VIDEO: Retrospectiva 2023 >>> Sport internațional

Anul 2023, din perspectivă sportivă, nu a ieșit în evidență doar prin performanțele punctate de performerii români sau de întregi echipe formate, care provin din țara noastră. La nivel internațional, cele 12 luni ale acestui an au fost extrem de intense pe mai multe linii sportive.

 

·        Fotbal:

 

Prin prisma celui mai căutat sport la nivel global, anume, fotbalul, putem remarca faptul că evenimentul esențial al acestui an, raportându-ne, la nivelul cluburilor, este cristalizat de tripla reușită de Manchester City.

 

Trupa antrenată de Pep Guardiola a izbutit să pună mâna pe cele mai importante trofee ale competițiilor în care a fost angrenată, UEFA Champions League, Premier League și FA Cup (Cupa Angliei). Dacă elevii conduși de tehnicianul catalan au câștigat, pentru prima oară, trofeul UEFA Champions League, în Premier League au ajuns la o continuitate de trei titluri, un record intern.

 

Dificultățile întâlnite pe parcursul sezonului, depășite de Haaland și CO

 

Pe parcursul întregului sezon trecut, ”cetățenii” s-au duelat cu cei de la Arsenal, în campionatul englez pentru ocuparea primului loc. Pentru mult timp, rivalii celor de la Manchester City, alături de un alt spaniol la conducere, Mikel Arteta, au reușit să se mențină lideri în Premier League.

 

Totuși, înspre final de campionat, formația care evoluează meciurile de pe teren propriu pe Etihad Stadium a revenit, profitând și de pașii greșiți făcuți de ”tunari”, dar și de victoria din meciul direct, ridicând deasupra capului trofeul Premier League.

 

În ceea ce reprezintă cea mai importantă întrecere intercluburi, proaspeții campioni ai primii ligi de pe tărâm britanic au depășit, în fazele eliminatorii ale sezonului trecut de UEFA Champions League, în dublă-manșă, cluburi precum: Leipzig, Bayern Munchen, Real Madrid și Inter Milano, în ultimul act.

 

Finala dintre trupa engleză și cea italiană a fost lipsită de prea mult spectacol, dar unicul gol al partidei a fost marcat de Rodri, mijlocașul spaniol al lui Pep Guardiola, transferat de la Atletico Madrid.

 

Dacă ar fi să ne raportăm și la felul în care a fost câștigat și cel de-al treilea trofeu al stagiunii precedente care a completat și a făcut posibilă realizarea triplei, performanță bifată, în trecut, doar de FC Barcelona, în anul 2015, finala FA Cup a constituit un ”Manchester Derby”.

 

Pe stadionul ”Wembley”, din Londra, ”cetățenii” au avut de înfruntat pe marea rivală din oraș, Manchester United, în fața a peste 80.000 de spectatori. Nici bine nu începuse confruntarea dintre cele două grupări, căci căpitanul echipei antrenate de Pep Guardiola, Ilkay Gundogan, ajuns, între timp, la FC Barcelona, marca și deschidea scorul.

 

La jumătatea primei reprize, Bruno Fernandes restabilea egalitatea pe tabela de marcaj pentru ”diavolii roșii, dar, în actul secund, același jucător german al ”cetățenilor” bifa dubla și aducea ultimul trofeu necesar realizării unei triple istorice.

 

”Andaluzii” de la Sevilla sunt de neoprit în UEFA Europa League

 

În legătură cu cea de-a doua competiție europeană, din punct de vedere al importanței sale și interesului oferit de publicul larg, Sevilla a pus mâna pe trofeul Europa League și a adunat, în total, șapte astfel de trofee, record în competiție.

 

Venită din grupele UEFA Champions League, cot la cot cu alți mari ”coloși” ai fotbalului european, precum FC Barcelona, Arsenal, Manchester United, Sevilla și-a câștigat dublele manșe disputate împotriva unor formații precum: PSV Eindhoven, Fenerbache Istanbul, Manchester United, Juventus și AS Roma, în finală.

 

Ultimul act al ediției trecute de Europa League a fost o adevărată dramă, deoarece, în primele 90 de minute, în ciuda unui joc mult mai consistent reușit de andaluzi, Paulo Dybala deschidea scorul pentru romani. Totuși, în repriza secundă, un autogol provocat de Jesus Navas, al lui Gianluca Mancini, a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj.

 

Nimic interesant nu s-a mai petrecut în minutele care au urmat, drept pentru care partida a intrat în prelungiri, respectiv lovituri de departajare pentru a desemna câștigătorul trofeului. Într-o formă de zile mari, goalkeeper-ul celor de la Sevilla, Bono, a parat mai multe penalty-uri ale jucătorilor adverși și a adus glorie echipei căreia îi îmbrăca tricoul la acel moment. Portarul marocan s-a transferat, imediat după acel meci, la Al-Hilal, în campionatul Arabiei Saudite.

