VIDEO: Meda Andrei – „Probabil vom avea încă un an foarte cald cu fenomene severe, mai intense și mai frecvente”
Articol de bucurestifm, 10 ianuarie 2024, 13:31
Ba este cald, ba nu mai putem de frig… Ba este soare, ba ninge toată ziua… Ce se întâmplă cu această iarnă?! Bănuiesc că asta te întrebi și tu de când a început luna decembrie și ți-ai dat seama că iarna pe care o știai tu era altfel. Ei bine, și noi avem multe nelămuriri, așa că am invitat-o în matinalul de pe 98.3 FM pe Meda Andrei, meteorolog.
Iarna nu se dă bătută atât de ușor: „Vremea vrea să ne arate că în România încă mai există iarnă. E adevărat că zilele sunt tot mai puține, dar insistă să nu uităm ce înseamnă să fie iarnă, ce înseamnă să fie ger și să vedem cum este să avem și zăpadă. Aici, în sud, mai puțin, dar au fost și zone unde am văzut cu toții, dacă nu fizic, măcar la televizor, zăpadă din belșug.”
Chiar dacă ne aflăm în contextul încălzirii globale, mai există șanse de episoade mai reci, dar nu atât de dese ca până acum: „Cel mai probabil o să mai avem evenimente din acestea și mai reci și cu zăpadă. Speranța mea este să fie cât mai multe, dar din păcate, în contextul schimbărilor climatice, zilele cu manifestări din acestea tipice de iarnă sunt tot mai puține.”
„Avem mai degrabă zile mai calde, cu o posibilitate mai mare de a apărea lapovița decât ninsoarea. În partea de sud, de sud-est a țării, chiar multe zile în care lipsesc cu desăvârșire orice fel de precipitații.”
Meda Andrei ne explică dacă putem considera că s-a schimbat clima de pe teritoriul României: „Cred că mai trebuie să așteptăm o perioadă în acest sens pentru a se confirma anumite tipare. Este adevărat că sunt modificări în fiecare sezon. O constatare este faptul că în decembrie, în zona României nu prea mai este iarnă. Mai degrabă este o toamnă târzie.”
„Iarna adevărată începe cam prin ianuarie, cel puțin cea a ultimilor 10 ani și să se prelungească cumva până prin luna martie. Nu este exclus să avem episoade de iarnă cel puțin prin jumătatea de nord a țării și prin aprilie. Să nu uităm aprilie 2017 când a fost cel mai mare strat de zăpadă în Moldova din tot sezonul.”
„Sunt tot felul de anomalii care apar, însă pentru a trasa foarte clar niște repere care să apară și în manualele de geografie și să rămână, trebuie să treacă un timp mai mare de zeci de ani ca să se confirme persistența acelui tipar de vreme.”
Deși nu se pot face previziuni pe întreg anul 2024, Meda Andrei ne spune că ne putem aștepta la un an cel puțin la fel de cald precum au fost cei din ultima perioadă: „Facem niște comparații și putem să presupunem ce ar urma. Având în vedere că perioada 2012-2023 a fost cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutiv din istoria măsurătorilor, putem să ne ducem cu gândul că și 2024 va fi cumva tot în același trend.”
„Probabil vom avea încă un an foarte cald cu fenomene severe, mai intense și mai frecvente, în condițiile în care încălzirea globală continuă.”
„Ne vom clasa probabil prin top cinci, dacă nu, top 10, sigur, în ceea ce privește temperatura medie înregistrată. Din păcate, această tendință de încălzire continuă și va fi greu cumva de încetinit dacă nu se iau măsuri. 2023 pentru România a fost cel mai cald an de când se fac măsurători, ba chiar din 1900.”
„Abaterea a fost de 2,3° față de media anilor 1981-2010. Așa că, având în vedere ce s-a întâmplat până acum, ce s-a întâmplat în ultimii ani, nu putem bănui decât că se va continua acest trend.”
Dacă ești curios să afli mai multe despre diferențele de temperatură și de precipitații din această iarnă și din acest an, știi ce ai de făcut, da? Play la videoclipul de mai sus!
Autor: Cornel Munteanu