VIDEO: Retrospectiva 2023 >>> festivaluri internationale
Articol de Vicentiu Andrei, 29 decembrie 2023, 10:44
COACHELLA – Indio, California
Coachella este unul dintre acele festivaluri de muzică despre care lumea spune că vrea să ajungă măcar o fată în viață. Evenimentul are loc anual în orașul Indio din California, la o distanță de aproape 200 de kilometri de Los Angeles.
Odată cu trecerea timpului, Coachella a devenit un festival cu recunoaștere internațională. Este știut și ca fiind festivalul de primăvară care îi aduce pe scenă pe unii dintre cei mai renumiți oameni din Statele Unite ale Americii.
Festivalul a luat naștere spre sfârșitul anilor ’90. Pe atunci, se știa despre Coachella că este unul dintre cele mai respectabile și importante festivaluri de muzică alternativă ale perioadei.
Vremurile se schimbă și odată cu ele și așteptările și dorințele oamenilor devin altele. Transformarea prin care a trecut acest festival l-a făcut să se distanțeze de spiritul cu care a început în urmă cu peste douăzeci de ani.
Unele persoane consideră că dintr-un festival de muzică, acesta a devenit un eveniment în care vedetele vin să facă parada modelei, etalându-se în haine care corespund noilor tendințe din modă. Oamenii recunoscuți public, în general,se adună acolo pentru promovare, fiind văzuți de presă cu apariții extravagante.
Dintr-un eveniment care era destinat doar unei anumite categorii de oameni, despre Coachella se spune în prezent că a devenit un eveniment de masă care s-a îndepărtat cu mult de spiritul independent promovat în primii ani de viață. Artiștii din prezent nu se mai încadrează în genul muzical ascultat inițial la acest festival.
Printre cei mai așteptați artiști ai anului 2023 se regăsesc nume precum: Bad Bunny, Gorillaz, Burna Boy, Becky G, Calvin Harris, Blackpink, Rosalía, Charli XCX, 070 Shake, Frank Ocean, Blink-182, Skrillex × Four Tet × Fred again.., Björk, Pusha T, Doechii, Marc Rebillet, Kali Uchis și Porter Robinson.
Acesta s-a desfășurat în anul ce se apropie de final între 14 și 23 aprilie. Prețul pentru toate zilele de festival a pornit de la 549 de dolari, și a ajuns până la nu mai puțin de 649 de dolari.
KONINGSDAG – Amsterdam, Olanda
Îți spune ceva Koningsdag? Dacă nu, te lămuresc eu acum. Pe 27 aprilie, în fiecare an, în Olanda este sărbătorită Ziua Regelui. Iar în traducere liberă în olandeză va fi cuvăntul care îți poate da bătăi de cap dacă vrei să îl citești.
Dresscode?
Dacă Sfântul Patrick te duce cu gândul la verde, de Koningsdag se poartă… portocaliu! Oamenii se strâng în centrul capitalei țării, Amsterdam. Nu contează dacă ești rezident sau turist, pe 27 aprilie poți purta în semn de omagiu un articol vestimentar portocaliu.
Un alt simbol al Zilei Regelui este vrijmarkt, adică pe înțelesul nostru: piaţă liberă. Ce înseamnă asta? Păi olandezii pregătesc lucrurile de care vor să scape și le vând altor cetățeni pe 27 aprilie. Guvernul acceptă doar în această zi ca pe articolele scoase la vânzare de Ziua Regelui să nu fie percepută o taxă suplimentară.
În funcție de rangul și sexul persoanei sărbătorite numele sărbătorii se schimbă. Ce-i drept nu mai poți sărbătorii Ziua Regelui când la conducere este o prințesă. Între 1885-1890 ziua era marcată sub numele de Princessdag (Ziua Prinţesei), iar dacă țara are ca reprezentat o regină, numele evenimentului devine Koninginnedag (Ziua Reginei).
La Tomatina – Buñol – Spania
Te-ai gândit vreodată cum ar fi să te bați cu alți oameni cu roșii, iar oamenii să nu se uite ciudat la voi? Da, păi ce crezi?! Spaniolii au fost atât de încântați de idee încât au organizat un întreg festival în care bătaia cu roșii este atracția evenimentului.
În orașul Buñol, oamenii se strâng anual pentru a se distra luptându-se cu acest fruct. Acest eveniment are loc la finalul lunii august. Se speculează că a pornit în jurul anului 1945. În anul ce tocmai a trecut, La Tomatina a avut la data de 30 august. Deja sunt programate edițiile din 2024 (28 august) și 2025 (27 august).
