VIDEO: Alex Marcu – „Presiunea socială este cel mai mare factor de renunțare la dietă”

Dietă, nutriție, sport, sunt cele trei cuvinte pe care le tot repetăm de-a lungul fiecărei zi. Ne dorim un corp sănătos și într-o formă fizică foarte bună. În același timp, din celălalt colț al ringului ne zâmbesc provocator alimentele preferate. Ne apropiem de sărbători, iar asta înseamnă mese pline cu ceea ce ne place foarte mult să mâncăm. Atunci, cum ne păstrăm în formă de sărbători? Cum reintroducem în meniul zilnic alimentele la care am renunțat pe durata postului? Cum suplinim lipsa unei activități fizice intense?  Am aflat #InComunitate ce și cum mâncăm de sărbători, cum ne putem păstra forma fizică și cum putem căpăta obiceiuri alimentare sănătoase de la Alex Marcu, nutriționist sportiv.

„E bine să te înconjori de oameni care să fie cât mai sănătoși. Noi suntem suma a cinci oameni care ne înconjoară, cam asta zice teoria, iar dacă te înconjori de oameni care fac sport și mănâncă sănătos, automat o să începi să ai aceleași principii. Dacă te înconjori de oameni care vor să petreacă toată ziua, o să ai principiile lor. Nutriția cu sportul merg mână în mână, nu sunt obligatorii, dar se completează. Dacă ai un obiectiv clar în minte, vrei să slăbești sau să pui masă musculară și să fii mai sănătos, ar fi bine să te folosești de tot spectrul de soluții.

(…)Statisticile spun că pentru a slăbi eficient și sustenabil ai nevoie de 10 săptămâni. Abia în 10 săptămâni, corpul își reface imaginea corporală, adică el nu mai are tendința să se întoarcă de unde a plecat. E nevoie de un efort de 10 săptămâni pentru ca și corpul meu, creierul meu și sistemul nervos să fie gata să accepte noua formă, altfel o să zică, ok, vreau să mă întorc unde eram și  o vede ca pe o chestie tranzitorie.  Avem  și teoria  psihologiei care zice că pentru a implementa niște obiceiuri ai nevoie de minim 21 de zile. Adică, trebuie să repeți 21 de zile un obicei ca el să devină cât de cât automat pentru a ne fi mai ușor. Interesul este ca ele devină parte din rutină, ca să ne putem vedea de viață fără a fi stresați.”

Presiunea socială ne determină comportamentul alimentar

În perioada sărbătorilor suntem tentați să exagerăm cantitățile de alimente  pe care le mâncăm. Excesul alimentar ne pune viața în pericol, iar din dorința de a nu ne supăra familiile sau gazdele, avem tendința de a mânca tot ce ni se pune în farfurie. Este un cerc vicios, dar trebuie să optăm pentru un stil de viață sănătos.

„Excesul poate produce intoxicație. Poți să te intoxici cu orice. Poți să te intoxici cu sarmale, poți să te intoxici cu alcool. Te poți intoxica și dacă bei prea multă apă.  Este o mini intoxicație și indigestia pe care o pățim de sărbători. Presiunea socială este cel mai mare factor de renunțare la dietă. Presiunea socială, prietenii, familia. Lupta e destul de mare, când ne apucăm de treabă și avem nevoie de o motivație puternică.”

Postul nu se întrerupe brusc

 Pentru cei care au ales să țină post, revenirea la o alimentație care să includă proteine de origine animală trebuie să fie făcută treptat. Alex Marcu, nutriționist sportiv, ne-a explicat și de ce trebuie să procedăm așa.

„Postul durează o lună și jumătate, deci nu ar fi bine să intri direct în mâncare și în băutură, pentru că te poți intoxica. E mai periculos, pentru că noi pierdem un pic din capacitatea de digestie a anumitor alimente. În plus, dacă nu mai primește anumite alimente, mai scade un pic numărul de enzime, mai scade un pic aciditatea sau producem mai multe enzime pentru carbohidrații din legume și atunci, dacă îi dăm direct mai multă carne, alcool, grăsimi animale, el o să gestioneze foarte greu tot excesul acesta”.

 Ce să alegem de pe masa de Crăciun?

Putem mânca ceea ce ne-au pregătit mamele sau bunicile noastre. Alegem să mâncăm mai puține sarmale și evităm pâinea. Putem opta pentru o lingură de mămăligă. Lângă friptură, o salată va face minuni pentru digestia noastră. Desertul, ei bine, va avea un statut special și nu îl vom mânca la aceeași masă. Nici seara.

 „Aș recomanda să mâncăm cât mai multe proteine, adică proteine din ouă, proteine din carne, proteine din lactate, pentru că proteina este foarte sățioasă. Dacă ar fi să punem pe o scară a sațietății proteinele, glucidele și grăsimile,  proteinele sunt cele mai  sățioase, după care vin carbohidrații și la final avem grăsimile. Grăsimile sunt ultimele ca sațietate. Este de preferat să mâncăm alimente care ne satură mai repede. Din nou, o altă chestie pe care am putea să o facem ar fi să nu combinăm foarte multe alimente, pentru că pun multă presiune pe sistemul digestiv. Apoi, să evităm să mâncăm desertul la aceeași masă.” – Alex Marcu, nutriționist sportiv

 Mișcarea ne menține sănătoși

După masă, o plimbare ne va ajuta să ne simțim mai bine. Cu cât mai lungă, cu atât mai bine. Așa ne vom putea menține în formă.

„Dacă un om își propune să rămână în formă, trebuie să-și propună să se miște încontinuu. Să umble, să se miște. O soluție la îndemână ar fi mersul pe jos, care pe lângă că face piciorul frumos, accelerează digestia, accelerează procesele, pentru că sângele trebuie să circule, trebuie să digerăm și să ducă nutrienții prin tot corpul.”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.