Toată apa uzată din București va fi epurată!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Cea mai mare investiție de mediu din sud-estul Europei – stația de epurare a apelor uzate de la Glina, este finalizată. Stația permite epurarea integrală a apelor uzate din București, acoperind necesitățile de epurare ale Bucureștiului până în 2040. De asemenea, a fost finalizat incineratorul pentru nămolul rezultat din epurarea apelor uzate.

Prin incinerarea nămolului se produce energie, iar, în urma procesului, rezultă o cenușă inertă, care este folosită de fabricile de ciment. Valoarea investiției a fost de 650 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat și bugetul local al Municipiului București.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

„Este un moment important pentru mediul din București și pentru mediul din România. După 48 de ani, de la începutul acestui proiect, în sfârșit putem să spunem că Bucureștiul are o stație de epurare care tratează toate apele reziduale din București, putând să trateze 12 metri pe secundă, ceea ce înseamnă că până în dezvoltarea viitoare a Bucureștiului, în 2040, toată apa din canalizarea Bucureștiului va fi tratată.

Este un proiect realizat cu o finanțare europeană. Valoarea proiectului este de 650 de milioane de lei, mare parte din ei de la Banca Mondială, cofinanțarea asigurată de statul român și de Municipiul București, printr-un credit, așa cum am spus, de la Banca Europeană de Investiții. Este un proiect care trebuia să fie finalizat în 2023. Riscul era ca Bucureștiul să dea banii europeni înapoi, toți acești bani”, a declarat primarul general al Capitalei Nicușor Dan.

Proiectul a fost derulat de către un consorțiu alcătuit din companiile spaniole FC și Aqualia și Compania franceză Suez.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.