VIDEO: Retrospectiva 2023 >>> Festivaluri și concerte în România

BEACH, PLEASE!
„Beach, please!” este un festival unde toți fanii culturii urbane din Europa de Est ar trebui să se simtă ca acasă.
Acesta a avut loc în perioada 27-30 aprilie 2023, pe Plaja Costinești. Dacă ești fan muzică trap și hip hop, atunci cu siguranță îți vor suna cunoscut artiștii din line up-ul ediției din 2023.

Central Cee, 6ix9ine, Dababy Și Nle Choppa, Ian, Oscar, Azteca, Bvcovia și Marko Glass, Puya, Nane, Lil Cagula, Deliric sunt doar câteva dintre numele care au fost prezente pe scena Beach, please!

Dacă erai interesat de un bilet full pass, adicăpentru toate cele 4 zile de festival trebuie să știi că în 2023 prețul a pornit de la 349 lei.

La ediția din 2023, a avut loc un eveniment neașteptat. Deși fanii au venit pentru muzică trap și hip hop, la un moment pe scenă s-au auzit… cântece de leagăn.
Oamenii au ascultat cântecul „Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen”. Festivalierii au filmat, iar momentele au ajuns virale pe TikTok, unii s-au amuzat și s-au bucurat de moment, dar valul de critici nu a întârziat să apară din partea celorlalți.

DEPECHE MODE

Anul acesta este pentru a treia oară când Trupa Depeche Mode a venit în România. Concertul a avut loc pe Arena Naţională la data de 26 iulie. Show-ul a fost inclus în turneul artiștilor „Memento Mori” care marcheazã apariția albumului cu numărul 15 din întreaga carieră a trupei Depeche Mode.

 

ELECTRIC CASTLE

Electric Castle este festivalul pe care îl găsești fix lângă Cluj Napoca, în Bonțida, la Castelul Bánffy. Experiența oferită în cadrul festivalului te face să te simți ca într-un adevărat oraș. În 2023, între 19-23 iulie au fost create amintiri de neuitat.
Este un eveniment unde ar fi bine să îți iei și prietenii pentru că ai o mulțime de experiențe prin care poți trece cu ei și toate acestea cât timp îi vezi și îi asculți pe artiștii tăi preferați.

Cap de afiș în ediția din anul ce tocmai a trecut au fost Macklemore, The Chemical Brothers, Iggy Pop, George Ezra, și Peggy Gou.

Din România, unele dintre cele mai răsunătoare nume au fost: Ian, Oscar, Șatra BENZ, Nane, Rava, MARKO GLASS X BVCOVIA și Macanache.

Dacă pare că este genul tău de festival și vrei să participi și tu în următorul an, vreau să te informez că în 2023 prețul biletelor pe întreaga durată a evenimentului a pornit de la 130 euro.

 

NEVERSEA

Neversea aduce distracția la malul mării. Lumea se distrează la concertele festivalului până când răsare soarele. 6-9 iulie este intervalul în care Neversea a avut loc pe plaja cu același nume din Constanța.

Experiențele trăite în cadrul festivalului sigur îți vor rămâne întipărite în memorie pentru mult timp. La Neversea sunt multe scene pentru a mulțumi toate gusturile. Dacă visezi la o vacanță la mare unde vrei să te distrezi toată noaptea, Neversea este festivalul care ți s-ar potrivi.

Unii dintre cei mai așteptați artiști au fost: Lil Uzi Vert, J Balvin, Alok, Steve Aoki, Don Diablo și Lost Frequencies.

Cele 6 scene sunt denumite după cum urmează: The Main Stage (aici cântă cei mai așteptați artiști), The Ark (accentul pică pe drum & bass, trap & dubstep), The Daydreaming stage (unde poți găsi muzică de tipul slow house și electronic, Retro Fantesia (DJ-ii vor pune muzică care va trezi nostalgia participanților), Pachanga (o scenă unde vor urca tot DJ, dar muzica aleasă de ei va fi în zona latino) și Balkaniada (artiștii cântă muzică balcanică).

Ultimele 3 scene au fost introduse pentru prima oară în ediția din 2023 a festivalului de la malul mării.
Biletele cu acces general (pentru toate zilele de festival) au început de la 99 euro.

 

NOSTALGIA

Dacă ești fanul pieselor din anii ’90 și 2000, Nostalgia este festivalul perfect pentru tine. Totul este retro de la experiențe senzoriale, decoruri până la cele 7 zone muzicale specfice mai multor genuri muzicale. Poți avea norocul de a prinde momente live, ale artiștilor mari din România care își cântă piesele ce i-au făcut celebri.

