VIDEO: „În octombrie se anunță apariția unei comete pe care o vei ține minte toată viața.” – Adrian Șonka, astronom

Anul 2024 vine la pachet cu multe fenomene… astronomice! O eclipsă parțială de lună și câteva fenomene care nu se întâmplă prea des. Astronomul Adrian Șonka a venit în matinalul de pe 98.3 ca să ne spună cum stă treaba cu toate aceste fenomene în noul an.

Pentru început, astronomul Adrian Șonka ne asigură că nu vom vedea nicio eclipsă de soare anul acesta. Dacă o așteptai cu nerăbdare, Adrian ne asigură că mai durează până va avea loc. „Este un an normal, pentru că în univers nu există ani, adică nu contează ce an este. Vă spun mai întâi ce nu avem: n-avem eclipse de soare, în 2081 este următoarea. Ne vedem atunci, în septembrie.”

Totuși, în 2024 va avea loc o elipsă de lună. „Avem o eclipsă de lună pe 18 septembrie, care se va vedea la ora 5:45 dimineața, o să vedem cum este luna eclipsată de umbra pământului și cum răsare și soarele în același timp, în partea opusă.”

Printre cele mai interesante fenomene astronomice din 2024 se numără apariția a două comete. „O să avem ceva interesant anul acesta, de exemplu, apariția a două comete, dintre care una s-ar putea să fie foarte strălucitoare. O să avem una care este mai puțin strălucitoare undeva prin aprilie. S-ar putea să o vedem cu ochii liberi la apus pe lângă planeta Jupiter.”

Cometa pe care o vei vedea cu ușurință își face apariția în toamna acestui an. „Mai avem în octombrie una care se anunță a fi și mai strălucitoare, care s-ar putea să fie chiar una pe care o vei ține minte toată viața. O cometă care niciodată n-a mai ajuns pe aici. S-ar putea să devină atât de strălucitoare încât să o vadă oricine, chiar dacă nu știe în ce direcție să stea. Acesta ar fi fenomenul astronomic al anului.”

Saturn se lasă mai greu de văzut pentru următorii doi ani. „Se mai întâmplă ceva cu Saturn anul acesta. Aproape că n-o să-l vedem anul acesta și anul viitor. Ai o șansă cu un telescop.”

Dacă ți se face dor de această planetă poți merge la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. „Îi chem pe oameni la Observatorul Astronomic să-l vadă pe Saturn fără inel. La fiecare 14 ani se întâmplă asta timp de vreo 2 ani, așa că mai au de venit anul acesta și încă un an.”

„Avem program până la ora 21:00, atunci intră ultimul om. Când iese, vedem noi, depinde câte sunt de văzut.”

Hai și tu cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla mai multe despre astre. Enjoy!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.