Cum se va dezvolta Bucureștiul în 2024?

Suntem la început de an, în perioada în care  se croiesc cele șapte bugete locale din București, în care se previzionează principalele linii de dezvoltare, la nivelul Primăriei Capitalei, dar și  a nivelul celor șase sectoare.

Pentru că anul trecut, așa cum s-a întâmplat de trei ani de zile încoace, Primăria Capitalei fiind înglodată în subvențiile la termie și transport public, nu a reușit mare lucru în ceea ce privește dezvoltarea orașului la nivelul infrastructurii mari, am încercat să aflăm ce planuri au, pentru acest an, primăriile de sectoare – unele dintre ele cu o capacitate administrativă dezvoltată de a iniția, finanța și finaliza proiecte de anvergură mai mare decât aceea a Primăriei Generale.

Cunoscut în trecut drept unul dintre cele două mai sărace sectoare din Capitală, Sectorul 4 a reușit în ultimii ani grație  investițiilor publice să lase în urmă statutul de zonă defavorizată și să devină unul dintre vârfurile de lance ale dezvoltării orașului.

Primăria de la Piața Regina Maria a reușit să lărgească artere mari de circulație, să construiască un pasaj rutier suprateran și parcări, să prelungească Magistrala M2 de metrou cu o stație,  până la Șoseaua de Centură și să  nvestească semnificativ în infrastructura educațională și în cea de sănătate.

O cifră semnificativă, din punctul de vedere al dezvoltării Sectorului 4 este cea care ține de bugetul acestuia. Astfel, anul trecut, la un buget previzionat de circa 1,5 miliarde de lei, Primăria a încheiat anul cu o execuție bugetară de circa 5 miliarde de lei.

Diferența este reprezentată de fondurile din programe guvernamentale și europene de dezvoltare, pe care Primăria lui Daniel Băluță a reușit să le atragă și să le și valorifice.

Mai departe, în prima jumătate  a acestui an, va fi dat în folosință  nodul intermodal de la Eroii Revoluției, investiție finalizată în mai puțin de doi ani de zile de la preluarea administrării zonei de la Primăria Capitalei, conform edilului Daniel Băluță.

Primăria Sectorului 4 a demarat și lucrările de la Pasajul peste Șoseaua Berceni, dintre Șoseaua Turnu Măgurele și Strada Ion Iriceanu, prin relocarea rețelelor de utilități.

Tot Autoritatea Locală de la Piața Regina Maria lucrează  la studiul de fezabilitate pentru un al treilea pasaj, cel care va sub sau supra-traversa Șoseaua Olteniței.

În ultimul trimestru al acestui an, Primăria Sectorului 4 va lansa procedura de achiziție publică pentru Magistrala M4 de Metrou, tronsonul de la Gara de Nord până la Piața Progresul.

Tot în cursul acestui an va fi lansată licitația pentru prelungirea Magistralei M2 de metrou cu trei stații, către Comuna Berceni,  care va realiza, în premieră conectarea Bucureștiului cu Județul Ilfov, prin transportul subteran, a mai spus pentru București FM  edilul Sectorului 4.

Investițiile Primăriei Sectorului 4 vor continua și la nivelul infrastructurii de sănătate. Astfel, în cel mai scurt timp, va fi dat ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectarea și execuția, de la zero, a Maternității „Bucur”, în curtea Spitalului „Sfântul Ioan”. Lucrările ar urma să demareze în prima jumătate a acestui an.

La începutul verii acestui an, vor demara lucrările de construcție a celui de-al treilea modul, cel de chirurgie, al Ambulatorului de Stomatologie, pentru Universitatea de Medicină și Farmacie București, promite edilul sectorului 4.

Investițiile în infrastructura educațională vor continua și ele. Astfel va continua programul de consolidare a unităților de învățământ,  dar și cel de conformare la standardele de securitate la incendiu.