Nostalgia este un festival care se organizează de mai multe ori pe an, în mai multe zone din România. Prețul biletelor variază în funcție de ziua în care alegi să participi la eveniment. Există și abonamente full pass pentru întreaga perioadă a festivalului.

ROCKSTADT EXTREME FEST

Nu puteau fi excluși din lista festivalurilor din România fanii muzicii rock. Pentru ei a fost făcut Rockstadt Extreme Fest, care s-a desfășurat în perioada 2-6 august. Râșnov a fost locația unde iubitorii de rock s-au strâns în această vară.

Timpul a făcut ca Rockstadt Extreme Fest să devină cel mai mare festival de rock & metal din țara noastră. Pe scenă au urcat 70 de trupe, iar printre cele mai așteptate se află nume precum: Trivium, Alestorm, Obituary, Gaerea, I Am Morbid, Mayhem, Deicide, Midnight, Hangman’s Chair, Igorrr și Gutalax.

Dacă ți-ai fi dorit să fii unul dintre oamenii care trăiește întreaga experiență a festivalului, aveai de plătit o sumă de aproape 730 de lei.

SAGA FESTIVAL

Spui festival de muzică electronică, spui București și te gândești direct la Saga Festival. Acesta s-a desfășurat în anul 2023 între 23-25 iunie. Ajuns la cea de a 3-a ediție, Saga Festival a avut lor pe Airportul Romaero.

Avioanele revopsite cu multe tag-uri graffiti îți făceau experiența și mai plăcută. Saga este cu siguranță cel mai mare festival de muzică electronică din capitală. Acesta aduce în atenția publicului unii dintre cei mai iubiți artiști, iar atmosfera este susținută și de producțiile audio-video.

Anul trecut printre artiștii din line up s-au numărat: Lil Nas X, Skrillex, Elley Duhé, Fisher, Robin Schulz, Wiz Khalifa și Alan Walker. Din România au fost prezenți pe scenă artiști precum: Delia, Carla s Dreams, Subcarpați, B.U.G. Mafia și Spike.

Peste 165.000 de oameni au venit la ediția din 2023, iar una dintre cele mai mari probleme a fost organizarea. Trei nume dintre cele mai așteptate de pe afiș nu au mai urcat pe scena principală. Lil Nas X, Wiz Kalifa și Sickick nu au mai cântat, iar valul de critici nu a întârziat să apară. Momentele lor au fost compensate deSkrillex, Fisher și Vintage Culture.

Drogurile au fost fatale pentru doi tineri care și-au pierdut viață. Doctorii nu au reușit să îi mai salveze în timp util. Alți trei tineri au ajuns la spitalele din capitală în stare foarte gravă.

Dacă ești curios cât ar fi trebuit să dai pentru 3 zile de festival, țin să te anunț că prețul unui a pornit de la suma de 400 lei.

 

SUMMER WELL

Summer Well unul dintre festivaluri în care te poți simți relaxat de când intri pe Domeniul Știrbey, Buftea. Experiențele, cromatica și muzica ajută la creeare unei atmosfere primitoare. Castelul Buftea este unul dintre atracțiile de care te poți bucura dacă alegi acest festival. Festivalul este potrivit chiar și pentru familiile cu copii mici.

Florence + The Machine, Yungblud, Tom Grennan, 070 Shake, Lime Cordiale, Kid Francescoli și Cassia au fost unii dintre cei mai așteptați artiști care au urcat pe scenă în anul ce se apropie de final. Țara noastră i-a adus în atenția publicului festivalului pe Rareș și Paulina, printre alți artiști ai momentului.

În 2023, Summer Well s-a desfășurat în perioada 11-13 august, iar prețul unui bilet pe care îl puteai achiziționa pentru a te bucura de toată experiența festivalului a pornit de la 90 de euro.

SUMMER IN THE CITY

Summer in the City a avut loc între 18-19 august în aer liber in Parcarea A de la Romexpo.Principalii artiști așteptați pe scena festivalului au fost Robbie Williams, Jason Derulo și Calum Scott. Eva Timush și Nicole Cherry au fost cele care au deschis ediția din acest an.

Inițial, în locul lui Jason Derulo, Sam Smith ar fi fost cel care ar fi trebuit să cânte la București. Motivul au fost niște probleme tehnice și de logistică.