 

Italienii nu s-au descurcat nici în finala celei mai slabe competiții europene

 

În cea de-a treia competiție europeană, mai precis, UEFA Conference League, finala competiției a conținut, la fel ca în celelalte două, o echipă provenită din Italia. La fel ca Inter și Roma, care au fost înfrânte în ultimul act, Fiorentina nu a putut să scrie istorie pentru țara de unde vine.

 

În finală, formația ”viola” a dat piept cu un alt membru al Angliei, West Ham United. În prima repriză, cele două echipe s-au tatonat, iar golurile au apărut abia în partea a doua, atunci când englezii au deschis scorul prin Benrahma, din penalty.

 

La numai cinci minute distanță, Bonaventura, chiar un italian, a adus egalarea pentru clubul din Florența. Totuși, chiar în minutul 90, atunci când arbitrul de rezervă se pregătea să arate timpul adițional oferit partidei, West Ham United a dat lovitura prin Bowen, care a declanșat bucuria atât în tribunele stadionului din Praga, acolo unde s-a disputat finala, cât și în puburile engleze.

 

Surprizele din Ligue, supremația nemțească și sărbătoarea napoletană

 

Referitor la campionatele interne ale altor țări din Europa, cele mai importante și cunoscute, de altfel, precum Franța, Germania, Italia și Spania, lucrurile nu au fost foarte neobișnuite. În ”Hexagon”, supremația pariziană a celor de la Paris Saint-Germain a rămas neschimbată, câștigănd încă o dată Ligue 1.

 

Totuși, un aspect inedit al campionatului francez a fost constituit de evoluția extrem de bună și curajoasă a celor de la Lens, formație care a terminat pe poziția secundă și a jucat în grupele UEFA Champions League.

 

Campionatul german a fost reprezentat de o cursă nebună pentru titlu, în care au fost implicate Borussia Dortmund și ”gigantul” competiției, Bayern Munchen. Chiar dacă ”galben-negrii” au fost foarte aproape de a opri dominația ”bavarezilor” în Bundesliga, având meci pe teren propriu cu Mainz, pe care, dacă îl câștigau, ridicau trofeul deasupra capului, presiunea și-a spus cuvântul. Bayern Munchen a profitat de eroarea comisă de cei de la Borussia Dortmund, iar Jamal Musiala, cu un gol de senzație înscris în poarta lui FC Koln, a adus încă un titlu de campioană a Germaniei în vitrina stadionului ”Allianz Arena”.

 

Serie A, întrecerea internă din Italia a fost caracterizată de un sezon de excepție reușit de cei la Napoli, care au obținut al treilea titlu de campioană încă de dinaintea finalizării stagiunii, cu câteva etape. Cu Luciano Spaletti în funcția de antrenor principal, celelalte formații din Italia s-au înclinat în fața echipei de lângă Vezuviu, care, prin intermediul unor fotbaliști de perspectivă care au impresionat în sezonul trecut, ca și Osimhen, Kvaratskhelia, Kim-Min-Jae, a pus mâna pe marele trofeu.

 

În LaLiga, campionatul spaniol, FC Barcelona le-a depășit pe Real Madrid și pe Atletico Madrid, reușind să conducă aproximativ de la bun început până la bun sfârșit desfășurarea evenimentelor din întrecerea internă. Cu Xavi Hernandez pe banca tehnică în postura de tehnician, catalanii au terminat pe primul loc în LaLiga, cu Robert Lewandowski golgheterul ediției trecute de campionat, iar Marc Andre Ter-Stegen fiind desemnat cel mai bun portart al competiției iberice.

 

Capitolul ”naționale calificate la EURO 2024”, aproape bifat

 

Situația Campionatului European din 2024, care va avea loc în Germania, a fost aproape tranșată, deoarece s-a stabilit, în mare parte, reprezentativele care vor participa la turneul final de anul viitor. Astfel, naționale precum: Germania, Spania, Anglia, Belgia, Franța, Portugalia, România, Danemarca, Ungaria, Albania, Turcia, Austria, Olanda, Scoția, Croația, Slovenia, Slovacia, Cehia, Italia, Serbia și Elveția au obținut biletele pentru ediția din 2024 a EURO, urmând ca alte trei formații să se califice, la finalul disputării play-off-urilor.

 

·        Tenis:

 

În acest sector sportiv de activitate, Novak Djokovic a fost cel mai important personaj al acestor 12 luni, deoarece a devenit jucătorul de tenis cu cele mai multe titluri de Grand-Slam câștigate din istoria acestui sport.

 

Djokovic, fără Nadal în circuit, a ”zburdat” la toate turneele de prestigiu

 

La începutul anului, a avut loc turneul din Australia, ”Australian Open”, acolo, unde, l-am putut vedea, pentru ultima dată, alături de marele său rival, Novak Djokovic, pe Rafael Nadal. Spaniolul a fost eliminat mult mai devreme decât s-ar fi așteptat oricine, din cauza unei accidentări suferite în zona musculară a piciorului stâng. Inițial, medicii tenismenului iberic au relatat faptul că lipsa de disponibilitate a lui Rafael Nadal va fi de aproximativ o lună și jumătate, dar situația s-a agravat, pe parcurs.

