”Echipele Clujului” se califică în sferturile Cupei României. CSA Alexandria putea produce o surpriză imensă
Articol de mariosoare, 6 decembrie 2023, 22:54
În ziua a doua a meciurilor din runda cu numărul trei a Cupei României, un duel din grupa C de calificare și alte trei partide din grupa B s-au disputat pentru a își afla formațiile care vor pătrunde în următoarea fază a competiției.
Primul meci programat să se joace miercuri, 6 decembrie, a fost cel din grupa C, dintre Zalău și FC Bihor. Cele două cluburi nu mai aveau, matematic, nicio speranță la calificare și se luptau pentru o victorie de orgoliu.
Orădenii stăteau mai bine în clasament înainte de ora jocului, având un punct în grupă, în timp ce trupa din Zalău nu obținuse vreun rezultat pozitiv în cele două confruntări avute precedent.
În minutul 28 al partidei, atacantul gazdelor, Cosmin Meșter a înscris pentru a deschide scorul și pentru a își trimte echipa în avantaj la finalul primelor 45 de minute. Actul secund nu a adus nimic concret până spre finalul jocului, atunci când, tot clubul din Zalău a fost mai periculos și a reușit să finalizeze o fază de atac.
Vârful muntenegrean, Stefan Nikolic, trecut în cariera sa și pe la FCSB, a punctat pentru 2-0 cu zece minute rămase din timpul regulamentar, iar cu un minut înainte de intrarea în timpul adițional, bihorenii au redus din deficit. Totuși, oaspeții nu au putut să plece cu măcar un punct din deplasarea efectuată, astfel încât Zalău a înregistrat singurul succes din această ediție de Cupa României.
Poziția pe care a încheiat, în mod oficial, Zalău, grupa C este cea de-a patra, în timp ce FC Bihor va încheia pe ultimul loc, cu un singur punct acumulat.
Ulterior acestei înfruntări, trei partide s-au jucat, în mod simultan, la aceeași oră, toate cu o miză extrem de importantă. Înainte de startul meciurilor din grupa B a acestei competiții, situația primelor locuri stătea în felul următor: lideri erau cei de la CFR Cluj, cu patru puncte, în spatele cărora se aflau rivala din oraș, Universitatea, dar și Rapid București. De partea cealaltă, Steaua București strânsese un singur punct, iar CS Alexandria, cu trei puncte înregistrată până atunci, avea ocazia să se califice, cu mențiunea că depindea de rezultatele celelalte.
Cele două cluburi ”feroviare” se întâlneau, într-un meci direct, pe stadionul ”Giulești”, crucial, pentru a stabili formația calificată în sferturile Cupei României. Ardelenii se mulțumeau și cu un egal, deoarece puteau fi avantajați de golaveraj, grație unui atac mai consistent, în timp ce ”alb-vișinii” erau obligați să învingă pe teren propriu.
Partida dintre Rapid și CFR Cluj s-a jucat în condițiile unei perioade nu foarte bune pe care o traversează ambele echipe, în ciuda pozițiilor apreciabile din clasament. ”Giuleștenii” remizaseră, în campionat, contra ultimei clasate, FC Botoșani, în cel mai recent duel desfășurat, pe când ardelenii pierduseră un alt derby, în fața Universității Craiova, departe de propria casă.
În condiții meteorologice nefavorabile, confruntarea din Capitală a început cu două linii de start extrem de puternice, alcătuite aproximativ din cei mai valoroși fotbaliști disponibili. În minutul 24 al meciului, a apărut prima ocazie cu adevărat importantă la poarta clujenilor.
Funsho Bambgoye a urcat în flancul drept până spre linia de fund, iar centrarea acestuia trimisă la semi-înălțime l-a găsit pe Borja Valle, vârful fals folosit de tehnicianul italian, Cristiano Bergodi, care a reluat cu latul spre buturile apărate de Răzvan Sava.
Portarul român și-a arătat reflexele și a respins în lateral balonul, de unde Jayson Papeau a preluat și a șutat razant. Mingea l-a izbit în cap pe un apărător al celor de la CFR, iar faza s-a terminat cu noroc pentru echipa vizitatoare.
