Bunele maniere pentru copii în 365 de zile – o carte cu soluții pentru părinți
Articol de cristina.toma, 29 decembrie 2023, 16:05
Dacă sunteți părinți, unchi, mătuși, bunici sau aveți de a face cu cei mici pe orice altă cale și v-ați lovit de încăpățânare, crizele de furie, pe care chiar și copiii de 2-3 ani le fac uneori, dacă v-au lăsat mască observațiile lor nepoliticoase și spuse cu voce tare, în special când nu trebuie, atunci cartea „Bunele maniere pentru copii în 365 de zile”, scrisă de Sheryl Eberly și Caroline Eberly și apărută la editura Corint în traducere românească, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.
Problema manierelor sau mai bine spus a lipsei lor, este o problemă veche și pe care o întâlnim nu doar la noi. Aici putem să îi amintim pe tânărul domnul Goe și Ionel cel îmbrăcat în uniforma de roșiori, ambii din schițele lui I.L. Caragiale.
Literatura universală este, de asemenea, plină de astfel de eroi care ne amuză dar pe care nu am dori să îi întâlnim în viața reală. Totuși, și viața de zi cu zi este plină de copii care îi pun în încurcătură pe adulți cu reacțiile lor. Sunt convinsă că mulți au fost într-o astfel de situație.
De exemplu, îți este frică să îți lași copilul în vizită la un prieten, de teamă să nu fie nepoliticos. Te gândești de două ori înainte de a-l lua cu tine la un eveniment pentru că și acolo poate face o boacănă, ori poate spune ceva de rămân toți cu gura căscată. Ceea ce îi îngrijorează cel mai tare pe părinții zilelor noastre este că nu știu dacă puștii se comportă așa cum se cuvine atunci când interacționează în mediul online.
În cartea de față, părinții dar și alți adulți, care trebuie să interacționeze cu copiii, vor găsi sfaturi utile pentru o mulțime de împrejurări din viața de zi cu zi, în care politețea spune foarte mult despre educația primită în familie.
Autoarea nu uită să trateze problema comunicării digitale, care cel mai adesea scapă de sub controlul părinților, iar toate aceste situații sunt explicate cu ajutorul unor exemple.
O sugestie importantă pe care autoarele o fac cititorilor este aceea de a-l învăța pe copil o maniera pe zi și, până la sfârșitul anului, acesta va ști, printre multe altele: cum trebuie să se comporte atunci când se afla într-o vizită, cum să transmită mulțumiri și cum se cuvine să primească un cadou sau să facă un compliment.
Cartea nu prezintă doar manierele punctual, ci este presărată cu numeroase exemple. Până la urmă să nu uităm că manierele alcătuiesc un mod de a înlesni comunicarea.
Argumentul de a-l învăța a fost rezumat astfel de cele două autoare chiar în deschiderea cărții: „Bunele maniere îi vor oferi copilului tău instrumentele de care are nevoie în viaţă. Principiile care guvernează eticheta se bazează pe respectul pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru.
Ele îl învață pe copil să-i trateze pe ceilalți cu bunătate și înțelegere și să țină cont de sentimentele acestora. De asemenea, copilul va căpăta încrederea în sine pe care i-o va da faptul că știe ce și când trebuie făcut.
Nimeni nu vrea să fie ignorant. Această încredere crește odată cu abilitatea copilului de a-i percepe pe cei din jur și de a lega relații care să îl mulțumească.
În calitate de părinte, cu siguranță vei descoperi că este un proces treptat. În vreme ce copilul se va folosi de câteva bune maniere, tu va trebui să îi amintești mereu și de altele.”
Se pot spune multe despre cartea „Bunele maniere pentru copii în 365 de zile” dar nu vă mai spun decât că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.