Salariatii din muzeele publice ameninta cu proteste

Nemultumiri in randul salariaţilor din muzeele publice. Acestia  spun că proiectul de ordonanţă a Guvernului care vizează măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetare ”reprezintă o nedreptate şi o gravă ofensă pentru întregul sector muzeal” , motiv pentru care, dacă salariile lor ( mai mici decât ale altor categorii de angajaţi) rămân la nivelul actual, e posibil sa declnseze o serie de proteste, inclusiv greva generală, începând cu 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale.

Angajaţii din sectorul muzeal arată, într-o scrisoare deschisă transmisă, joi, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Culturii, Raluca Turcan, dar şi publicului ”iubitor de cultură şi care consideră că patrimoniul naţional este o valoare care trebuie conservată şi valorificată corespunzător” că proiectul de OUG pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară ”reprezintă o nedreptate şi o gravă ofensă pentru întregul sector muzeal din România, respectiv pentru personalul din muzeele publice”.

Printre posibilele forme de protest se numără şi blocarea şantierelor de descărcare arheologică de pe traseele marilor investiţii în infrastructura de transport.

,,Pe data de 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naţionale, vom picheta Ministerul Culturii şi vom organiza greve de avertisment la nivelul tuturor sindicatelor muzeale din cadrul federaţiei noastre. (…) Federaţia Naţională Sindicală CulturMedia, alături de CNS Cartel ALFA, solicită intervenţia de urgenţă a Ministrului Culturii, pentru o grabnică reparaţie materială şi morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea şi diseminarea patrimoniului cultural naţional”.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.