Astfel, în următoarele luni, vor fi redate copiilor și dascălilor un număr de șapte unități școlare. Iar, la începutul următorului an școlar, va fi dat în folosință Liceul „Mihai Eminescu”.

Rețeaua de intervenție la incendii a Inspectoratului pentru Situații de Urgență se va extinde, prin construcția unei noi unități de pompieri – după cea din Aleea Perșani, în zona Tineretului.  Investiția va demara până la finele acestui an.
Noua stație de pompieri, cu o suprafață de 500 de metri pătrați,  va fi dotată cu o autospecială pentru stingerea incendiilor și o ambulanță.

Și  Parcul „Tudor Arghezi”, deschis anul trecut, va fi extins cu încă  5 hectare, iar, în imediata vecinătate a acestuia, vor fi construite o creșă, o grădiniță și o școală.
Asta pentru că necesarul de locuri în rețeaua educațională publică din Sectorul 4 este în continuă creștere.

Odată cu modificarea structurii populației, această zonă a Capitalei cunoaște o dinamică demografică deosebită. Astfel, numai anul trecut, s-au înregistrat peste 13 mii de nașteri, în Sectorul 4, explică Daniel Baluță.

Pentru continuarea investițiilor, în Sectorul 4, Primăria locală  mizează, în continuare, pe atragerea de fonduri europene și guvernamentale.

Edilul spune că, dintr-o zonă subdezvoltată, defavorizată,  timp de peste 30 de ani de zile, Sectorul 4 are șansa de a deveni un hub de dezvoltare economică și socială, care să ofere o calitate a vieții  ridicată cetățenilor săi,  tocmai prin accesarea fondurilor europene nerambursabile și guvernamentale.

„Din păcate, Sectorul 4 nu a fost, sub nicio formă, un sector privilegiat. Gândiți-vă că, inclusiv astăzi, Bucureștiul este polarizat. Discutăm despre o forță financiară diferită  pentru sectoarele 1, 2, 3,  dacă  vreți, chiar și 6 – pentru că și  Sectorul 6 are un buget consistent, în timp ce sectoarele 4 și 5 au reprezentat și încă mai reprezintă o zonă extrem de sub-finanțată a Capitalei.
De aceea, și Capitala s-a dezvoltat mai mult către zona de Nord și  mult mai puțin către zona de Sud.
Faptul că, în ultimii ani, Sectorul 4 a cunoscut o relansare și o dezvoltare s-a datorat exclusiv investițiilor care au avut ca sursă  de finanțare banii europeni.
Fără aceste fonduri, era imposibil să discutăm, astăzi,  de ceea ce reprezintă Sectorul 4. Am fi discutat de blocuri cojite, de străzi  abandonate, de unități școlare fără  autorizație de securitate la incendiu, aflate în risc seismic.
Încă mai este enorm de făcut, dar mulțumim lui Dumnezeu că  există aceste programe, care reprezintă șansa de dezvoltare a  comunității noastre.
Nu există sursă de finanțare, program european, program guvernamental pe care să nu îl accesăm – începând de la panouri fotovoltaice, stații de încărcare electrice și terminând cu programele de combatere a excluziunii sociale”, a declarat Daniel Băluță pentru București FM.

Edilul mai spune și că investițiile publice în infrastructura de toate tipurile, de la cea rutieră, până la cea educațională, atrag și  investiții private, care, la rândul lor, generează locuri de muncă  bine plătite pentru oamenii din Sectorul 4 și venituri la bugetul local.
Astfel, investițiile Autorității Locale generează dezvoltare economică și socială, sporesc calitatea vieții, în comunitatea locală.

Actuala administrație din Sectorul 4 a continuat și a dinamizat dezvoltarea începută în mandatele primarilor anteriori și colaborează cu toate autoritățile centrale și locale, indiferent de coloratura politică sau de simpatiile ori antipatiile personale – de la Guvern, ministere și până la Consiliul Județean Ilfov și chiar Primăria Capitalei.