 

Sezonul a fost ratat pentru iberic, astfel că Novak Djokovic considera că drumul său spre adjudecarea tuturor titlurilor de Grand-Slam ale stagiunii în cauză s-a simplificat considerabil. Acest lucru avea să se aplice, totuși, în cadrul competiției din Australia, acolo unde sârbul a trecut de Carballes Baena, în trei seturi, de Couacaud, în patru seturi, de Dimitrov, în trei seturi, de favoritul gazdelor, De Minaur, în trei seturi, de Rublev, în trei seturi, de Paul, în trei seturi, iar, în ultimul act, nu i-a oferit nicio șansă lui Tsitsipas, care a pierdut în fața campionului sârb tot în minimum de seturi.

 

Așadar, Novak Djokovic a ajuns la borna de 10 titluri obținute la Australian Open, competiția sa favorită. În cadrul următorului turneu de Grand-Slam programat în acest an calendaristic, campionul sârb a participat la Roland Garros, în Franța.

 

Înainte de startul acestei ediții de Roland Garros, tenismenul din Serbia câștigase de două ori pe zgura pariziană, în anii 2016 și 2021. Novak Djokovic și-a făcut loc spre finala întrecerii sportive din Franța după ce i-a învins pe Kovacevic, în trei seturi, pe Fucsovics, în trei seturi, pe Davidovich Fokina, în trei seturi, pe Varillas, în trei seturi, pe Khachanov, în patru seturi, pe Alcaraz, în patru seturi, pentru a disputa ultimul act împotriva norvegianului Casper Ruud.

 

Finala de pe cea mai mare arenă a complexului de la Roland Garros, mai precis, ”Philippe-Chatrier”, a fost una desfășurată într-o singură direcție, și anume, cea a sârbului. Chiar dacă seturile au fost lungi și au avut nevoie de prelungiri, respectiv, tie-break, emoțiile lui Novak Djokovic nu au fost foarte mari, astfel că liderul mondial ajunsese, în acel punct al anului, la două titluri de Grand-Slam din tot atâtea posibile.

 

Apariția lui Alcaraz, pericol serios pentru campionul sârb

 

Ceea ce a urmat pentru circuitul masculin de tenis, din punct de vedere al turneelor de Grand-Slam a fost reprezentat de o nouă ediție a competiției din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Wimbledon.

 

Novak Djokovic era mare favorit să câștige și această întrecere, doar că ambițiosul și curajosul tenismen spaniol, ”urmașul” lui Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, și-a dovedit talentul, potențialul în cadrul acestei competiții. Cei doi au ajuns în finala competiției disputate pe iarbă, iar pe terenul central, o partidă superbă a putut fi văzută.

 

Sârbul a fost învins de Carlos Alcaraz, după o partidă briliantă pe terenul central. Cei doi tenismeni au oferit publicului de la Wimbledon o finală spectaculoasă, cu reveniri de ambele părți și lovituri decisive care au ridicat oamenii de pe scaune.

 

Alcaraz a început mai slab meciul, din cauza emoțiilor resimțite, și a cedat în primul act, fără să aibă vreo șansă în fața unui adversar mai experimentat.Ulterior, cel de-al doilea set a fost mult mai strâns și a condus la disputarea unui tie-break, în care cei doi jucători au mers cap la cap, până când spaniolul a trimis un retur de zile mari în terenul lui Nole.

 

Următorul act l-a avut în prim plan tot pe Alcaraz care a dominat întreaga desfășurare a evenimentelor și s-a impus cu scorul de 6-1, într-un act cu cifre neobișnuit de slabe pentru multiplul campion sârb. Meciul a continuat cu al patrulea set, în care Djokovic și-a revenit și a reușit să se concentreze mult mai bine pentru a trimite finala într-un act decisiv.

 

Alcaraz și Nole erau la egalitate din punct de vedere al formei în ultimul act, dar spaniolul a reușit niște execuții de senzație și a fructificat o minge de break dintr-un moment important al jocului. Liderul mondial actual a câștigat în cele din urmă meciul și a obținut al doilea trofeu de Grand-Slam din cariera sa, după cel de la US Open din 2022. Spaniolul este primul tenismen care îl ”îngenunchează” pe Djokovic pe terenul central de la Wimbledon, după 10 ani.

 

Ultimul meci pierdut de sârb în Marea Britanie a fost cel din 2013, în finala cu Andy Murray. Sârbul a rămas cu un total de șapte trofee adjudecate pe iarba londoneză, nereușind să îl depășească pe Roger Federer, un alt rival de-ai săi, la acest capitol.

