Se înmulţesc cazurile de gripă și de infecţii respiratorii

foto: Adriana Baciu

Se înmulţesc infecţiile respiratorii în ţara noastră. În prima săptămână a anului au fost depistate peste 2.500 de noi cazuri de COVID şi s-au raportat 26 de decese, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate Publică. 40% din îmbolnăviri s-au înregistrat în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Braşov, Constanţa şi Bihor.

În acelaşi timp, se înmulţesc şi cazurile de gripă, iar spitalele de boli infecţioase sunt pline. Cel puţin nouă persoane bolnave de gripă au murit de la începutul sezonului rece.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, doctor Sandra Alexiu, spune că este important că atunci când apar simptomele de răceală sau gripă să luăm legătura cu medicul de familie şi să evităm automedicaţia.

„Medicamentele combinate au în ele unele substanţe care fac foarte rău la pacienţii care suferă de inimă şi de tensiune, motiv pentru care ne trezim cu pacienţi care sunt în criză hipertensiune pentru că au luat medicamente efectiv cu pumnul şi din toate. La fel, au tendinţa de a-şi lua medicamente care se administrează local, pastile de supt sau sprayuri, şi asta duce la afectarea mucoasei bucale. Lucrurile trebuie făcute cu măsură, tratamentele trebuie administrate corect şi în funcţie de ce alte boli mai ai. E de ştiut că virozele de sezon pentru ele nu avem tratament specific.”

De asemenea, este recomandat să avem grijă de igiena personală, să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun, dacă suntem răciţi, să nu mergem în colectivitate, dacă tuşim sau strănutăm este bine să o facem în plica cotului sau să utilizăm un şerveţel de unică folosinţă, pe care să-l aruncăm la coş imediat după folosire.

Medicii ne mai sfătuiesc, pentru prevenirea îmbolnăvirii, să ne vaccinăm antigripal

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.