Participanții ediției din 2023 au avut la dispoziție peste 150.000 de kilograme de roșii, aduse în camioane și răsturnate ulterior pe străzile orașului în care La Tomatina are loc. Bătaia cu roșii are loc în fiecare an în jurul orei 10 dimineața, iar „muniția” se termină în maximum o oră. După acest moment pe străzi vei vedea evident doar suc de roșii.
Una dintre poveștile de la care se speculează că a pornit acest festival este următoarea. Bănuiesc că ai auzit și tu că oamenii aruncau cu roșii în artiștii care nu se descurcau pe scenă. Ei bine, legenda spune că a existat un cântăreț în Buñol care nu prea avea ureche muzicală. Acesta își susținea momentele artistice în piața orașului. Oamenii s-au supărat atât de tare încât au început să cumpere roșii de la vânzătorii din apropiere și să arunce în el.
Pentru a te asigura că nu îți vine o roșie necoaptă în față avem următorul regulament:
1. Nu ai voie cu obiecte grele în luptă;
2. Tomatele sunt aruncate mai întâi pe jos și apoi în alți participanți;
3. Vei fi dat afară dacă rupi hainele celorlalți oameni.
OKTOBERFEST – Munchen, Germania
Peste şase milioane de turişti veniţi de peste tot din lume vin anul în Munchen pentru a se bucura de distrația oferită de Oktoberfest. Este un festival care în mod normal are lor spre sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie. În 2023, acesta a avut loc între 16 septembrie și 3 octombrie.
Tu știi care a fost anul primei ediții a acestui festival? Dacă nu, îți spun eu și te pot asigura că Oktoberfest este un festival cu tradiție. Evenimentul a luat naștere acum mai bine de 200 de ani, mai exact în anul 1810. De atunci, Oktoberfest are loc anual. Într-adevăr, au existat și mici excepții, dar într-o perioadă atât de lungă de timp, este normal ca lucrurile să nu se așeze mereu așa cum îți dorești.
Dacă nu ai mâncat până acum mâncare tradițională bavareză, acest festival este loc în care o poți face pentru prima oară. Weisswurst, Hendl, Scweinebraten, Wurstl, Brezen, Knodlsunt doar câteva dintre preparatele cele mai apreciate de câtre localnici, dar și de către strâinii care le-au incercat.
Evenimentul are loc în Germania, deci bănuiesc că știi ce merge cel mai bine lângă mâncarea aceasta bavareză. Da, ai ghicit! Berea. Și te pot asigura că o vei vedea peste tot și că ai de unde alege.
RENAISSANCE WORLD TOUR
Turneul artistei Beyonce, intitulat Renaissance World Tour a avut încasări de 580 de milioane de dolari, au fost vândute nu mai puțin de 2,8 milioane de bilete. Prețurile biletelor au început de la 225 – 425 de Euro. Artista a cântat în țari precum Marea Britanie, Franța și Olanda.
Promovarea albumului a fost organică și în mediul online odată cu acest turneu. Beyonce a cântat o linie melodică pe care fanii ei de pe TikTok au simțit-o ca pe o provocare. Astfel, internauții au transformat-o în trend, în încercarea de a o reproduce.
Albumul Renaissance are 16 piese, iar printre ele se numără și hituri precum „Break my soul”, „Cuff it” sau „Plastic off the sofa”. În cadrul galei Premiilor Grammy, artista a fost nominalizată la nouă categorii și le-a câștigat pe următoarele: Cel mai bun cântec R&B („Cuff it”), Cea mai bună interpretare tradițională R&B („Plastic off the sofa”), Cea mai bună înregistrare dance/ electronic („Break my soul”) și Cel mai bun album dance/ electronic („Renaissance”).
Acest turneu mondial a venit după un controversat concert din Dubai. Beyonce a fost invitată să cânte pentru inaugurarea luxosului resort Atlantis The Royal. Problemele au început să apară deoarece albumul, „Renaissance”, aduce un omagiu comunității LGBT.
Homosexualitatea este ilegală în Emiratele Arabe Unite, iar artista a fost nevoită să nu cânte nici măcar o melodie de pe noul album.
Pentru acest concert, Beyonce a primit 24 de milioane de lire sterline.
RIHANNA LA SUPER BOWL
Rihanna a fost cântăreața care a urcat pe scenă în 2023 pentru a bucura oamenii cu hiturile ei. Evenimentul a avut loc într-o duminică seară, pe 12 februarie. Ea a susținut celebrul recital din pauza Super Bowl. Atunci a avut loc finala campionatului profesionist de fotbal american NFL.
Pentru cântăreață a fost o revenire spectaculoasă. Aceasta nu a mai urcat pe scenă de la ultimul ei concert care a avut loc în urmă cu şase ani de zile.