 

În ultimul turneu de Grand-Slam al anului, cel de la US Open, așteptările erau imense din partea lui Carlos Alcaraz, pe lângă obișnuita supremație a campionului sârb. Cei doi au mers cap la cap pe părțile lor de tablou, până la faza semifinalelor competiției. Atunci când Novak Djokovic și-a câștigat meciul din careul de ași, contra favoritului publicului, tânărul Shelton, toată lumea se gândea că o nouă finală Carlos Alcaraz-Novak Djokovic se va întâmpla.

 

Totuși, dublul câștigător de Grand-Slam a fost oprit în semifinale de tenismenul rus, Daniil Medvedev, care l-a depășit pe Alcaraz în patru seturi. În finala care a urmat, Djokovic nu i-a dat nicio șansă rusului, iar câștigarea, în trei seturi, a ultimului act de la Flushing Meadows a însemnat al patrulea trofeu din carieră pentru sârb pe suprafața dură a competiției.

 

În cadrul ”Turneului Campionilor”, competiția care reunește cei mai buni opt tenismeni ai anului, Novak Djokovic a fost repartizat într-o grupă cu Jannik Sinner, Holger Rune, Hubert Hurkacz, Stefanos Tsitsipas. De partea cealaltă, Carlos Alcaraz a picat în grupă cu Alexander Zverev, Daniil Medvedev și Andrey Rublev.

 

Cei patru favoriți să meargă mai departe în semifinale, Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner și Daniil Medvedev au făcut-o. Însă, campionul sârb a avut parte de un mare noroc în această competiție pentru a ajunge în careul de ași, deoarece a stat la mâna victoriei lui Jannik Sinner împotriva danezului Holger Rune.

 

În cele două semifinale disputate, Carlos Alcaraz s-a întâlnit din nou cu campionul sârb, dar nu i-a putut face față acestuia, care l-a depășit în minimum de seturi pe spaniol, fără drept de apel. În partea opusă a tabloului, Jannik Sinner a avut nevoie de set decisiv pentru a trece de numărul al treilea în lume, Daniil Medvedev.

 

În finala disputată la Palo Alpitour, în Torino, Italia, Jannik Sinner căuta o a doua victorie obținută în fața campionului sârb, la rând, după succesul din grupele întrecerii care conchidea sezonul regulat. Totuși, Novak Djokovic nu i-a dat vreo șansă favoritului gadelor și a pus mâna pe marele trofeu.

 

Djokovic a trecut în minimum de seturi de tenismenul italian, cu scorul de 6-3, 6-3. „Nole” a dominat de la un cap la altul partida din finala competiției care încheie sezonul acesta.Jucătorul sârb a reușit să obțină rapid un break în primul set și să îl confirme, ulterior. În actul întâi, Sinner nu a putut pune deloc probleme jocului practicat de Djokovic, unul lipsit de greșeli neforțate.

 

Novak Djokovic a servit șapte ași în primul set, comparativ cu cei trei plecați din racheta tenismenului italian. „Nole” a încheiat actul întâi 10 lovituri câștigătoare și un procentaj la primul serviciu de 73%.În setul al doilea, în ciuda necesității începerii mult mai în forță din partea luj Jannik Sinner, Novak Djokovic s-a distanțat rapid, printr-un nou break.

 

Scorul a devenit imediat 2-0 în favoarea sârbului, dar imaginea afișată de sportivul din Italia a fost una mult mai strălucită. Sinner a stat mult mai aproape de Djokovic și a ratat cele două șanse de a câștiga game-ul pe serviciul advers.Game-ul al șaptelea din setul secund a avut o durată de peste 15 minute, iar după lungi schimburi și bătălii, Sinner a rezistat și a oferit suspans partidei. Totuși, Djokovic nu a greșit deloc pe propriul serviciu și a izbutit să încheie meciul cu un nou break.

 

Campionul sârb și-a adjudecat cel de-al șaptelea titlu din carieră în cadrul „Turneului Campionilor”. Djokovic a triumfat la aceste competiții în următorii ani: 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022, 2023.Datorită succesului din acest an de la Torino, „Nole” a devenit cel mai titrat tenismen al acestei întreceri, depășind numărul de trofee ridicate deasupra capului de unul dintre marii săi rivali, Roger Federer.

 

Întâlnirile dintre Djokovic și Sinner, o obișnuință pe acest final de sezon

 

Tot la rang internațional, din punct de vedere sportiv, s-a desfășurat, în acest an, ”Cupa Davis”, întrecerea care reunește cele mai bune țări ale lumii la tenis, pentru a se duela în meciuri directe. Ediția de anul acesta s-a disputat în Spania, la Malaga, iar în semifinalele competiției, faza de unde se contorizează performanțele adevărate, au ajuns patru state: Finlanda, Australia, Italia și Serbia.

 

În prima semifinală, australienii, prin Alex De Minaur, în prim-plan, au reușit să învingă reprezentanții finlandezi în minimum de seturi, asigurându-și un loc în finala competiției. De partea cealaltă, suspansul a fost unul mult mai ridicat, deoarece duelul dintre Italia și Serbia a avut nevoie de un meci decisiv.

