a doua, la 13 goluri. Portarul formației nordice, campioană mondială și europeană la junioare, s-a opus din nou de la șapte metri, reușind să blocheze trei din patru lovituri din cel mai apropiat semicerc.

Naționala României a fost lipsită de acuratețe și în jocul provenit din extreme, deoarece greșelile la finalizare din acele părți au fost evidente și repetitive. Totuși, portarul selecționatei țării noastre, din actul secund, Daciana Hosu, a intervenit decisiv la mai multe execuții ale jucătoarelor trupei gazdă.

Cu 10 minute înainte de final, avansul Danemarcei era de 15 goluri, iar româncele au continuat să nu fructifice contraatacurile avute la dispoziție. Nordicele s-au distrat pe final de meci și au obținut ambele puncte în fața propriilor suporteri.

România s-a calificat, totuși, în grupele principale ale acestei ediții de Campionat Mondial de handbal feminin, cu punctele înjumătățite, ca de altfel, orice națională. ”Tricolorele” vor pătrunde în ”marile meciuri” cu două puncte, asemănător Poloniei.

În seria de trei partide pe care le vom avea de jucat, mai exact, contra celor de la Germania, Polonia și Japonia, primul dintre acestea va deveni, totodată, și decisiv. Sportivele din țara noastră vor întâlni handbalistele germane la debutul acestei serii de confruntări, joi, 7 decembrie, de la ora 19:00. Ulterior, în cazul unei victorii contra nemțoaicelor, miza continuă să rămână în suspans la duelul cu Japonia, de sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 16:30.

În eventualitatea înregistrării unui parcurs bun în aceste întâlniri, handbalistele românce vor încheia seria împotriva Poloniei, luni, 11 decembrie, de la ora 19:00.

Naționala noastră rămâne, după acest eșec, cu handbalistele daneze, cu șase victorii, în toată istoria acestui sport, contra selecționatei calificate de pe primul loc din grupa E.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.