VIDEO: Retrospectiva 2023 >>> Muzica internațională

Începem cu Premiile Grammy 2023, acolo unde Beyonce a doborât un record! Artista a devenit cel mai premiat artist din istoria galei. Până la cea de-a 65-a ediție a galei Grammy Awards, recordul era al dirijorului de muzică clasică Georg Solti.

 

Beyonce a mai adăugat la bilanțul victoriilor patru trofee, anul acesta ajungând la 32. Artista a fost nominalizată la nouă categorii și le-a câștigat pe următoarele: Cel mai bun cântec R&B („Cuff it”), Cea mai bună interpretare tradițională R&B („Plastic off the sofa”), Cea mai bună înregistrare dance/ electronic („Break my soul”) și Cel mai bun album dance/ electronic („Renaissance”).

 

Harry Styles a obținut premiul pentru Cel mai bun album al Anului („Harry’s House”). Artistul a fost nominalizat alături de artiști precum: ABBA, Adele, Bad Bunny, Beyonce, Coldplay și Lizzo. Favoritele ar fi fost Adele și Beyonce, iar acest premiu este unul dintre cele mai dorite în cadrul acestei festivități.

 

Printre cele mai râvnite premii se află și Înregistrarea anului câștigată de Lizzo cu piesa „About Damn Time”, Samara Joy a fost desemnată Cel mai bun artist debutant, iar Cântecul Anului îi aparține lui Bonnie Raitt, „Just Like That”.

 

Pe lângă categoria General, în cadrul galei Premiilor Grammy avem și următoarele genuri muzicale: Alternativ, Country, Dance/ Electronic, Rap, R&B, Rock, Pop.

 

Artiștii au strălucit pe covorul roșu. Lizzo a impresionat datorită unui obiect vestimentar mai rar întâlnit: o pelerină impunătoare. Doja Cat a ales o rochie neagră din latex. Nu au fost lipsite nici mânușile în aceeași tematică. Ținuta artistei a fost una goth.

 

Cardi B a avut o rochie cu detalii arhitecturale, iar Taylor Swift s-a îmbrăcat cu un top și o fustă cu trenă. Din ținuta lui Taylor nu puteau lipsi paietele.

 

Nici bărbații nu s-au lăsat mai prejos. Harry Styles a suprins printr-un costum excentric. Artistul a purtat o salopetă acoperită cristale Swarovski. Steve Lacy a mizat pe eleganță și a ales un costum negru cu o broșă de cristal și o poșetă plic.

 

Extravaganța este cuvântul care poate încerca să se apropie de o definiție potrivită ținutelor lui Sam Smith și a lui Kim Petras. Cei doi au fost îmbrăcați din cap până în picioare într-un roșu aprins, iar ținuta lui Sam făcea trimitere la un costum regal.

 

Nu putea fi lipsit scandalul de pe Premiile Grammy. Doi artiști din trupa Migos, Quavo și Offset, au avut un conflict în seara de gală. Inițial, amândoi artiștii își doreau să urce pe scena decernării premiilor. Între timp, Quavo și-a exprimat nemulțumirea legată de apariția lui Offset, iubitul lui Cardi B, pe scenă. Quavo a urcat singur pe scenă, iar conflictele au început să apară și între fanii celor doi.

 

BRIT Awards 2023

 

Pentru Harry Styles această gală a fost una dintre cele mai mari realizări ale anului 2023. El a câștigat unele dintre cele mai importante premii pentru tot ceea ce a făcut în industria muzicală pop din Marea Britanie. Artistul a câștigat toate cele patru categorii la care a fost nominalizat.

 

Artistul și-a început cariera la concursul X Factor. S-a înscris în concurs și a cântat la audiții singur pe scena concursului. Ulterior, jurații au considerat că ar avea mai multe șanse de reușită într-o trupă de băieți și așa a luat naștere trupa One Direction care a scris istorie.

 

La BRIT Awards 2023, Harry a primit următoarele premii: Albumul anului, Artistul Anului, Cântecul anului și Cea mai bună interpretare de muzică Pop/ R&B. Acesta s-a luptat pentru premii cu artiști precum: Sam Smith, Dua Lipa, Ed Sheeran, Elton John și George Ezra. Totuși, el nu a fost singurul câștigător al galei.

 

Beyonce a câștigat categoriile Artistul internațional al anului și Cântecul internațional al anului („Break my Soul”). Tot două premii a primit și trupa Wet Leg: Cel mai bun artist debutant și Trupa Anului. Mai avem următoarele premii și câștigătorii ei: Cel mai bun spectacol de dans (Becky Hill), Trupa internațională a anului (Fontaines D.C.), Cea mai bună interpretare de muzică Hip Hop/ Rap/ Grime (Aitch) și Cea mai bună interpretare de muzică Rock/ Rock Alternativ (The 1975).

