Contrabanda cu ţigarete în România a crescut în 2023

Foto: Poliţia de Frontieră Română

Media anuală a contrabandei în 2023 crește cu peste un punct procentual, până la 8,2%, comparativ cu 7,1% în 2022, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

În noiembrie 2023, piața neagră a țigaretelor se afla la 8,5% din totalul consumului, nivel relativ constant față de luna septembrie.

„Comerțul ilegal cu țigarete constituie un fenomen cu urmări grave, și, în acest context, Poliția Română desfășoară atât acțiuni de prevenire, cât și de combatere a acestuia. Astfel, în primele 11 luni ale anului 2023, polițiștii au capturat peste 42 de milioane de țigarete și 53 de tone de tutun vrac, fiind constatate 463 de infracțiuni și cercetate 656 de persoane. Suntem determinați să continuăm lupta pentru diminuarea contrabandei, împreună cu partenerii instituționali și din mediul privat”, a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române – chestor de poliție Aurel Dobre.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, în primele 11 luni ale anului 2023, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 4.393.608 pachete cu ţigări, în creștere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului 2022.

De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 16.765 kg tutun, 9.757 kg tutun narghilea şi 3.103 kg tutun pentru pipă şi au fost identificate şi destructurate trei grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 47 de persoane.

În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.