Ciprian Ciucu: Sectorul 6 are ca priorități parcurile și spațiile  verzi, infrastructura educațională, reabilitarea termică și infrastructura rutieră si de colectare selectivă a deșeurilor!

Sectorul 6 beneficiază și el de o dezvoltare accelerată, în ultima vreme. Fața acestei părți vestice a Capitalei se schimbă. Apar, pentru prima oară după zeci de ani, parcuri noi, artere importante, dar lăsate în uitare de mulți ani se modernizează, se construiesc noi unități de învățământ.

Conform primarului Ciprian Ciucu, principalele direcții ale bugetului din acest an vor fi investițiile masive în infrastructura educațională, spațiile verzi, parcurile, locuri în care cetățenii să  poată petrece timp liber de calitate, în Sectorul 6, fără a mai fi nevoiți să plece în alte zone ale orașului, continuarea programului de reabilitare termică a blocurilor și modernizarea unor artere importante din sector.

„In cea mai mare parte, bugetul nostru se duce așa: în primul rând, pe zona de educație – aici, investiții masive, semnificative, în unități de învățământ pe care le creează de la zero, școli noi, grădinițe noi, creșe noi, echipare, mobilier, dotări informatice, pentru care avem bani din PNRR, de exemplu. Aceasta este prima direcție a bugetului.

A doua direcție a bugetului sunt spațiile verzi, parcurile, locuri în care să petrecem timp liber de calitate, în Sectorul 6.

A treia direcție sunt anvelopările, pentru că, continuăm  programul de anvelopare și aceste anvelopări sunt scumpe – acesta este adevărul, și ne iau o bună parte din buget.

Și aș zice că a patra direcție sunt aceste drumuri,  pe care, iarăși,  le facem de la zero sau pe care le aducem la un nivel de civilizație  cu contemporaneitatea”, a declarat Ciprian Ciucu pentru București FM.

Cât  privește parcurile și spațiile verzi, menționate de către edil ca  o importantă direcție de dezvoltare, în circa două-trei luni va fi finalizată cea de-a doua fază a Parculul Liniei, iar cea de-a treia fază se află în stadiu de licitație.

Așadar, locuitorii Sectorului 6 vor beneficia de un nou parc cu o lungime de 4 kilometri, de la Valea Cascadelor, până la AFI Cotroceni.

De asemenea, s-a finalizat etapa de proiectare și va demara, în circa două luni, licitația pentru execuția Parculul Lacul Morii.

Zona adiacentată digului, de circa 2 kilometri, și insula vor fi amenajate ca parc, iar, în partea sudică a lacului vor fi făcute  amenajări și locuri de joacă.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, Drumul Osiei va fi finalizat, prin modernizarea ultimilor 400 de metri. Vor demara lucrările la Drumul Roții, din zona Militari,  și se va finaliza Drumul Valea Largă, care face legătura între Bulevardul Timișoara și  Prelungirea Ghencea, promite edilul Sectorului 6.

Foarte multe unități de învățământ sunt fie construite de la zero, fie consolidate, reabilitate și eficientizate energetic, conform primarului din Calea Plevnei.

S-au reluat și lucrările de la Centrul Cultural „Favorit”, în cadrul cărora va fi reconfigurată și zona din imediata vecinătate a acestuia. Aceste lucrări vor beneficia de o finanțare  de 40 de milioane de lei, anul acesta, a spus Ciucu.

Alte proiecte importante vizează modernizarea piețelor, tehnologizarea și  informatizarea serviciilor publice ale primăriei și dezvoltarea sistemului de colectare selectivă pe patru fracții a deșeurilor, prin realizarea de ghene îngropate, sistem pe care Sectorul 6 îl dezvoltă primul, la nivelul Capitalei, a mai explicat pentru București FM Ciprian Ciucu.

Cât privește sursele de finanțare  a investițiilor, ponderea acestora se împarte în mod egal între bugetul local al Sectorului 6 și fondurile europene nerambursabile și împrumuturile cu dobânzi favorabile de la băncile de dezvoltare, a mai răspuns edilul Sectorului 6 la întrebările București FM.

