”Primvs Derby”, umplut doar de un cartonaș roșu și de spectacolul din tribune. ”Giuleștenii” nu și-au luat revanșa în 0-0-ul cu Petrolul

În etapa 20 din Superligă, Petrolul Ploiești și Rapid București s-au întâlnit în ceea ce înseamnă tradiție și istorie, respectiv ”Primvs Derby”. Pe stadionul ”Ilie Oană”, ”giuleștenii” porneau la ora meciului dintr-o poziție mai bună în clasament, locul al patrulea, cu 31 de puncte, în vreme ce rivalii se aflau pe locul al optulea, cu 26 de puncte.

Scorul final a fost cel de 0-0, fără vreo avalanșă mare de goluri pe parcursul celor 90 de minute. Pe toată durata partidei, fotbaliștii antrenați de Cristiano Bergodi au expediat două șuturi spre poarta apărată de Lukas Zima, dar niciunul dintre acestea nu a fost cadrat. Dacă rapidiștii au încheiat duelul de la Ploiești fără șut trimis pe poarta apărată de goalkeeper-ul ceh, ”galben-negri” au avut 19 ocazii de gol, în total, iar șase dintre aceste șanse de a înscrie au prins spațiul porții în care se afla fotbalistul de la naționala României, Horațiu Moldovan.

Referitor la capitolul posesiei, tot gazdele au stat mai bine, având 62%, în timp ce ”alb-vișinii”, cu cele 38 de procente, s-au mulțumit să aștepte contraatacurile și să surprindă apărarea adversă. Lucrurile nu au stat conform așteptărilor tehnicianului italian de pe banca formației din Giulești. La nici cinci minute de la începerea confruntării, oaspeții au rămas în zece oameni.

Fundașul stânga al ”alb-vișiniilor”, Andrei Borza, venit în această vară, de la Farul Constanța, a faultat dur un adversar, după o preluare defectuoasă. Lateralul trupei din Capitală nu a putut să oprească corespunzător un balon care a venit la el, iar, mijlocașul la închidere al celor de la Petrolul, Ismael Diomande, a intrat în posesia mingii.

În acel moment, apărătorul ”giuleștenilor” a avut o intrare întârziată asupra adversarului său, călcându-l cu crampoanele pe gamba piciorului drept. Arbitrul meciului, Andrei Cojocaru, nu a stat prea mult pe gânduri, iar, în ciuda debutului de partidă, i-a arătat lui Andrei Borza cartonașul roșu. În ciuda protestelor în fruntea cărora s-a aflat căpitanul echipei, Cristian Săpunaru, nimic nu a putut fi schimbat, iar cei de la Rapid au fost obligați să înceapă derby-ul cu un om mai puțin pe teren.

Ulterior acestui eveniment al înfruntării de la Ploiești, la cinci minute distanță, mai exact, a apărut prima ocazie a grupării gazdă. Căpitanul ”găzarilor”, Valentin Țicu, a fost găsit liber în flancul stâng ofensiv, iar acesta a decis să centreze la semi-înălțime în careul ”alb-vișiniilor”.

De acolo, unul dintre fundașii oaspeților, Christopher Braun, s-a aruncat la disperare și a respins din alunecare. Totuși, balonul nu a fost complet îndepărtat, iar Gicu Grozav, după ce a recuperat, a șutat la colțul lung. Execuția sa a fost atenuată de Paul Iacob, unul dintre stopperii ”giuleștenilor”, iar mingea s-a scurs pe lângă bara din stânga porții lui Horațiu Moldovan.

În minutul 28 al confruntării, tot ploieștenii au fost mai prezenți în atac. După o schemă realizată dintr-un corner, în care au fost implicați Gicu Grozav, care a centrat la marginea careului advers, dar și Valentin Țicu, cel care a reluat spre poartă, a fost consemnată a doua oportunitate de a deschide scorul. Șutul celui din urmă, din voleu, nu a fost suficient de puternic, iar portarul rapidiștilor a intervenit prompt, prin reținerea balonului.

Cinci minute mai târziu, a fost notată cea mai mare ocazie de gol a partidei, care le-a aparținut tot jucătorilor antrenați de Florin Pîrvu. Dintr-o lovitură liberă de la 16 metri, cel mai tehnic fotbalist al petroliștilor, brazilianul Jair, a șutat precis la vinclul porții adverse. Totuși, goalkeeper-ul ”alb-vișiniilor” s-a înălțat și a plonjat incredibil pentru a se opune golului. Mingea a atins și bara porții rapidiste și a ieșit în afara spațiului de joc.

