Atenție la „Breaking news!”

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații! 

Atenție la Breaking news!” Din păcate, în lumea în care trăim, evenimentele șocante se succed cu rapiditate; știrile sunt pline de situații de tip „breaking news.” Problema, dincolo de presiunea emoțională pe care o resimțim, este că aceste „breaking news” vin la pachet, de multe ori, cu o doză bună de necunoscut: „Cine? Ce? De ce? Cu ce urmări?” – sunt întrebări la care nu avem mereu un răspuns pe loc. Acest lucru ne expune la un mix nesănătos de informații credibile, zvonuri, afirmații fără dovezi și chiar dezinformare intenționată. Cum putem înțelege și reacționa la lumea în care trăim, dacă nu ne putem baza pe informațiile pe care le consumăm?

De aceea, îți prezint astăzi un mic ghid de navigare prin Breaking news.

„Breaking news” este un termen din limba engleză, preluat ca atare și în română, și care se referă la informațiile primite „la cald” de către jurnaliști și care sunt difuzate imediat, despre un eveniment care tocmai s-a întâmplat sau tocmai a început.

Atunci când se anunță un breaking news, poți urma câțiva pași de igienă a informației:

1. Trebuie să știi ce nu știi. În timpul unui breaking news, informațiile verificate sunt greu de găsit. Trebuie să fii conștient că zvonurile și informațiile înșelătoare vor ocupa rapid decalajul dintre datele disponibile și ceea ce vrea publicul să afle.

2. Ai grijă la „omul rău”! Actorii rău intenționați, care urmăresc să influențeze opinia publică, vor profita de vidul informațional. Nu te lasă exploatat, distribuind mai departe informații neverificate.

3. Ieși din social media! Ferește-te de actualizările șocante ale știrii, care circulă printre utilizatorii rețelelor sociale, dar nu apar și în organizațiile media credibile. Cel mai probabil, sunt neadevărate. Sursele credibile de știri vor verifica și le vor prezenta, dacă se dovedesc adevărate. 

4. Uită-te după dovezi! Afirmațiile șocante nesusținute de link-uri către surse jurnalistice credibile sau alte dovezi incontestabile trebuie abordate cu precauție. 

5. Du-te tu către sursele credibile! Nu aștepta ca știrile să te găsească ele pe tine. Îndreaptă-te în mod activ către: sursele care prezintă reportaje de la fața locului, organizațiile de fact-checking care demontează în timp real știrile false, sursele independente și imparțiale de știri.

6. Ai răbdare! Jurnalismul de calitate și verificarea informațiilor cer timp. Nu te aștepta să afli totul deodată și nu avea încredere în sursele care declară că îți pot spune totul despre evenimente care de-abia s-au petrecut. În plus, trebuie să accepți că în procesul de documentare inițială se pot strecura erori. Doar că organizațiile media de calitate vor corecta aceste erori rapid și în mod transparent, și este în regulă să facă asta.

Rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!

Ascultă rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.