 

Sârbii conduceau cu 1-0 înainte ca o nouă confruntare, în decurs de câteva zile, între Jannik Sinner și Novak Djokovic să aibă loc. Cu un set decisiv câștigat de italian, cu scorul de 7-5, sârbii s-au văzut egalați la general, iar totul avea să se hotărască într-un meci al perechilor de dublu.

 

Djokovic și Sinner nu au avut prea mult timp de odihnă, iar italienii, reprezentanți de participantul de la ”Turneul Campionilor” și Lorenzo Sonego au fost mai concentrați și au reușit să treacă în două seturi de sârbi, conduși din teren de ”Nole” și de Miomir Kecmanovic. În finala ediției din Andalucia, de anul acesta, a ”Davis Cup”, australienii nu au avut nicio șansă în fața italienilor, iar mulțumită victoriei lui Jannik Sinner în fața lui Alex De Minaur, sportivii proveniți din țara în formă de ”Cizmă” au pus mâna pe trofeu.

 

Mulțumită succesului echipei italiene din acest an la ”Cupa Davis”, această țară a ajuns la două succese, de la începutul competiției și până în prezent.

 

”Stânca” în care este zidită Iga Swiatek s-a clătinat în acest an în repetate rânduri

 

La feminin, supremația Igăi Swiatek nu a mai fost la fel de pregnantă precum în anii anteriori. La ediția de anul acesta de la Australian Open, jucătoarea din Belarus, Aryna Sabalenka a plecat cu trofeul acasă, după o finală câștigată cu Elena Rybakina.

 

La următorul turneu de Grand-Slam al anului, Iga Swiatek nu a mai comis pași greșiți și a câștigat coroana de pe zgura pariziană, după o finală contra Karolinei Muchova. Pe iarba londoneză, Marketa Vondrousova a reușit surpriza și a învins-o pe Ons Jabeur în două seturi pe ”Terenul Central”, pentru a pune mâna pe primul trofeu de Grand-Slam din cariera sa.

 

US Open a fost un turneu în care favorita publicului, Coco Gauff s-a remarcat cel mai mult, reușind să ridice trofeul la finalul unui meci spectaculos în ultimul act contra Arynei Sabalenka. Victoria în trei seturi a jucătoarei din SUA a încheiat cercul celor mai importante turnee la feminin din acest an.

 

Totuși, Iga Swiatek și-a luat revanșa în fața susținătorilor săi după prestațiile mai puțin reușite în trei dintre competițiile de Grand-Slam ale anului 2023 și a învins-o pe Jessica Pegula în finala de la Cancun, din Mexic, a Turneului Campioanelor.

 

·        Formula 1:

 

Max Verstappen, pilotul celor de la Red Bull, a dominat categoric, întregul sezon de Formula 1 și a doborât recorduri peste recorduri. Max Verstappen a devenit campion mondial la F1 pentru a treia oară în cariera sa. Pilotul olandez a ajuns la această performanță după ce cucerise titlul mondial și în anii 2021 și 2022.

Reprezentantul celor de la Red Bull a pus mâna pe „coroană” după cursa de sprint desfășurată în Qatar. Pilotul din Țările de Jos a terminat întrecerea pe poziția secundă, în spatele pilotului australian de la McLaren, Oscar Piastri. Pilotul olandez a reușit să își asigure al treilea triumf mondial la rând încă de dinaintea ultimei curse din „Golf”.

 

Actualul campionat de Formula 1 se va încheia după șase curse, care vor fi găzduite de Qatar, SUA, Mexic, Brazilia, SUA și Emiratele Arabe Unite. Singura amenințare pentru internaționalul olandez ar fi putut apărea din partea mexicanului, Sergio Perez, coleg de echipă. Totuși, pilotul celor de la Red Bull a fost nevoit să părăsească circuitul, din cauza unui conflict stins rapid cu Esteban Ocon, încă din primele tururi.

 

Există vreo limită pentru Max Verstappen?

 

Max Verstappen a ajuns la aceleași cifre cu piloți extrem de consacrați din istoria F1, precum Niki Lauda, Aryton Senna sau Jackie Stewart. De asemenea, sportivul olandez a atins borna înregistrată, în trecut, de legendarul pilot Michael Schumacher, care a primit trofeul de campion mondial în același timp al sezonului cu Max Verstappen.

 

Max Verstappen s-a impus din nou fără emoții, la Marele Premiu al Braziliei, penultima cursă a anului, ajungând la 17 victorii în acest sezon, pilotul lui Red Bull doborând-și astfel propriul record de victorii într-un an competițional, potrivit iAMSport.

 

De fapt, recordul din 2022, 15 victorii, și-l depășise cu o săptămână în urmă, în Mexic, olandezul atingând acolo cifra 16. În Brazilia doar și l-a îmbunătățit. Verstappen, ajuns la 52 de victorii în cariera sa, a cucerit al treilea titlu mondial consecutiv luna trecută, în Qatar. Red Bull şi-a asigurat, la rândul ei, din nou titlul în campionatul constructorilor. Echipa a câştigat 19 din cele 20 de curse din acest an.