La cealaltă poartă, CFR s-a remarcat pe plan ofensiv mulțumită unei faze fixe. Ermal Krasniqi a expediat o centrare din corner, pe jos, iar mingea nu a putut fi îndepărtată din careul rapidist. Fundașul central al oaspeților, în vârstă de 20 de ani, Matei Ilie, a intrat, cu noroc, în posesia balonului, iar execuția sa puternică a trecut pe lângă stâlpul din stânga porții lui Horațiu Moldovan.
În repriza a doua, la un sfert de oră trecut din această parte, Kevin Soni, aflat cu fața spre poarta adversă, i-a pasat în axul stâng lui Alexandru Ioniță, care a intrat în careu cu mingea la picior. Fotbalistul român al ”giuleștenilor” și-a calculat pașii pentru a finaliza, dar șutul său s-a oprit în plasa laterală, mulți spectatori având iluzia optică marcării unui gol, dar acesta a fost doar unul ”turcesc”.
Cea mai mare oportunitate de a înscrie pentru formația antrenată de Cristiano Bergodi, care avea nevoie să forțeze desprinderea pe tabela de marcaj i-a aparținut lui Funsho Bambgoye. Cu 20 de minute avute la dispoziție până la finalul partidei, o mingea care părea că va ieși în afara terenului a fost ținută în suprafața de joc de jucătorul francez, Jayson Papeau, care a centrat cu efect în careu.
Fotbalistul nigerian al rapidiștillor a deviat, din prima, destul de puternic, spre poarta clujenilor, dar Răzvan Sava a intervenit din nou, în ultimă instanță, și și-a păstrat formația în calculele calificării.
Braț la braț cu CFR Cluj în sferturile Cupei României a mers și U Cluj, care a câștigat, fără drept de apel, pe terenul celor de la FC Botoșani. Trupa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a început partida din Moldova, printre alții, cu Ianis Stoica, Valentin Gheorghe și Marco Fossati, pentru a menaja majoritatea ”starurilor” echipei.
După cinci minute de joc, fostul fotbalist al celor de la FCSB, Ianis Stoica, a marcat după un joc colectiv de excepție și a deschis scorul pentru trupa ardeleană. La jumătate de oră diferență, un penalty controversat a fost acordat pentru clujeni, după o neatenție comisă de Andrei Dragu asupra lui Robert Silaghi.
Elvis Manu, atacantul olandez al oaspeților, a transformat lovitura de la unsprezece metri, iar ardelenii au făcut 2-0 la Botoșani, după un șut tare, pe centrul porții. Ianis Stoica a făcut dubla în repriza secundă, iar ultimul gol al ”șepcilor roșii” a fost bifat de Marco Fossati, aflat la prima reușită de când a semnat cu U Cluj.
Echipa pregătită de fostul internațional român, Ioan Ovidiu Sabău a terminat în fruntea grupei din Cupa României, acumulând șapte puncte din totalul de nouă posibile. În ultima înfruntare a acestei zile, CS Alexandria își propunea să câștige acasă, în fața unei Stele a Armatei care nu mai avea vreo miză în joc.
Chiar și așa, trupa antrenată de Daniel Oprița a intrat mai concentrată în meci, iar după o primă repriză în care s-a apărat exemplar în fața unor atacuri în lanț declanșate de gazde, a deschis recitalul prin David Maftei, în minutul 47. Mai apoi, a urmat o dublă a jucătorului bulgar, Tsvetelin Chunchukov, în minutele 59, respectiv 86.
În ciuda unor semne de revenire arătate pe finalul meciului, exemplificate prin înscrierea a două goluri, venite de la nou-intratul, Petre Simon, gruparea teleormăneană a ratat șansa de a merge mai departe în Cupa României. În cazul în care ar fi obținut toate cele trei puncte, echipa din liga inferioară ar fi sărit peste CFR Cluj și s-ar fi calificat în sferturi. Așadar, cluburile calificate în sferturile competiției din această grupă sunt: U Cluj și CFR Cluj.
Joi, 7 decembrie, vor avea loc alte cinci dueluri în Cupa României, în următoarea ordine cronologică:
- Chindia Târgoviște-FC Hermannstadt
- Petrolul Ploiești-Sepsi Sfântu Gheorghe
- Progresul Pecica-Corvinul Hunedoara
- Dinamo București-Oțelul Galați
- FCU Craiova 1948-FCSB