Este bugetul Primăriei Sectorului 1 asaltat de executări silite?

Facebook/ primaria sector 1

Consilierul local Dan Podaru cere Executivului condus de edilul Clotilde Armand să prezinte situația datoriilor scadente și neplătite ale Primăriei Sectorului 1, a creditelor bancare ale instituției și a executărilor silite pe bugetul local.

„Astăzi, care este valoarea arieratelor, dacă acestea există. Să ne prezinte o listă cu toate executările silite și valoarea acestora, la zi. Pentru că, din informațiile pe care le am, sunt sute. De asemenea, îl rog (…pe directorul economic n.r.) să ne prezinte care este valoarea creditelor pe care le derulează, în acest moment, Primăria Sectorului 1, data la care au fost luate aceste credite și valoarea acestor credite. Mulțumesc mult”, a solicitat consilierul local liberal Dan Podaru.

În context, trebuie menționat faptul că, din documente care au parvenit București FM, rezultă că ar exista sute de dosare de executare silită, multe dintre acestea finalizate cu popriri pe conturile Primăriei Sectorului 1.

Astfel, numai trei dintre aceste popriri, care au fost validate de către instanță, se ridică la suma de 7.668.378,6 lei, ceea ce, la cursul Euro valabil pentru astăzi, înseamnă peste 1,5 milioane de euro.

Aceste trei popriri vizează sume datorate operatorului delegat al serviciului public de salubritate din Sectorul 1, Compania Romprest.

De asemenea, ar mai trebui menționat și faptul că, potrivit președintelui de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa, și potrivit site-ului oficial al operatorului de salubritate, penalitățile la datoriile Primăriei Sectorului 1 către Romprest se ridică la un total de peste 71 de milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 14 milioane de euro, la cursul BNR de astăzi.

„Pe portalul instanțelor de judecată, apar 117 litigii între Primăria Sectorului 1 și compania de salubritate, pe care Armand, împreună cu avocații dumneaei, le-a pierdut, în proporție de 90%. Așadar, a pierdut procesele cu Romprest, iar valoarea totală a penalităților calculate de compania de salubritate se ridică la peste 71 de milioane de lei, care se consideră prejudiciu la bugetul local. Mai mult decât atât, Armand a majorat tarifele Romprest cu 35%”, a declarat pentru București FM Daniela Popa.

Am întrebat la Primăria Sectorului 1 care era, la finalul anului trecut, totalul datoriilor cu scadența depășită și neachitate și care este totalul penalităților generate de către acestea.

Am mai întrebat, de asemenea, ce credite derulează Primăria din Banu Manta și care este totalul dobânzilor generate, lunar, de aceste credite, ținând cont de faptul că Autoritatea Locală a Sectorului 1 a încheiat și anul 2023, ca și anul precedent, cu un însemnat excedent bugetar, dar, totodată plătește dobânzi la credite bancare.

Așteptăm răspunsul Primăriei Sectorului 1.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.