Morti si raniti, dupa un atac armat, in Praga

captura

Atac armat, in centrul capitalei Cehiei, la  Facultatea de Arte din cadrul Universității Charles, din Praga.

Locul incidentului este apropiat de centrul turistic.

Atacatorul ar fi cazut de la etaj.

Poliția din Praga a confirmat că există cel putin patru morți și zeci de răniți.

UPDATE 18:00:   10 persoane au fost ucise în schimbul de focuri. Atacatorul ar fi mers pe holurile universității și apoi a ieșit la un balcon și a început să tragă în plin în mulțime. Toata zona a fost izolata.

Nu există un pericol iminent, a declarat ministrul ceh de interne Vít Rakušan ( ČT24). Ministrul le-a cerut cetățenilor să urmeze instrucțiunile poliției.

UPDATE 18:15

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis  condoleanțe poporului ceh.

UPDATE 18:25

”Pentru moment, pot să spun că există 11 morţi la faţăa locului, inclusiv atacatorul”, a anunţat la televiziunea publică cehă, o purtătoare de cuvânt a Serviciilor de Urgenţă, Jana Postova.  Autorităţile au anunţat că clădirea era ”evacuată”.

UPDATE 19:20

„Corpul neînsuflețit” al atacatorului a fost găsit la universitate, spune șeful poliției.  Nu există niciun indiciu privind un atac terorist. Poliția a declarat că ucigașul era un tânăr de 24 de ani dintr-un sat situat la 21 km de Praga. De asemenea, poliția a mai spus că tatăl suspectului a fost găsit mort în cursul zilei de astăzi (BBC)

UPDATE 21:00

15 morti (inclusiv atacatorul) și 24 rănite într-un schimb de focuri de armă la Universitatea Carolină din centrul orașului Praga (BBC, The Guardian si Reuters).

Șeful poliției cehe, Martin Vondrášek, a declarat într-o conferință de presă că suspectul, un student în vârstă de 24 de ani de la Universitatea carolină, trebuia să plece de la casa sa din Hostoun, un mic oraș la vest de Praga, pentru a merge la școală.

Filmul evenimentelor:

La ora 12:40, poliția a găsit corpul fără viață al tatălui său în casă. Poliția a aflat, ulterior,  că suspectul trebuia să audieze o prelegere la universitate la ora 14:00, a mers acolo și a ordonat evacuarea clădirii respective. Cu toate acestea, suspectul s-a dus într-o altă clădire a universității, unde a deschis focul. Oamenii legii au aflat primele informații despre acest atac la ora 14:59. Primii ofițeri au ajuns la fața locului în câteva minute, iar o echipă Swat, în 12 minute. La ora 15:20, poliția a primit informația că trupul fără viață al atacatorului se afla pe un pervaz al clădirii. Deși atacatorul pare să se fi sinucis, polițiștii au tras și focuri de armă, astfel că nu este clar care a fost cauza imediată a morții suspectului.

Declaratia primarul orașului Praga, Bohuslav Svoboda, pentru televiziunea cehă: „Întotdeauna am crezut că acesta este un lucru care nu se poate întâmpla la noi. Acum se pare că, din păcate, lumea noastră se schimbă și aici și apare și problema individului înarmat”.

UPDATE 22:00

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat ingrozit de atacul armat din Praga și a afirmat ca Romania este alaturi de poporul ceh.

„Transmit cele mai profunde condoleanțe catre familiile victimelor și le urez insanatoșire grabnica raniților”, a scris șeful statului intr-o postare pe internet.
Condoleanțe a transmis și premierul Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.