 

La BRIT Awards tot Sam Smith este cel care a atras toată atenția asupra lui datorită vestimentației pe care a purtat-o. Artistul a purtat un costum supradimensionat negru din latex, cu o formă atipică. Toată costumația pare că ar fi fost umflată pe dedesubt.

 

Picioarele și umerii erau cele mai evidențiate.Artistul ar fi avut și probleme tehnice înainte de a intra pe scenă. Prezența pe scenă putea să nu mai aibă loc.

 

Harry Styles a ales pentru seara de gală un costum negru, pantalonii erau evazați, iar accesoriul de pe piept era de mari dimensiuni.

 

La categoria feminină, Jessie J a surpins. Artista s-a îmbracat în roșu din cap până în picioare și și-a lăsat burtica de gravidă descoperita. Au fost purtate chiar și rochii transparente de către Charli XCX și Rina Sawayama.

 

Tallia Storm și-a gândit cosmația în roz și alb. Aceasta s-a prezentat într-un costum de baie și niște cizme roz și ce putea merge mai bine pe deasupra dacă nu o haină albă din blană artificială.

 

 

MTV Video Music Awards

 

Taylor Swift și Shakira au fost favoritele acestei gale, plecând acasă cu cele mai multe premii. Taylor a reușit performanța de a câștiga premiile a nouă dintre cele unsprezece categorii la care a fost nominalizată.

 

Printre primiile câștigate de Taylor Swift se numără: Videoclipul anului („Anti-Hero”), Artistul Anului, Cântecul anului („Anti-Hero”) și Cea mai bună piesă Pop („Anti-Hero”). Shakira a primit cel mai râvnit premiu al serii, Video Vanguard. Acesta este oferit artistului care reușește să inoveze industria înregistrărilor audiovizuale. În plus, a plecat acasă și cu premiul pentru Cea mai bună colaborare (TQC), alături de Karol G.

 

Printre categorii putem regăsi și următoarele premii: Cea mai bună piesă Hip-Hop („Super Freaky Girl”, Nicki Minaj), Cea mai bună piesă R&B („Shirt”, SZA), Cea mai bună piesă rock („The Loneliest”, Måneskin) și Cea mai bună piesă latină („Funk Rave”, Anitta).

 

Ținutele continue să șocheze și la această seară de gală. Artistele care au luat parte la acest eveniment au ales să se îmbrace cât mai indecent posibil. Doja Cat a ales o rochie care imita o pânză de păianjăn, lăsând la vedere aproape toate zonele corpului. Karol G și-a ales o ținută transparentă de sus până jos.

 

Surpriza serii a venit din partea artistei Saweetie care a avut ca inspirație Familia Flinstone. Ea s-a îmbrăcat cu o rochie roz. Până aici pare că totul este sub control. Problema este ca Saweetie a accesorizat rochia cu un os supradimensionat.

 

 

Gala premiilor Billboard 2023

 

Taylor Swift a fost recunoscută drept marele finalist al galei. Artista a fost nominalizată la 20 de primii. Nici Morgan Wallen și SZA nu s-au lăsat mai prejos, cei doi având fiecare câte 17 nominalizări. The Weeknd a obținut și el 16 nominalizări.

 

Deși Taylor Swift a fost nominalizată de cele mai multe ori, artistul care a plecat acasă cu cele mai multe premii a fost Morgan Wallen. Morgan a primit 11 premii, Taylor Swift 10, iar aceștia au fost urmați de Drake și Luke Combs.

 

Premieră pentru ediția din anul 2023 a fost apariția unor noi categorii. Genul muzical K-pop a prins din ce în ce mai multă notorietate în industrie. Printre categoriile din acest an s-au aflat și cel mai bun artist, turneu, album și cântec K-pop. Nu se lasă mai prejos nici Afrobeats cu două noi categorii: cel mai bun artist și cel mai bun cântec.

 

În plus, anul acesta, au fost apreciați și oamenii din spatele artiștilor: cel mai bun compozitor și cel mai bun producător Hot 100.

 

EUROVISION 2023

 

Loreen, artista din Suedia, a câștigat pentru a doua oară concursul Eurovision, de data aceasta cu piesa „Tattoo”. Este pentru prima femeie și al doilea artist din istoria concursul care îl câștigă de două ori. Loreen a obținut în finala Eurovision 2023, 583 de puncte. În anul 2012, artista a urcat pe scenă și a câștigat marele premiu cu single-ul „Euphoria”.

 

Pe locul al doiea la o diferență de câteva puncte s-a clasat Finlanda, artisul Käärijä a cântat piesa lui, „Cha Cha Cha”, și a obținut 526 de puncte. La o distanță ceva mai mare, cu 362, Noa Kirel cu piesa „Unicorn” a ocupat locul al 3-lea. Cele două țări au fost precedate de Italia (350 de puncte) și Norvegia (268 de puncte).