 

La Marele Premiu din Statele Unite ale Americii, de la Las Vegas, ultima cursă din 2023, Verstappen a terminat, din nou, primul. Graţie succesului din Statele Unite, Verstappen a egalat totodată recordul de victorii obţinute într-un singur sezon (15), pe care tot el îl stabilise anul trecut şi pe care are ocazia să-l îmbunătăţească, în condiţiile în care au mai rămas de disputat patru Grand Prix-uri în acest an.

 

Anul trecut, Max Verstappen câștiga 15 curse și stabilea astfel un nou record de victorii într-un sezon de Formula 1. În 2023, olandezul nu doar că și-a egalat propria realizare, dar a depășit-o complet. În 19 dintre cele 22 de curse de anul acesta, Verstappen a trecut primul linia de finiș, o performanță foarte posibil irepetabilă.

 

În mod firesc, numărul colosal de victorii din acest sezon i-a adus lui Verstappen o cifră impresionantă la finalul anului. Max a încheiat sezonul cu 575 de puncte, record absolut în Formula 1.

 

Cifre zdrobitoare pentru sportivul olandez în 2023

 

Pilotul Red Bull a stabilit cel mai înalt procentaj de victorii într-un sezon, 86,36%, o diferență considerabilă față de precedentul record, de 75%, care îi aparținea lui Alberto Ascari. Următorul pe această listă este Michael Schumacher, 13 victorii din 18 în 2004, la Ferrari, adică un procentaj de victorie de 72,22%, conform aceluiași site de știri sportive.

 

Cu 21 de podiumuri, procentajul lui Verstappen s-a oprit la 95,45%. Oricum, numărul de 21 de clasări între primii 3 este nemaivăzut în Formula 1. Precedentul record fusese stabilit tot de Max, 18 podiumuri în 2022, relatează GSP.

 

·        Handbal:

 

La nivelul handbalului internațional, în anul 2023, Magdeburg, formație din Germania, a obținut, la masculin, o victorie în fața celor de la Kielce, din Polonia, în finala Ligii Campionilor, jucată la Koln, la un gol diferență, scor 30-29. În final four, nemții trecuseră de FC Barcelona, la fel de dramatic, cu un singur gol peste, scor 40-39.

De partea cealaltă, suspansul s-a păstrat și în cea de-a doua semifinală, în care a fost angrenată Kielce, care a învins-o pe PSG, cu scorul de 25-24, într-un meci nu la fel de spectaculos precum primul din punct de vedere al reușitelor înscrise. Magdeburg a câștigat trofeul pentru a 4-a oară în istorie, după succesele din 1978, 1981 și 2002.

 

Scoruri extrem de strânse, pentru cucerirea trofeelor de elită din handbal

 

Pe tabloul feminin al echipelor de club din handbalul internațional, anul 2023 a adus în final four, patru formații extrem de puternice. În prima semifinală jucată, Ferencvaros și Esbjerg au oferit un spectacol de zile mari, pentru ca, în cele din urmă, maghiarele să se impună la un gol avans, scor 30-29.

 

În cea de-a doua semifinală a ediției trecute a Ligii Campionilor Feminin, Gyor a fost învinsă la două reușite diferență de Kristiansand. În ultimul act, nordicele au dispus de Ferencvaros, cu scorul de 28-24 și au pus mâna pe cel de-al treilea trofeu din istorie, după succesele la rând obținute, din sezoanele 2020-2021, 2021-2022, respectiv, 2022-2023. Tot handbalistele de la Vipers Kristiansand au terminat pe podium, pe locul al treilea, în sezonul 2018-2019 al Ligii Campionilor Feminin.

 

·        Baschet:

 

În privința baschetului, la nivel internațional, anul 2023 a fost marcat de Real Madrid, formație din Spania, care a cucerit, pentru a 11-a oară, Euroliga. În ediția din sezonul acesta, grecii de la Olympiacos au trecut în semifinale de Monaco, scor 76-62 și au avut de înfruntat, în ultimul meci al competiției, pe Real Madrid, care a terminat victorioasă duelul de foc cu rivala din Spania, Barcelona, scor 78-66.

 

Finala ediției de anul acesta a Euroligii a fost una de infarct, deoarece cei de la Olympiacos au câștigat primele două reprize (24-17, 21-28), dar madrilenii au revenit în joc, iar prin prisma impunerii în următoarele două reprize (24-18, 20-15), au încheiat ultimul act cu un gol în plus față de adversarii lor. Final four-ul ediției din acest an a avut loc la Kaunas, în Lituania, țările baltice.

