VIDEO: Anca Marinescu – „Noi putem face reciclarea mai prietenoasă pentru români”

La finalul lunii noiembrie fost lansat Sistemul de Garanție Returnare(SGR). Am aflat #InComunitate cum decurge implementarea acestuia, ce funcționează bine și ce obstacole au apărut, dar și cum reacționează românii în fața acestui program de reciclare de la Anca Marinescu – Corporate Affairs & Communication Manager, RetuRO SGR.

„Sistemul de Garanție Returnare și-a demonstrat eficacitatea în foarte multe țări din Europa, până în acest moment. Ce face unic sistemul din România este complexitatea, pentru că suntem mai mulți ca populație, pentru că avem o geografie mai extinsă decât majoritatea țărilor care au implementat până acum sistemul de garanție returnare și pentru că avem comerțul împărțit destul de clar și aproape egal între comerț tradițional și comerț modern, adică supermarket, hipermarket. În restul țărilor care au implementat până acum domina comerțul acesta modern. Faptul că avem această complementaritate face sistemul din România mult mai complex și mult mai dificil de implementat, dar, în ciuda complexității, sistemul este făcut să fie foarte ușor de utilizat pentru fiecare dintre noi, pentru consumatori.  Pentru consumatori el este simplu.”

SGR, infrastructura pentru reciclare prietenoasă

Sistemul de garanție returnare(SGR) are obiective clare. Responsabilizarea fiecăruia dintre noi, încrederea dată de transparență în procesul de reciclare și, în final, resurse pentru viitorul nostru. Infrastructura prietenoasă și proximitatea sunt factori care vin, de asemenea în sprijinul românilor.

„Sistemul acesta nu va funcționa niciodată în lipsa noastră, a celor 19 milioane de români. Nu are cum să funcționeze, oricât de bună ar fi infrastructura pe care o pune la dispoziție RetuRo, administratorul sistemului sau cât de bune sunt mecanismele pe care le vor pune la dispoziție comercianții sau producătorii de băuturi înscrise în sistem. Ține de fiecare dintre noi, de aceea noi spunem la RetuRo: noi putem să facem reciclarea mai prietenoasă pentru români. Îți aducem infrastructura mai aproape, te facem să-ți fie mai ușor și să ai încredere. Acest sistem îți oferă transparență și trasabilitate. Ne ocupăm doar de ambalaje de băuturi  și atunci  știi exact că pet-ul, sticla și metalul între 100 de mililitri și 3 L, de la anumite categorii de băuturi, vor ajunge unde trebuie la reciclare și vom avea parte de material de calitate mult mai bună și vom avea mai multe resurse.”- Anca Marinescu- manager comunicare 

Cu logo și fără logo, doar pentru 6 luni

Din luna ianuarie 2024 nu vor mai exista ambalaje care să nu participe la sistemul de garanție returnare. Acestea își vor găsi locul în rafturi, pentru o perioadă de timp, cu cele care nu au logo, până la epuizarea stocurilor vechi. Comercianții au obligația de a le semnaliza corect la raft.

„Producătorii de băuturi nu vor mai putea să introducă pe piață băuturile, începând cu 1 ianuarie 2024, dacă nu vor avea logo-ul ambalaj cu garanție pe etichetă.  Este o obligație legală, a lor, din 1 ianuarie. Ei nu mai pot pune decât acest gen de ambalaje, dar va fi o perioadă de 6 luni în care se vor găsi ambele tipuri de ambalaje, până la epuizarea stocurilor deja existente.”

Păstrați ambalajele intacte

Este important de știut că cei 50 de bani plătiți drept garanție pot fi recuperați, la returnarea ambalajului, doar dacă acesta este într-o stare foarte bună și are eticheta intactă.

„În Sistemul de Garanție Returnare ambalajele nu vor fi refolosite, vor fi trimise la reciclare, dar ele trebuie returnate într-o stare cât mai bună, golite de conținut, dar într-o stare cât mai bună, dintr-un motiv foarte simplu, trebuie să li se poată citi eticheta, ca noi să vedem că fac parte din sistem. Aparatele automate citesc codul și trebuie să fie vizibil, iar operatorul manual va citi logo-ul. De asemenea, dacă ambalajele sunt deteriorate aparatul nu le recunoaște.”

Ce trebuie reținut în cadrul SGR:

„Cei 50 de bani nu sunt o scumpire a produsului preferat, sunt o garanție pe care o recuperați în momentul în care duceți ambalajul golit înapoi. Este foarte ușor să faceți asta, nu trebuie să vă întoarceți în același magazin și nu trebuie să aveți bonul fiscal. Este, de asemenea, important să urmăriți că ambalajul să aibă inscripționat pe el logo-ul de ambalaj cu garanție, altfel ambalajele nu sunt eligibile în cadrul programului.  Ele vor intra treptat, pe măsură ce se epuizează stocurile la comercianți. În câteva luni, probabil nu vom mai vedea ambalaje fără garanție.”Anca Marinescu – Corporate Affairs & Communication Manager, RetuRO SGR

 România se poate înscrie, cu succes, pe harta statelor europene în care funcționează deja Sistemul de Garanție Returnare. Depinde numai de noi să avem o țară curată și civilizată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.