SE INTERZICE inchirierea apartamentelor din imobilele aflate in clasa intai de risc seismic

Apartamentele aflate in imobilele incadrate in clasa intai de risc seismic nu vor mai putea fi inchiriate! Toate contractele aflate in derulare vor inceta pana la finalul acestei luni.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent modificarile legislației privind riscul seismic al cladirilor care stabilesc inclusiv un calendar pentru finalizarea expertizelor tehnice.

Noua legislație interzice inchirierea sau cedarea in comodat a locuințelor care se afla in cladiri cu bulina roșie, dar și organizarea de activitați care implica aglomerari de persoane in spațiile din aceste imobile. Interdicțiile se aplica fara excepție, iar in cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare, acestea inceteaza de drept cel mai tarziu in 30 de zile de la data incadrarii cladirilor, prin raport de expertiza tehnica, in clasa intai de risc seismic.

Totodata, se interzice amplasarea de mijloace publicitare pe fațada sau pe terasa acestor cladiri.

Pentru nerespectarea interdicției de inchiriere, proprietarii risca amenzi cuprinse intre 5 și 10.000 de lei (inclusiv firmele care dețin sau administreaza spații comerciale și de divertisment).

Actul normativ stabilește și termene clare pentru evaluarea seismica a cladirilor publice. În prima etapa se va face evaluarea vizuala pana la inceputul lunii noiembrie a cladirilor aflate in patrimoniul statului, iar pana la 1 iunie 2026, a celor destinate locuințelor, unde se considera necesar, va incepe ulterior expertiza tehnica pentru incadrarea intr-o clasa de risc seismic.

Același termen este prevazut pentru finalizarea expertizelor tehnice in cazul lacașurilor de cult construite inainte de anul 1978.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.