În ultimele acțiuni ale primei reprize, după o aruncare de la margine, extrem de lungă, care a ajuns până în careul mic, Seniko Doua a trimis mingea în plasa porții. Totuși, golul ploieștenilor a fost anulat, deoarece centralul meciului a considerat că, din săritură, fotbalistul ivorian l-a incomodat pe Horațiu Moldovan, care ieșise să boxeze balonul.

Chiar dacă pe parcursul celor 45 de minute din timpul regulamentar de joc al primei părți, Rapid nu s-a remarcat pe plan ofensiv, una dintre cele mai importante șanse de a înscrie a venit de la elevii lui Cristiano Bergodi. O combinație în viteză la care au participat Răzvan Oaidă și Alexandru Ioniță l-au lăsat, liber, în careul advers, pe Christopher Braun. Fundașul dreapta al formației oaspete a șutat, tare, cu șpițul, iar mingea, trimisă pe jos, a lovit bara din dreapta porții petroliste.

La opt minute de la reluarea jocului, Ismael Diomande a centrat cu efect în careul ”giuleștenilor”, acolo de unde Gicu Grozav a așezat mingea cu capul pentru Bilel Omrani. Șutul fotbalistului francez a fost blocat de apărarea oaspeților, dar balonul a ajuns la piciorul lui Alexandru Musi. Jucătorul împrumutat de la FCSB a lovit, cu latul, mingea, pe jos, dar Horațiu Moldovan a fost la post și a scos execuția de la colțul scurt.

În minutul 57, în urma executării unui corner, abia intrat pe gazin, Funsho Bambgoye a fost implicat într-o fază controversată. Fotbalistul celor de la Rapid a oprit cu interiorul piciorului drept balonul și a înaintat spre poartă, fiind agățat de un fundaș advers. Totuși, în urma solicitărilor acordării unei lovituri de la unsprezece metri, centralul meciului nu a fost impresionat și a lăsat jocul să continue.

Atunci când tabela meciului arăta scurgerea primei ore de joc, Jayson Papeau, coborât pentru a primi mingea la nivelul defensivei echipei sale, a preluat larg și i-a oferit lui Gicu Grozav șansa de a intra în posesia balonului. Atacantul gazdelor a intrat în careu și a tras, pe jos, pe centrul porții, permițându-i lui Horațiu Moldovan să respingă în față execuția sa.

Cu 10 minute înainte de fluierul final, s-a restabilit egalitatea numerică în teren, deoarece Paul Papp, fundașul ploieștenilor, care fusese avertizat în minutul 73 cu cartonaș galben, a fost eliminat. Fostul fotbalist al celor de la FCSB, printre alte trupe, a protestat vehement înspre arbitrul asistent la finalul unei acțiuni ale echipei sale, iar arbitrul confruntării nu a fost deloc indulgent și i-a arătat cel de-al doilea cartonaș galben, ceea ce a însemnat trimiterea sa la vestiare.

În minutul 88 al duelului, a apărut o altă ocazie mare de gol pentru echipa antrenată de Florin Pîrvu. Introdus pe parcursul jocului, brazilianul Jefferson, mijlocaș central de meserie, și-a luat inima în dinți și a șutat de la mare distanță. Tentativa sa de a înscrie a prins pământul, dar a trecut cu mult pe lângă buturile apărate de Horațiu Moldovan.

În primul minut adițional, Gicu Grozav i-a așezat balonul pentru finalizare, la marginea careului, aceluiași Jefferson, care, de această dată, a ales să trimită o execuție puternică, pe centrul porții. Totuși, într-un mod fabulos, portarul ”giuleștenilor” a sărit la mare înălțime pentru a respinge mingea, în ultimul moment, anulând șansa de a marca a gazdelor.

Aceasta a fost ultima mare șansă de a înscrie a partidei, iar ”Primvs Derby”, episodul al doilea din această stagiune, s-a încheiat cu o remiză albă, 0-0. În urma egalului de pe stadionul ”Ilie Oană”, rapidiștii au urcat, provizoriu, pe ultima treaptă a podiumului, până la meciul pe care îl are de disputat Universitatea Craiova în această rundă, împotriva lui Politehnica Iași.

Petrolul Ploiești rămâne pe poziția a opta a ierarhiei din Superligă, la un punct distanță de ultimul loc de play-off, dar cu un meci în plus față de FC Hermannstadt. În ultima etapă a acestui an, fotbaliștii pregătiți de Cristiano Bergodi încheie departe de casă, cu meciul contra celor de la Farul Constanța, campioana en-titre, în timp ce ploieștenii merg în Oltenia, pentru duelul cu Craiova lui Mititelu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.