 

”Tărâmul asiatic”, scena celei mai importante competiții baschetbalistice a anului

 

De asemenea, tot în anul 2023, a avut loc Campionatul Mondial de Baschet, desfășurat în Asia, mai exact, în trei state diferite, Indonezia, Japonia și Filipine. La cea de-a 19-a ediție a turneului final de baschet masculin din istorie, semifinalele au fost alcătuite din patru naționale de top, printre care: SUA, Germania, Serbia și Canada. Grecia nu a putut trece mai departe de faza grupelor, deoarece a făcut parte dintr-o grupă formată din Muntenegru, Lituania și SUA.

 

În careul de ași, americanii au disputat contra nemților un meci de colecție, partida încheindu-se cu un avantaj de două goluri în favoarea Germaniei. Cele două reprezentative și-au împărțit sferturile, la conducere, inițial, aflându-se nemții, pentru ca americanii să revină pe tabelă. Mai apoi, nemții au câștigat la 11 puncte diferență a treia repriză, ceea ce a fost de ajuns pentru a avansa în finală, în ciuda eșecului din ultimul sfert.

 

Cealaltă semifinală le-a pus față în față pe o altă favorită certă la obținerea titlului mondial, mai precis, Serbia, și pe Canada. Sârbii au învins în primele două sferturi, chiar și la opt puncte diferență, iar cele două succese din următoarele două sferturi ale canadienilor nu au fost îndeajuns pentru a progresa în finală. Locul al treilea a fost adjudecat de canadieni, după victoria cu 127-118 în ceea ce a reprezentat un duel al statelor din America de Nord.

 

Ultimul act al Campionatului Mondial de Baschet a oferit un meci extrem de echilibrat între Germania și Serbia. Prima repriză a fost trecută în cont de sârbi, care au început mai bine înfruntarea, scor 26-23. După aceea, nemții s-au trezit și au câștigat tot la trei goluri diferență actul secund, scor 24-21. În cel de-al treilea sfert, germanii și-au menținut forma de excepție, iar punctele înscrise din toate pozițiile i-au adus în avantaj, după scorul de 22-10, o diferență majoră.

 

Chiar dacă sârbii au oferit tot ce au putut în ultimul sfert și au învins la șase goluri avans, nemții au avut, la final, cu șase puncte mai mult față de adversarii săi și au pus mâna pe titlul mondial într-un meci jucat la Pasay, Filipine. A fost primul triumf mondial al nemților la baschetul masculin din toată istoria lor.

 

Puncte ”fără număr” marcate în NBA

 

În cel mai urmărit campionat de baschet din lume, mai exact, NBA, Denver Nuggets a detronat-o pe Miami Heat, scor general, 4-1, după cinci meciuri extrem de echilibrate. Prima partidă le-a revenit celor de la Denver Nuggets, scor 104-93, pentru ca formația din Florida să revină în cea de-a doua încleștare, scor 111-108.

 

Al treilea meci i-a obligat pe cei din Denver să preia din nou avantajul la general, iar aceștia au câștigat la cinsprezece puncte diferență, 109-94. Cea de-a patra confruntare le-a aparținut tot baschetbaliștilor de la Denver Nuggets, scor 108-95. Într-un ultim duel care nu mai avea miză, scorul final a fost de 94-89 pentru formația care câștigase deja, finala.

 

·        Schi alpin:

 

În 2023, performanțele în schi au fost eclipsate de ceea ce a reușit Mikaela Shifrrin. Aceasta s-a impus în proba de slalom de la Killington și a ajuns la 90 de victorii în Cupa Mondială.

 

Americanca a dat recital în fața propriilor fani, fiind cea mai bună în ambele manșe și terminând cu timp cu 0,33 secunde mai bun decât cel al Petrei Vlhova, a 2-a clasată. Pe locul 3 a terminat Wendy Holdener (+1,37 s). Acest succes a dus-o pe Shiffrin pe primul loc în clasament general, transmite Eurosport.

 

·        Atletism:

 

În atletism, anul acesta a fost marcat de un record incredibil. Kenyanca Agnes Ngetich a reuşit să termine cursa de 10 kilometri alergare pe şosea cu timpul de 29 minute si 24 de secunde, în cadrul competiției din România, ”Brașov Running Festival”. Fosta performanță era de 30 min 01 sec şi aparține tot unei sportive din Kenya – Agnes Tirop, care a stabilit performanţa în 2021, la Herzogenaurach (Germania).

 

În plus, anul acesta, la Chicago, a fost doborât recordul mondial în proba cea mai importantă a atletismului: maratonul (42,195 kilometri). După o cursă electrizantă, Kelvin Kiptum (23 de ani) a trecut linia de sosire în 2 ore, 35 de secunde. Totul s-a petrecut în ceea ce s-a numit ”Maratonul de la Chicago”.

 

Așadar, Kiptum tocmai a doborât recordul conaționalului său, Eliud Kipchoge (38 de ani). Până la acest moment, când s-a încheiat cursa de la Chicago, Kipchoge, cel mai bun maratonist din istoria omenirii, avea cel mai bun timp în această probă: 2 ore, 1 minut, 09 secunde, conform Adevărul.

