Ascultă Radio București FM Live

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni
Foto: Sursa foto: Cristina Toma

Articol de cristina.toma, 12 ianuarie 2024, 18:16

Dacă vă place istoria dar și poveștile despre destine fabuloase, cu un început umil, atunci cartea „Ritz & Escoffier – hotelierul, maestrul bucătar și ascensiunea clasei de lux”, scrisă de Luke Barr și apărută în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.

Luke Barr ne spune istoria a două personaje reale. Unul dintre ei este Cesar Ritz care, într-o noapte a anului 1889, se pregătea să ia trenul și să se îndrepte spre Londra. Era un bărbat de 35 de ani, elegant căruia îi plăcea să călătorească dar acum era puțin neliniștit.

Călătoria aceasta nu era una de plăcere ori o vacanță. Londra, la vremea aceea un oraș cu 5 milioane de locuitori, oferea multe oportunități celor care doreau să arate ce pot, să facă mai apoi faimă și avere.

Celălalt protagonist al cărții este Auguste Escoffier, care crescuse în sărăcie și era fiul unui fierar din Provence. El va deveni un maestru bucătar vestit ce își va pune serios amprenta asupra bucătăriei europene. Va deveni, de asemenea, restaurator și scriitor culinar și va populariza și actualiza metodele tradiționale de gătit franceze.

Prin perseverență și tenacitate, Ritz și Escoffier vor face din munca și pasiunea lor o adevărată artă.

În cartea scrisă de Luke Barr nu este vorba doar despre muncă și planuri de afaceri. În această carte care abundă în scandaluri și povești despre opulență, autorul îi poartă pe cititori într-o călătorie în timp, în Londra și Parisul de la cumpăna secolelor XIX–XX.

Din paginile volumului veți afla cum ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy, pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al acestui faimos hotel londonez, unde melanjul dintre oamenii de afaceri americani și înalta societate britanică anunța apariția unei noi ordini sociale și ascensiunea clasei de mijloc.

Autorul recreează atmosfera palpitantă a perioadei din ajunul Primului Război Mondial, La Belle Époque, atunci când aristocrația britanică a atins apogeul, femeile au început să iasă la restaurant neînsoțite, iar cei care își îndepliniseră visul american și industriașii lipsiți uneori de tact socializau la Londra, etalându-și bunurile de lux.

Colaborând la Savoy,  hotel care primea clienți fideli și, uneori, pofticioși din cale-afară, precum Oscar Wilde și Sarah Bernhardt, Escoffier inova în domeniul bucătăriei moderne și influența decisiv gastronomia franceză, iar Ritz înființa primul hotel de lux din lume.

Cartea se poate citi ca un roman și după ce o veți termina veți avea, mai degrabă impresia ca ați văzut un film. Sunt încă multe de spus despre ea dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:20

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți

Târgul Meleti, un eveniment dedicat culturii, inspirației și cărților, organizat de către Andreea Halikias, antreprenor, trainer și...

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți
Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:26

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element central în...

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:08

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național

Roxana Amarandi, solista trupei E-an-na, a fost invitata matinalului București FM, unde a împărtășit detalii despre noul album al...

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:12

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette

”Bukowski by Night” este o premieră absolută în România, un spectacol inspirat din opera unuia din cei mai mari scriitori ai Americii,...

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:10

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, derulează operaţiunea „Green-Pass”, pentru verificarea unor locaţii de cazare...

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România