SUNWAVES

Sunwaves este un festival care este organizat de două ori pe an. Prima dată a avut loc în perioada 27 aprilie – 3 mai 2023, pe plaja din Mamaia Nord. Prețurile biletelor pentru acces în toate zilele de festival au pornit de 79 de euro. Festivalul este organizat și în toamnă. Cea de-a doua ediție a anului 2023 s-a întâmplat între 15 – 19 septembrie.

Sunwaves este potrivit oamenilor care adoră să asculte muzică electronică. Festivalul a luat naștere în 2007. Din acel moment organizatorii au știu exact ce vor. Își doreau ca festivalul să nu fie încărcat de artificii, lumini oriunde vezi cu ochii sau muzică mainstream.

Baza de la care a pornit acest festival a fost de crea o comunitate care este legată de dragostea pentru muzica electronică și care are ca valoare de bază respectul.

Dacă nu ai planuri pentru vacanța de primăvară, acum știi ce poți face în 2024. Te duci pe malul mării să fii înconjurat de muzică bună. Perioada a fost deja anunțată 1-7 mai 2024.

În anul ce tocmai a trecut festivalul nu a scăpat de vizorul presei. La ediția de toamnă au fost prinse 32 de persoane care au încercat să introducă în festival droguri de risc și mare risc. Este important de precizat că la acest festival minorii nu au voie să intre, iar forțele de ordine verifică buletinele tinerilor.

SMIDA JAZZ FESTIVAL

Toți cei care sunt îndrăgostiți de ritmuri jazz ar fi trebuit să ajungă la Smida Jazz Festival care s-a petrecut la Cluj între 18 și 20 august. Muzică bună în aer liber, unde poți să faci și camping. Ce poate suna mai bine?

Evenimentul nu este de mari dimensiuni, dar tot ceea ce poți trăi dacă participi te va face să înțelegi că nici nu este nevoie de mai mult. Festivalul i-a așteptat și pe cei mici pentru care a avut organizate tot felul de activități. Atelierele creative au fost nelipsite.

Smida Jazz Festival este un loc în care și animalul tău de companie se poate simți primit ca la niște prieteni acasă.

Pe lista artiștilor s-au aflat și următoarele nume: Oceanvs Orientalis & Ilhan Ersahin, Guillaume Perret – Simplify, Hakon Kornstad, Yazz Ahmed Quartet, Alina HipHarp Collective feat. Tony Kofi, Girls in Airports, Norzeatic & Quinta Spartă, Afrosideral, Barabas Lorinc, Lara Jones, schroothoop, 7th Sense, The Flash!.
DJ-ii așteptați să încânte festivalierii au fost Romare, Ufe, Omul Tzuc, Low Freq, Grecescu.

Prețul unui abonament pe toate zilele de festival a pornit de le 315 lei, iar dacă îți doreai să faci și camping puteau alege un pachet care pornea de la 440 de lei.

UNTOLD

UNTOLD un festival de muzică despre care nu ai cum să spui că nu ai auzit vreodată. Acesta este cunoscut la nivel internațional și este pe primele poziții în topurile celor mai tare evenimente la care trebuie să participi indiferent de țara din care faci parte.

Între 3-6 august, festivalul cu notorietate la nivel internațional a avut loc în Cluj, ca în fiecare an. Totuși, 2023 vine cu o promisiune din partea organizatorilor. Untold avea din 2024 două ediții, una la Cluj, iar cealaltă în Dubai.

Dacă vrei să faci și tu parte dintr-o lumea care te va lăsa cu gura căscată, care conturează toată povestea festivalului pe baza căreia se bazează festivalul, poți încerca o vizită la Cluj anul viitor.

Printre headlinerii ediției din 2023 au fost Imagine Dragons, Bebe Rexha, Armin Van Buuren și David Guetta. La Untold aveai de ales între 7 scene: Main Stage (scena celor mai așteptați artiști), Galaxy Stage (techno, house & tech house music), Alchemy Stage (hip hop and DnB music), Daydreaming Stage (slow house, spiritual electronic), Fortune (trance), Time Stage și Tram Stage.

Printre artiștii români a fost prezent pe scenă și Gheboasă, ale cărui versuri au stârnit un scandal de proporții majore în România. Videoclipurile cu piesele lui s-au viralizat rapid în mediul online, iar cei care le-au văzut au vărsat cu critici.

Cei mai mulți dintre români au considerat că artistul a folosit expresii jignitoare la adresa femeilor şi a rromilor. Revolta a fost și mai mare atunci când oamenii au văzut că publicul spectator era format majoritar din copii şi adolescenţi.

Biletele care îți oferă acces pe întreaga perioadă a festivalului au început de la 139 euro.

Text: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.