Noul an aduce amenzi mai mari și scumpiri ale carburanților

foto: Adriana Baciu

Noul an vine cu o serie de modificări fiscale pentru persoane fizice şi companii, stabilite de coaliţia de guvernare. De la creşteri de TVA la majorări de accize şi impozite, toate ne vor afecta direct, spun specialiştii financiari.

De la 1 ianuarie vor creşte accizele la benzină şi motorină, iar calculele arată că preţurile la pompă vor fi mai mari cu 0,29 de lei pe litru la benzină şi cu 0,26 de lei în cazul motorinei.

Aceste scumpiri, spun specialiştii, se vor reflecta în preţul tuturor produselor alimentare. Din 2024, TVA creşte de la 9% la 19% la anumite produse şi servicii. În plus, se introduce o taxă pentru zahăr şi se actualizează accizele la produsele din tutun. Se introduce un impozit special pentru bunurile scumpe, case şi maşini.

Începând de luni, firmele care acordă angajaţilor tichete de masă vor plăti şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, adică 10%.

Punctul de amendă se majorează de la 145 de lei la 165 de lei.

De asemenea, creşte contribuţia la pilonul doi de pensii cu un punct procentual.

Companiile care înregistrează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit de cel puţin 1% pe cifra de afaceri, iar sistemul e-Factura va reprezenta o obligaţie şi un cost în plus pentru toate companiile.

Anul viitor se menţine facilitatea de 200 lei netaxaţi la salariul minim, dar acesta nu mai creşte de la 1 ianuarie, ci abia din luna iulie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.