Perioada sărbătorilor aduce mai multe urgențe la camerele de gardă

foto: Adriana Baciu

Perioada sărbătorilor este una extrem de aglomerată pentru departamentele de urgenţă din fiecare spital. Medicii atrag atenţia că numărul pacienţilor poate fi de trei până la cinci ori mai mare, comparativ cu perioadele obişnuite ale anului. Cea mai cunoscută categorie a urgenţelor este cea a afecţiunilor digestive, cauzate de consumul mâncării în exces, la care se adaugă cantităţi mari de alcool.

Medicul primar de urgenţă Nicoleta Thomas atrage atenţia că zilele acestea, când pregătirile sunt în toi, pot apărea mai multe tipuri de accidentări:

„Urgenţele medicale ce apar în urma unor accidente casnice în această perioadă sunt şi ele destul de frecvente. Căderile accidentale prin alunecare de la acelaşi nivel sau de la mică înălţime în timpul curăţeniei generale pot produce de la contuzii uşoare la traumatisme severe, cu fracturi osoase sau alte leziuni. Tăierile accidentale la nivelul mâinilor ce pot apărea în timpul pregătirii preparatelor pentru mesele festive sunt şi ele frecvente. În acest caz, oprirea hemoragiei prin compresie este una din măsurile cele mai importante. În cazul plăgilor de dimensiuni mari sau adânci, prezentarea în urgenţă pentru tratamentul chirurgical ar trebui făcută fără întârziere. Arsurile cu obiecte fierbinţi sau cu lichide fierbinţi fac şi ele parte din lista de accidente casnice, iar dacă sunt de grad mare sau pe zone întinse, prezentarea în urgenţă este absolut necesară.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.