La polul opus Sectoarelor 4 si 6 pare să se afle una dintre zonele din nordul Capitalei, considerate, pe vremuri bogate, dezvoltate, dinamice, din punct de vedere social și economic și ca oferind cetățenilor lor o calitate a vieții ridicată, anume Sectorul 1.

Pentru anul 2024, însă, unul dintre obiectivele principale ale Sectorului 1 este acela de a reuși să facă curățenie pe străzi,  consideră președintele de ședință  al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa.

„În primul rând, primul obiectiv este ca anul acesta să scoatem gunoiul din Sectorul 1.
Sectorul 1 ar trebui să redevină un etalon de curățenie și de bună guvernare. Să le redăm cetățenilor Sectorului 1 mândria de a locui în cel mai frumos sector din București”, a declarat pentru București FM Daniela Popa, în contextul războiului judiciar pe care Primăria Sectorului 1 l-a început cu operatorul delegat al serviciului de salubritate, Compania Romprest.

În context, ar mai trebui amintit faptul că,  la solicitarea Primăriei Sectorului 1, operatorul de salubritate și-a redus la jumătate  prestația, străzile din această parte a Capitalei nemaifiind spălate, spre exemplu.

Președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta nr. 9 spune că anul acesta va demara, în sfârșit, construcția Centrului de Transplant multiorgan, de la Spitalul „Sfânta Maria”, care a fost blocat de doi ani de zile.

Un alt obiectiv important este acela al construcției de noi creșe  și  grădinițe, scop în care au fost alocați, în fiecare an, bani, în bugetul local. Însă, până acum, rezultatele au întârziat să apară.

„Tot pe domeniul educației,  avem nevoie de modernizarea tuturor școlilor, de achiziția de noi clădiri pentru unitățile de învățământ  și de continuarea proiectelor educaționale desfășurate la nivelul școlilor din Sectorul 1”, a spus Daniela Popa pentru București FM.

Prioritatea, din punctul de vedere al infrastructurii rutiere și de utilități, o constituie modernizarea străzilor de pământ, dar și construirea de noi parcări, consideră președintele de ședință al consilierilor locali din Banu Manta.

Transparența, buna guvernare, participarea cetățenilor la decizia administrativă și asigurarea accesului liber al cetățenilor la informațiile de interes public constituie alte obiective ce, încă, trebuie atinse, în Sectorul 1.
Astfel, spre exemplu, trebuie reintrodusă bugetarea participativă, în elaborarea bugetului local.

„Ne dorim o bună guvernare, o guvernare deschisă, cu transparență, cu acces la informații de interes public, date deschise, participare, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor.  Să reintroducem proiectul de bugetare participativă, atât de necesar, în Sectorul 1. Pentru că sunt foarte multe ONG-uri, grupuri de inițiativă  civică, care au proiecte minunate pentru comunitățile lor.
Așadar, buget deschis, e-guvernare, responsabilitate, raport către cetățeni, etică și integritate, în serviciul public și  tarnsparentizarea activității de autorizare și control”, spune Daniela Popa.

„Totodată, dorim să digitalizam Sectorul 1. Vă  aduc aminte că,  în 2020, noi emiteam certificate de urbanism, cu semnătură electronică, digital. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, în ultimii trei ani.
Așadar, trebuie ca Primăria Sectorului 1 să emită certificate, avize, autorizații electronic„, susține președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta.

De asemenea, prioritară rămâne realizarea reabilitării termice a ultimelor 89 de blocuri de locuințe din Sectorul 1, pentru care, din păcate, s-a pierdut finanțarea din partea Băncii Europene de Investiții.

Consilierii locali vor mai susține reabilitarea termică a tuturor imobilelor de locuit din Sectorul 1, precum și reabilitarea lifturilor din blocurile reabilitate termic, a mai declarat Daniela Popa pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.