C’est très magnifique! Franța își ia revanșa în fața Norvegiei și este noua campioană mondială la handbal feminin

Sursă foto: Facebook- Equipes de France de Handball

Naționala de handbal feminin a Franței a câștigat finala Campionatului Mondial desfășurat în Danemarca, Norvegia și Suedia, contra Norvegiei, scor 31-28. Franțuzoaicele și-au luat revanșa după finala din 2021, tot de la un turneu mondial, atunci când nordicele învingeau cu un scor mai clar, 29-22.

Partida dintre cele două reprezentative s-a jucat la Herning, în Danemarca, în sala ”Jyske Bank Boxen”, acolo unde au avut loc majoritatea duelurilor programate la competiția de anul acesta.

Selecționata Norvegiei venea după o victorie dramatică obținută cu una dintre marile sale rivale, Danemarca, în semifinale, în timp ce handbalistele din ”Hexagon” trecuseră în careul de ași de Suedia.

Înfruntarea dintre Franța și Norvegia, cele mai în formă formații din handbalul feminin la ora actuală, a început cu două ratări de ambele părți. Totuși, primele care au înscris au fost sportivele pregătite de Krumbholz.

Imediat după, vedeta naționalei nordice, Heini Reistad a marcat de două ori, dar tot franțuzoaicele s-au aflat la conducerea meciului. Golurile au venit rapid de ambele părți, iar, după un început mai bun al franțuzoaicelor, Reistad, cu o aruncare letală de la câțiva metri, a răsturnat situația de pe tabelă.

Pe teren, s-au aflat, în total, de la ambele reprezentative, într-o finală de asemenea anvergură, cinci handbaliste care evoluează pentru CSM București.

Norvegiencele s-au distanțat rapid la două goluri, într-un ritm alert de meci, total diferit față de cel din 2021, atunci când ambele defensive au fost extrem de solide și nu au putut fi descoperite în multe rânduri.

De la șapte metri, responsabila cu golurile a fost Nora Mork, care nu a ratat nicio execuție din fază statică. Totuși, handbalistele din Franța au egalat la 10, după ce au profitat de eliminarea adversarelor și au marcat cu poarta goală.

După acest moment al partidei, s-a mers cap la cap, cu golurile, majoritatea fiind marcate în urma unor atacuri poziționale. Portarul norvegian, Lunde, s-a remarcat cu câteva parade în prima repriză, dar nu a avut ce face la cele două goluri marcate din extremă de franțuzoaice, cu care acestea s-au distanțat la două goluri în statistici.

Chiar dacă Heini Reistad a încercat să își readucă naționala pe drumul cel bun, naționala din vestul Europei a marcat de fiecare dată când a avut ocazia și, la un moment dat, a avut patru goluri avantaj.

Spre finalul primei reprize, Horacek, cea mai bună handbalistă a Franței la aruncările de la șapte metri, a înscris, dar la ultima fază a ratat șansa de a își duce echipa la patru goluri în față.

În actul secund, Alicia Toublanc a marcat rapid pentru reprezentativa țării sale și a dus scorul la 21-17. Într-o repriză a doua, în care Franța se afla în căutarea celui de-al treilea titlu mondial, iar Norvegia în căutarea celui de-al cincilea, concentrarea și eficacitatea handbalistelor antrenate de Krumbholz s-au dovedit a decide jocul.

După mai multe gafe pe atacurile poziționale comise de ambele formații, Oftedal a marcat pentru Norvegia și a redus diferența la trei reușite.

După un șapte metri ratat de Horacek, primul din acest meci pe care nu l-a fructificat sportiva din Franța, Lunde s-a remarcat, printr-o paradă de zile mari, din șpagat.

S-a făcut rapid 21-19 pe tabela de marcaj din sala de la Herning, dar marja de două goluri s-a păstrat până spre finalul meciului. Oftedal a ajuns la 5 goluri din 5 în minutele jucate, iar Horacek a fost la fel de precisă pentru franțuzoaice.

Nora Mork a greșit enorm la construcție pentru naționala sa, iar Franța a gestionat bine situația și s-a îndepărtat la trei goluri. La un moment dat, Norvegia a avut un om în plus pe teren, dar handbalistele nordice nu au putut fructifica superioritatea numerică, iar scorul a rămas cu aceeași diferență, de trei reușite pentru franțuzoaice.

Chiar dacă la un moment dat în joc, nordicele s-au apropiat la două goluri, tot formația din ”Hexagon” a fost mai exactă la finalizare și au evoluat mai rapid în pase.

Pe final, cea mai tânără handbalistă a Franței, Grandveau, în vârstă de 20 de ani, a marcat două goluri cruciale, și nu i-a permis naționalei antrenate de Hergeirsson să spere la o posibilă revenire.

În ultimele 30 de secunde, selecționerul franțuzoaicelor a cerut un time-out pentru a își felicita elevele, deoarece scorul arăta 31-28, care, de altfel, a rămas, până la ultima pasă.

Franța a câștigat partida de la Herning, din finala Campionatului Mondial, cu Norvegia, și a pus mâna pe titlu, cel de-al treilea din istorie și ultimul cu acest selecționer pe margine. De asemenea, handbalistele din vestul Europei au ajuns la trei succese consecutive în fața Norvegiei în toate competițiile.

Locul al treilea a fost adjudecat de Danemarca, în finala mică, în fața propriilor suporteri, într-un meci jucat împotriva unei alte țări nordice, Suedia. Acolo, deznodământul a fost unul mult mai palpitant, deoarece danezele au trecut de suedeze la numai un gol diferență, 28-27.

Campionatul Mondial de handbal feminin (2023):

  • Aur: Franța
  • Argint: Norvegia
  • Bronz: Danemarca

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.