 

·        Volei:

 

Anul acesta, voleiul a fost redat de Campionatul European de volei Masculin, la care a participat și selecționata țării noastre. Totuși, evoluția alor noștri a fost consistentă până la un punct, iar acel punct a fost reprezentat de reprezentativa Franței, care, după ce a trecut de România, a fost învinsă, în semifinale, de Italia, scor 3-0.

 

În cea de-a doua semifinală, Polonia a trecut de Slovenia, iar în finala dintre Italieni și Polonezi, cei din urmă au avut câștig de cauză, într-o manieră clară. Primul set a fost adjudecat cu scorul de 25-20, cel de-al doilea cu scorul de 25-21, iar ultimul a fost câștigat cu 25-23.

 

Pentru italieni, înfrângerea a fost mai dureroasă cu cât totul s-a întâmplat în capitala țării, la Roma, în fața propriilor suporteri. Polonezii, grație succesului din finala din ”Orașul celor șapte coline” a reușit să se ”răzbune” pentru eșecul provocat de naționala Italiei, în finala Campionatului Mondial de Volei Masculin, jucată la 11 septembrie 2022, scor 3-1 pentru ”Squadra Azzurra”.

 

Pentru Polonia acesta este al doilea titlu continental din istorie, după cel cucerit la ediția din 2009. Italienii rămân cu 7 medalii de aur la Europenele masculine. Pe poziția a treia s-a clasat Slovenia, naționala condusă de românul Gianni Crețu. Aceasta a învins în finala mică, scor 3-2, Franța, deținătoarea titlului olimpic.

 

Tot Polonia s-a remarcat și în ediția de anul acesta a Ligii Campionilor masculin, deoarece finala a fost disputată între două echipe provenite din țara campioană europeană la volei masculin. În ultimul act al ediției din sezonul 2022-2023, jucată în luna mai, Kedzierzyn-Kozle s-a impus cu scorul de 3-2 în fața celor de la Jastrzebski, făcând ca supremația voleiului polonez la masculin să continue.

 

·        Snooker:

 

În anul 2023, la ”World Championships”, cea mai importantă întrecere din snooker-ul mondial, Luca Brecel a reușit să fie încoronat ca fiind campionul mondial. Belgianul l-a surclasat în finala de 35 de frameuri de la Sheffield, din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu scorul general de 18-15.

 

”Gigantul” snookerului, doborât de un jucător de perspectivă din Belgia

 

Luca Brecel îl eliminase și pe Ronnie O’Sullivan în cadrul acelei competiții disputate în lunile aprilie- mai a acestui an, în faza sferturilor de finală, într-un meci compus din 25 de frameuri, scor 13-10. Ronnie a pierdut acea partidă, chiar dacă, la un moment dat, conducea cu patru jocuri în fața belgianului. Pentru Luca Brecel a fost o victorie, în premieră, la un campionat mondial de snooker, iar acest succes îl poziționează, în momentul de față, pe locul al treilea în clasamentul general.

În finala Masters a acestui an, Judd Trump l-a depășit, în ultima fază a competiției, pe Mark Williams, scor 10-8, într-o finală alcătuită din 19 frameuri. Actualmente, jucătorul de snooker englez, Judd Trump, este pe locul secund în lume, iar victoria de la început de an, din luna ianuarie, de la turneul de Masters a fost a doua din carieră. Chiar și în acest context, lider mondial rămâne Ronnie O’Sullivan, care va încheia anul pe prima poziție a ierarhiei.

 

·        Ciclism:

 

În 2023, duelul direct dintre cei mai în formă cicliști ai momentului, danezul Jonas Vingegaard și slovenul Tadej Pogacar s-a menținut. Totuși, în marile tururi europene, precum Tour de France, nordicul a avut câștig de cauză.

 

Jonas Vingegaard a câştigat pentru a doua oară consecutiv Turul Franţei. Danezul a avut un avans uriaş faţă de al doilea clasat, Tadej Pogacar, 7 minute şi 29 de secunde. Podiumul a fost completat de Adam Yates, care a încheiat la 10 minute şi 26 de secunde de lider. Etapa de la Paris a fost câştigată la sprint în mod surprinzător de Jordi Meeus de la Bora. Rutierul i-a depăşit pe Jasper Philipsen şi Dylan Groenewegen pentru a obţine cea mai mare victorie a carierei.

 

Alte performanțe uriașe de la turul Franței au fost următoarele:

 

·        Tricoul galben (clasament general) – Jonas Vingegaard

 

·        Tricoul verde (cel mai bun sprinter) – Jasper Philipsen

 

·        Tricoul alb cu buline roşii (cel mai bun căţărător) – Giulio Ciccone

 

·        Tricoul alb (cel mai bun tânăr) – Tadej Pogacar

 

·        Cea mai bună echipă: Jumbo Visma

 

·        Cel mai combativ rutier în Le Tour: Victor Campenaerts

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.