VIDEO: Prof. Dr. Doina Pleșca – „Nu toate cazurile trebuie să ajungă la camera de gardă”
Articol de Monica Liche, 11 ianuarie 2024, 17:36
Cu toate că Ministerul Sănătății a declarat că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă în România, spitalele sunt din ce în ce mai aglomerate, iar cele de copii nu mai fac față numărului mare de cazuri de rujeolă, gripă, și alte viroze respiratorii. Vorbim #InComunitate cu Prof. dr. Doina Pleșca, președinta Societății Române de Pediatrie, despre acest val de îmbolnăviri, despre ce trebuie să facem în cazul în care nu reușim să evităm gripa, cum acționăm în cazul rujeolei, precum și despre măsurile de prevenție.
„Aș începe cu o scurtă istorie, și ea ar începe din 2011, 2012, când în România a fost prima epidemie de rujeolă. Au fost, dacă nu greșesc, aproximativ 12.000 de cazuri. Și pe urmă voi și explica de ce au apărut aceste epidemii. A doua, este perioada 2016-2019, când au fost aproape 20.000 de cazuri de rujeolă, cu 64 de decese și la acest moment, din 5 decembrie, după cum bine știm toții, a fost declarată o nouă epidemie de rujeolă, pentru că la momentul respectiv, începutul lunii decembrie, erau peste 2000 de cazuri de îmbolnăviri.”
Perioada pandemiei a redus dramatic vaccinarea împotriva rujeolei
Practic, atât la nivel global, cât și național, întreaga atenția a sistemului medical s-a concentrat pe stoparea SARS COV 2. Izolarea a făcut ca boli precum rujeola sau gripa să nu se poată manifesta virulent, dar totodată a scăzut și numărul de imunizări prin vaccin. După încheierea pandemiei și intrarea în ritmul normal al vieții, riscul de diseminare a infecțiilor a crescut de la zi la zi. O altă cauză este, așa cum spune Prof. dr. Doina Pleșca, președinta Societății Române de Pediatrie „(…) o neașteptată modificare comportamentală a sistemului imun. Se pare că s-a pierdut din memoria imunologică și atunci nu trebuie să ne mire că a crescut într-un mod alarmant.
Este o alertă generală legată de faptul că aproximativ 60 până la 80 de milioane de copii au rămas neimunizați împotriva acestui virus, ceea ce înseamnă că ne așteptăm ca numărul de cazuri să crească. Ce se întâmplă la noi, se întâmplă că este coroborat cu rata de acoperire și așa cum Ministerul Sănătății a anunțat, odată cu declararea epidemiei, că pentru prima doză copiii au acoperire de 78 % față de 95% și pentru a doua de 62 %, este ceva dramatic. Niște cifre care ar trebui să ne înspăimânte, unde mai punem că acești copii nu sunt izolați și sunt în familie alături de părinți, de bunici, de rude. Unii dintre ei au o anumită vârstă, nu au beneficiat de vaccinare și sunt predispuși, evident, în a se infecta și a declanșa forme extrem de severe a uneia dintre bolile pe care literatura de specialitate le consideră cele mai anergizante, cele care deprimă sistemul imun într-un mod dramatic.”
Cum să ne ferim de virozele respiratorii?
Un prim pas ar fi acela de a evita aglomerațiile. Mersul împreună cu cei mici la mall sau în alte spații foarte aglomerate nu face altceva decât să asigure răspândirea acestor viroze. Apoi, igiena personală este extrem de importantă. Purtarea măștii este o altă măsură de protecție de care trebuie să ne reamintim.
„Scopul este ca un individ să aibă o calitate a vieții bună, printr-o stare de sănătate bună. Ăsta este scopul ideal al fiecărui medic ori noi trebuie să redobândim încrederea populației, că vaccinarea înseamnă viață, sănătate și o calitate a vieții, așa cum ne-o dorim pentru fiecare dintre copiii noștri și ai apropiaților noștri.
(…_Ce să căutăm în spațiile aglomerate, într-un sezon în care infecțiile respiratorii fac ravagii nu doar în România, peste tot și știm că infecțiile respiratorii de iarnă sunt foarte zgomotoase prin simptomatologie, prin complicații prin rată de deces și, nu în ultimul rând, prin frecvență. De ce să nu ne aducem aminte cât de meticuloși am fost în perioada pandemiei, în ceea ce înseamnă spălatul mâinilor, modul în care tușim, unde, cum să ne protejăm, de modul în care curățăm suprafețele, de modul în care evităm aglomerația, de modul în care printr-o dezvoltare a simțului și responsabilității civice nu ne ducem sau nu ducem copiii bolnavi în colectivități, pentru a-l proteja pe al nostru de diferite manifestări, dar și pe cei din jur care nu sunt bolnavi.”- Prof. dr. Doina Pleșca, președinta Societății Române de Pediatrie
Sezonul de iarnă 2024 vine cu o triplă agresiune, când vorbim de bolile respiratorii
Această iarnă a debutat cu un val foarte mare de îmbolnăviri de gripă, dar nici Covid 19 nu se lasă mai prejos. Răspândirea acestor viroze a luat avânt și a adus în discuție chiar declararea unei epidemii de gripă. Acest lucru ar trebui să trezească în noi dorința de a ne proteja.
„Printre măsurile care au fost luate în Spania, în Italia, este și cea de reintroducere a măștilor, pentru a reduce un fenomen de extensie a bolilor respiratorii. Ne așteptăm ca acest sezon, 2023-2024, să fie dominat de o triplă agresiune reprezentată de continuarea infecției cu SARS COV II, adică cazurilor de COVID, de gripă( A și B), care a fost într-o latență în 2021-2022, dar acum a intrat în forță și îmbolnăvește mii de oameni, cel puțin pe teritoriul României și virusul sincitial respirator, unde mai punem că la noi este o rată de aproape 3000 de cazuri de copii și nu numai, cu rujeolă. Toate aceste elemente ar trebui măcar să readucă în memoria noastră ce făceam în urmă cu doi-trei ani.”
Comunicarea bună cu medicul de familie este foarte importantă
Absolut necesară, pentru a putea preveni așteptarea lungă, și de multe ori, inutilă, în fața camerelor de gardă ale spitalelor, este comunicarea cu doctorul de familie. Anumite forme ale bolii pot fi tratate acasă, dacă respectăm recomandările acestuia.
„Noi toți, că suntem medici, că suntem decidenți, că suntem cetățeni, trebuie ca fiecare dintre noi să avem o responsabilitate vizavi de aproapele nostru. Presa vuiește că sunt foarte multe cazuri la camerele de gardă, dar nu toate cazurile trebuie să ajungă la Camera de gardă, pentru că în felul acestea creăm ore de așteptare a unor pacienți care nu sunt extrem de gravi, în starea amenințătoare de viață, și care ar putea foarte bine să fie văzut de medicul de familie, în ambulator și în felul ăsta degrevând camerele de gardă.”
În loc de concluzie
(…)Să prevenim prin a ne vaccina, să nu frecventăm aglomerațiile decât dacă este musai, să nu ducem copilul răcit în colectivitate, pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalți , să măncăm sănătos, înțelegând prin asta legume și fructe, pentru că e mai simplu să ne aducem vitaminele și sărurile minerale pe cale naturală și nicidecum medicamentoasă, să luăm vitamina D, foarte iubită de mulți dintre pediatri, pentru că modulează sistemul imun.”-Prof. dr. Doina Pleșca, președinta Societății Române de Pediatrie