Hala Matache ar putea fi reconstruită pe fonduri europene

Sursa foto: Clotilde Armand/facebook

Edilul Clotilde Armand a supus, astăzi, aprobării Consiliului Local al Sectorului 1 un proiecte de hotărâre privind reconstruirea Halei „Matache”.

Potrivit Primăriei Sectorului 1, Hala „Matache”, cu subsol și parter, ar urma să fie reconstruită integrând elemente din construcția originală și păstrând destinația de piață agroalimentară.

De asemenea, potrivit studiului de fezabilitate confidențial elaborat pentru această investiție, ar urma să fie construite zece spații comerciale, cu subsol + parter+ terasă circulabilă, parcare subterană – 165 de locuri de parcare, dintre care 12 locuri ar urma să beneficieze de stații de încărcare electrică, locuri de parcare pentru biciclete, spații verzi, mobilier stradal adecvat stilului arhitectural, trotuare etc.

Potrivit consilierului local Cristian Tudose, cele zece spații comerciale ar urma să aibă destinația de showroom-uri, numărul locurilor de parcare fiind redus cu 100, față de ce prevede legislația în vigoare pentru alte spații comerciale.

Toate pavilioanele pieței ar urma să fie imobile cu o performanță energetică foarte ridicată, cu un consum de energie aproape egal cu zero, mai susțin cei de la Primăria Sectorului 1.

De mare interes, atât pentru comercianții din Piața „Matache”, cât și pentru riverani și pentru cetățenii care își fac cumpărăturile în zonă, este faptul că accesul auto ar urma să fie interzis, în interiorul întregii zone, potrivit comunicatului oficial al Primăriei Sectorului 1.

„Proiectul privind reamenajarea Pieței „Matache” este un proiect care este cheie pentru o comunitate întreagă. Vom face absolut tot ce este în puterea noastră ca să reconstruim acest cartier, inexistent, demolat care, pur și simplu, este trist, la ora actuală.

Proiectul este unul de bun simț, prin care respectăm istoria locului, prin care respectăm nevoile locuitorilor de a avea un cartier uman, în care pot duce mai departe tradiția de piață, tradiția de meșteșugari. Avem fonduri suficiente pentru a susține proiectul, așa cum este”, a declarat, în fața consilierilor locali, primarul Clotilde Armand.

Consilierii locali au aprobat proiectul, apreciind oportunitatea acestuia pentru comunitatea locală. Acesta ar urma să fie finanțat din fonduri europene. Asta deoarece de la bugetul Primăriei Sectorului 1 ar trebui finanțate alte investiții, deja aprobate de către Consiliul Local, precum școli și grădinițe, în Cartierul Greenfield, de exemplu.

Proiectele deja aprobate de către consilieri, dar neimplementate de către Executivul Primăriei din Banu Manta, depășesc, ca valoare, bugetul Sectorului 1, a explicat șeful Comisiei de buget a Consiliului Local, liberalui Dinu Gheorghe.

Așadar, reconstruirea Halei „Matache” nu ar fi avut, în realitate, nicio sursă de finanțare. De aceea, este necesară accesarea fondurilor europene nerambursabile, a explicat Dinu Gheorghe.

„Mai departe, toți pașii care trebuiesc realizați de primar, de city-manager, de firmele pe care le contractează este strict responsabilitatea primarului. Consiliul Local își face datoria, votează oportunitatea acestui proiect, iar pentru acest proiect, unde avem o oportunitate, și anume Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Regional, solicităm primarului Sectorului 1, prin acest amendament, să demareze acest proiect utilizând fonduri europene nerambursabile.

Din păcate, până acum, Primăria Sectorului 1, în acest mandat, nu a avut un bun istoric cu fondurile europene – din 48 de cereri, o singură cerere aprobată. E cazul ca Primăria Sectorului 1 să nu mai fie la coada primăriilor care absorb fonduri europene. Și considerăm că este o bună oportunitate să utilizăm banii cetățenilor din Sectorul 1 către proiecte care așteaptă către construcții de creșe, noi grădinițe, școli”, a explicat viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb.

În același timp, consilierii au subliniat aspecte de nelegalitate ale proiectului, precum lipsa unor avize, de la Primăria Capitalei și de la Ministerul Culturii, ori a unei documentații de urbanism de tip Plan de Urbanism Zonal (PUZ), aprobat de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Nu în ultimul rând, unele dintre terenurile pe care ar urma să se construiască nu se află în administrarea Primăriei Sectorului 1, fiind necesară exproprierea lor de către Municipiul București, potrivit consilierului local Cristian Tudose.

„Apreciem proiectul ca fiind o necesitate, atât pentru comunitatea locală a Sectorului 1, dar și pentru Municipiul București. Însă, pentru ca realizarea lui să devină posibilă, trebuie să avem certitudinea că acest proiect va deveni realitate.

Execuția acestui proiect, în zona centrală a Municipiului București, la limita dintre zona construită protejată a Griviței și zona de influență a Gării de Nord, necesită o multitudine de avize, pe care nu le regăsim – avizul de la Ministerul Culturii, Comisiei Tehnice de Circulație, din cadrul Direcției Transporturi din PMB, de mediu, avizul ISU, avizul de la Serviciul de Proiecte Urbane, din cadrul Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, din Primăria Municipiului București și altele, pe care nu le mai enumăr.

Terenurile pe care urmează a se construi nu sunt toate în administrarea Sectorului 1 și este cel puțin ciudat să validăm un proiect a cărui execuție depinde de parcele pe care nu le administrăm. Solicităm punerea la dispoziția consilierilor locali a studiului de fezabilitate și expertiza tehnică întocmită de Vego”, a subliniat președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta, Daniela Popa.

Consilierii au mai adoptat, astăzi, și un proiect vizând reamenajarea Pieței „1 Mai”, tot cu finanțare din fonduri europene nerambursabile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.