Pasiune dezlănțuită și magie în primele zile ale Anului Nou pe scena Operei Naționale București

Sursa foto: comunicat de presa

Începutul Anului Nou aduce pe scena operei din București La Traviata de Giuseppe Verdi, Madama Butterfly de Giacomo Puccini, și Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski și Nunta lui Figaro de W.A. Mozart.

Sursa foto: comunicat de presa

Vineri, 5 ianuarie, ora 18:30, are loc spectacolul de operă La Traviata de Giuseppe Verdi, a cărui principală protagonistă este cea mai cunoscută curtezană din Parisul regelui Ludovic-Filip. Aceasta a sfârșit tragic, în 1847, la vârsta de numai 23 de ani, lăsând în urmă regrete și suspine.

Anul următor, în 1848, Alexandre Dumas-fiul, unul dintre adulatorii celebrei cocote, transpune povestea lor de dragoste în romanul Dama cu camelii. Această încrucișare de destine a influențat profunzimea emoțională a operei, oferindu-i o autenticitate deosebită și o inegalabilă expresivitate.

Duminică, 7 ianuarie, ora 11:00, și marți, 9 ianuarie, ora 18:30, se joacă spectacolul de balet Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, care recreează atmosfera magică a Crăciunului.

Premiera baletului a avut loc în capitala culturală și politică a Rusiei țariste, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în decembrie 1892, iar de atunci, Spărgătorul de nuci a devenit una dintre cele mai iubite și reprezentate lucrări de acest gen din lume.

Povestea începe într-o atmosferă festivă, în Ajunul Crăciunului, în casa familiei Stahlbaum. Micuța Clara primește un cadou minunat, un spărgător de nuci, de la bătrânul Drosselmeyer, un misterios sculptor de jucării.

În noaptea de Crăciun, când toată lumea doarme, Clara se trezește în mijlocul unei lupte fantastice între soldați și șoareci. Spărgătorul de nuci prinde viață și aventura celor doi începe.

Sursa foto: comunicat de presa

Duminică, 7 ianuarie, ora 18:30, este programat spectacolul de operă Madama Butterfly de Giacomo Puccini, care se concentrează asupra deznodământului tragic a poveștii de iubire dintre o tânără japoneză și un ofițer american de marină.

Premiera mondială a operei din februarie 1904 de la Milano, n-a produs efectul scontat asupra publicului. Puccini a revizuit partitura, iar patru luni mai târziu opera a fost prezentată din nou, de data aceasta cu un real succes.

„Este cea mai fină operă pe care am scris-o”, spunea compozitorul. Versiunea producției de la Paris, din 1906, cu toate revizuirile ulterioare, este cea pe care o poate admira publicul astăzi.

Miercuri (10 ianuarie) și joi (11 ianuarie), ora 18:30, spectatorii sunt așteptați la spectacolul de operă Nunta lui Figaro de W.A. Mozart. Titlul reprezintă una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Mozart, o capodoperă comică plină de farmec și ingeniozitate.

Acțiunea se desfășoară într-o singură zi și prezintă intrigile amoroase și quiproquo-urile dintre personajele principale. Figaro, servitorul îndrăgostit de Susanna, este hotărât să îi câștige dragostea și să învingă obstacolele care îi stau în cale.

Cu o muzică sublimă și arii celebre precum Voi che sapete și Non più andrai, este indiscutabil că Nunta lui Figaro reprezintă unul dintre cele mai apreciate spectacole ale repertoriului liric mondial.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.