Rihanna și-a făcut apariția pe o platformă suspendată deasupra stadionul State Farm din Glendale, Arizona. Pe terenul stadionului a avut loc finala campionatului profesionist de fotbal american NFL, Super Bowl.
Artista a interpretat pe scenă câteva dintre cele 14 hituri ale sale care au ajuns pe primul loc în SUA. „Pon de Replay” a fost una dintre piesele care s-au auzit pe scenă. Alte hituri pe care cu siguranță le știi și tu au fost: „Diamonds”, „Umbrella”, „We Found Love” și „Work”.
Rihanna declarase cu puțin timp în urmă că așteaptă un al doilea copil. Primul fiu s-a născut în anul 2022, tatăl lui fiind rapperul A$AP Rocky. Între timp, pe 1 august, s-a născut și cel de-al doilea băiat pe care l-au numit Riot Rose. A existat un val de critici la adresa numelui copilului, fiind unul neobișnuit, Riot traducându-se în limba română „Răscoală”.
Concertul Rihannei a fost urmărit de către 67.000 de spectatori și de către peste 200 de milioane de oameni aflați în fața televizorului. Cu toate acestea artista nu a primit niciun ban, dar acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru că expunerea este una uriașă.
Lady Gaga, a susținut concertul de la Super Bowl în 2017, și a menționat că a avut o creștere de 1.000% în vânzarea albumelor după prezența la acest eveniment.
ST. PATRICK’S DAY – Dublin, Irlanda
Verde și auriu vei vedea oriunde îți miști privirea. În fiecare an, pe 17 martie, în Dublin este serbat Sfântul Patrick, patronul spiritual al Irlandei, iar culorile sunt purtate de către toți cei care îl serbează în semn de omagiu.
Ești fan al trifoiului? Dacă da, atunci poate vei vrea să mergi și tu în Irlanda anul viitor. Trifoiul este laitmotivul întregului eveniment. De ce? Simplu, Sfântul Patrick s-a folosit de trifoi pentru a le explica păgânilor existența Sfintei Treimi.
St. Patrick’s Day a pornit ca o sărbătoare religioasă, dar a fost atât de iubită de către oameni încât irlandezi au hotărât că merită mai multă atenție. Așa a luat naștere, cel mai tare eveniment la care poți patricipa în Dublin. Este un adevărat festival al stării de bine.
Toți cei prezenți se bucură de viață dansând pe melodii irlandeze. Preparate sunt specifice zonei, iar berea prinde altă culoare, în cadrul festivalului devine… verde.
Chiar dacă sărbătoarea a pornit în Irlanda, aceasta s-a răspândit pe tot globul. În prezent omagiul adus Sfântului Patrick are loc și în zone precum: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Argentina, Elveţia, Japonia sau Rusia.
Totuși, dacă vrei să trăiești și tu magia acestei sărbători, ți-aș recomanda să alegi Irlanda pe data de 17 martie. Nimeni nu poate reproduce 100% cultura unui alt popor.
În 2023, echipa de fotbal feminin a Republicii Irlanda a fost au primit titlul de Mareșal al acestul eveniment. Managerul Vera Pauw a fost cea care a reprezentat echipa, alături de alte figuri celebre din trecutul și prezentul echipei.
TOMORROWLAND – Boom, Belgia
Cel mai mare festival de muzică electronică din lume se numește Tomorrowland și are loc în Belgia. Creșterea notorietății acetui festival a fost exponențială. În 2005, când a avut loc prima ediție a evenimentul au participat nu mai mult de 10.000 de oameni.
În doar 9 ani de la lansare, în jur de 200.000 de oameni alegeau acest festival. În 2023, Tomorrowland a ajuns la un număr de peste 400.000 de festivalieri, iar 16 milioane de indivizi din toată lumea au urmărit ceea ce puteau vedea în Belgia pe TikTok.
750 de artiști și 16 scene din care poți alege la Tomorrowland. Hardwell, Martin Garrix, Amelie Lens, Above & Beyond, SVDDEN DEATH, Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Nina Kraviz sunt doar câteva dintre numele mari ce au urcat pe una dintre scenele din Belgia în anul 2023.
Ediția de anul trecut a avut loc între 21 și 30 iulie și dacă erai interesat de prețul biletelor pe toate zilele de festival, îți pot spune că acesta a început de la nu mai puțin de 370 de euro. Într-adevăr, prețul este pe măsura festivalului, dar ai și variante alternative în caz că vrei să trăiești experiența festivalului, chiar și pentru o zi.
Text: Cornel Munteanu