 

În 2023, România nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2023. Cele mai bune performanțe rămân cele din anii 2005 și 2010 în care am fost pe locul al treilea datorită artiștilor Luminița Anghel & Sistem și Paula Seling & Ovi. În 2006, Mihai Trăistariu aduce România pe locul al patrulea.

 

Republica Moldova a ajuns în finala concursului și a ocupat locul al 18-lea cu 96 de puncte. Pasha Parfeni și-a reprezentat pentru a doar oară țara în cadrul concursului. Prima dată în 2012 cu piesa „Lăutar”, iar anul acesta cu melodia „Soarele și luna”. Cel mai bun rezultat al Republicii Moldova rămâne cel din anul 2017, datorat trupei SunStroke Project. Parfeni a fost și el membru al trupei până în anul 2010.

 

Ceremonia de deschidere a concursului de muzică a avut loc pe covorul turcoaz. Theodor Andrei, reprezentantul României, a purtat o ținută care a trezit multe controverse în țara noastră. Acesta a fost îmbrăcat într-un sacou supradimensionat cu un imprimeu care imita pielea unei zebre. Sub sacou Theodor a avut o pereche de pantaloni scurți. Accesoriile au constat în perle și elemente din metal, plus o pereche de ochelari cu lentile roșii.

 

Loreen, câștigătoarea concursului, a purtat o rochie roz destul de simplă care îi punea în evidență tatuajele de pe brațe. Käärijä, ocupantul celei de-a doua poziții, nu a fost foarte inventiv, s-a îmbrăcat în ținuta pe care a purtat-o și pe scenă.

 

La Zarra, reprezentanta Franței, s-a inspirat din povestea „Alice în Țara Minunilor” și a adaptat ținuta conform țării pentru care cânta la Eurovision, deși artista a fost născută și crescută în Canada. Alessandra, artista Norvegiei, a purtat pe cap o coroană care făcea trimitere la piesa ei „Queen of Kings”.

 

 

Top Most-Streamed Artists Globally 2023 (Spotify)

 

1. Taylor Swift

2. Bad Bunny

3. The Weeknd

4. Drake

5. Peso Pluma

6. Feid

7. Travis Scott

8. SZA

9. Karol G

10. Lana Del Rey

 

 

Top Global Songs of 2023 (Spotify)

 

 

1. „Flowers” – Miley Cyrus

2. „Kill Bill” – SZA

3. „As It Was” – Harry Styles

4. „Seven” – Jung Kook, Latto

5. „Ella Baila Sola” – Eslabon Armado, Peso Pluma

6. „Cruel Summer” – Taylor Swift

7. „Creepin’” – Metro Boomin, The Weeknd, 21 Savage

8. „Calm Down” – Rema, Selena Gomez

9. „Bzrp Music Sessions, Vol. 53” – Bizarrap, Shakira

10. „Anti-Hero” – Taylor Swift

 

 

 

Top 100 Tracks 2023 (Apple Music)

 

 

1. Last Night – Morgan Wallen

2. Flowers – Miley Cyrus

3. Kill Bill – SZA

4. Rich Flex – Drake, 21 Savage

5. Snooze – SZA

6. Anti-Hero  – Taylor Swift

7. IDOL – YOASOBI

8. Under the Influence – Chris Brown

9. Creepin’ – The Weeknd, Metro Boomin, 21 Savage

10. Subtitle – OFFICIAL HIGE DANDISM

 

 

Locul 1 Billboard 2023

 

 

1. Morgan Wallen – ocupă de 16 ori locul 1

2. Miley Cyrus – 8 ori

3. Taylor Swift – 7 ori

4. Doja Cat – 3 ori

5. Oliver Anthony Music – 2 ori

Olivia Rodrigo

SZA

Drake

6. Mariah Carey – o dată

The Weeknd

Ariana Grande

Jimin

Jungkook

Latto

Jason Aldean

Zach Bryan

Kacey Musgraves

J. Cole

Jack Harlow

Brenda Lee

 

 

Top Lists Youtube 2023 (verificat la data de 5 decembrie)

 

 

1. Karol G – 4,659,377,002 vizualizări

2. Blackpink – 3,839,168,077 vizualizări

3. Bad Bunny – 3,827,480,696 vizualizări

4. Shakira – 3,001,142,784 vizualizări

5. BTS – 2,966,281,479 vizualizări

6. Taylor Swift – 2,774,346,775 vizualizări

7. The Weeknd – 2,738,534,599 vizualizări

8. Anuel AA – 2,488,381,276 vizualizări

9. Grupo Frontera – 2,230,003,738 vizualizări

10. Peso Pluma – 2,115,944,348 vizualizări

 

 

Top Artists Youtube 2023

 

1. Bad Bunny

2. BTS

3. Justin Bieber

4. Ed Sheeran

5. Taylor Swift

6. Shakira

7. Blackpink

8. Katy Perry

9. Ozuna

10. Eminem

 

Text: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.