Ascultă Radio București FM Live

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni
Foto: Sursa foto: Cristina Toma

Articol de cristina.toma, 12 ianuarie 2024, 18:16

Dacă vă place istoria dar și poveștile despre destine fabuloase, cu un început umil, atunci cartea „Ritz & Escoffier – hotelierul, maestrul bucătar și ascensiunea clasei de lux”, scrisă de Luke Barr și apărută în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.

Luke Barr ne spune istoria a două personaje reale. Unul dintre ei este Cesar Ritz care, într-o noapte a anului 1889, se pregătea să ia trenul și să se îndrepte spre Londra. Era un bărbat de 35 de ani, elegant căruia îi plăcea să călătorească dar acum era puțin neliniștit.

Călătoria aceasta nu era una de plăcere ori o vacanță. Londra, la vremea aceea un oraș cu 5 milioane de locuitori, oferea multe oportunități celor care doreau să arate ce pot, să facă mai apoi faimă și avere.

Celălalt protagonist al cărții este Auguste Escoffier, care crescuse în sărăcie și era fiul unui fierar din Provence. El va deveni un maestru bucătar vestit ce își va pune serios amprenta asupra bucătăriei europene. Va deveni, de asemenea, restaurator și scriitor culinar și va populariza și actualiza metodele tradiționale de gătit franceze.

Prin perseverență și tenacitate, Ritz și Escoffier vor face din munca și pasiunea lor o adevărată artă.

În cartea scrisă de Luke Barr nu este vorba doar despre muncă și planuri de afaceri. În această carte care abundă în scandaluri și povești despre opulență, autorul îi poartă pe cititori într-o călătorie în timp, în Londra și Parisul de la cumpăna secolelor XIX–XX.

Din paginile volumului veți afla cum ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy, pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al acestui faimos hotel londonez, unde melanjul dintre oamenii de afaceri americani și înalta societate britanică anunța apariția unei noi ordini sociale și ascensiunea clasei de mijloc.

Autorul recreează atmosfera palpitantă a perioadei din ajunul Primului Război Mondial, La Belle Époque, atunci când aristocrația britanică a atins apogeul, femeile au început să iasă la restaurant neînsoțite, iar cei care își îndepliniseră visul american și industriașii lipsiți uneori de tact socializau la Londra, etalându-și bunurile de lux.

Colaborând la Savoy,  hotel care primea clienți fideli și, uneori, pofticioși din cale-afară, precum Oscar Wilde și Sarah Bernhardt, Escoffier inova în domeniul bucătăriei moderne și influența decisiv gastronomia franceză, iar Ritz înființa primul hotel de lux din lume.

Cartea se poate citi ca un roman și după ce o veți termina veți avea, mai degrabă impresia ca ați văzut un film. Sunt încă multe de spus despre ea dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 20:42

Joi, nu ninge, nu ploua!

La noapte, Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimã va fi de 6…8 grade. Joi, Vremea va fi...

Joi, nu ninge, nu ploua!
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 20:13

Înca o brațara dacica de aur, recent recuperata de autoritațile judiciare romane, expusa la Muzeul National de Istorie

De astazi, la Muzeul Național de Istorie poate fi admirata inca o brațara dacica de aur, recent recuperata de autoritațile judiciare romane la...

Înca o brațara dacica de aur, recent recuperata de autoritațile judiciare romane, expusa la Muzeul National de Istorie
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 19:57

Trei pasaje importante din București vor fi reabilitate!

Pasajele Lujerului, Bucur Obor și Podul Băneasa se afla într-o stare tehnică nesatisfăcătoare. Conform expertizelor tehnice, au fost...

Trei pasaje importante din București vor fi reabilitate!
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 19:47

Pompierul din judeţul Prahova care a murit la o lună după ce a fost rănit în timpul unei intervenţii pentru stingerea unui incendiu, a fost decorat post-mortem

Pompierul din judeţul Prahova care a murit la o lună după ce a fost rănit în timpul unei intervenţii pentru stingerea unui incendiu a fost...

Pompierul din judeţul Prahova care a murit la o lună după ce a fost rănit în timpul unei intervenţii pentru stingerea unui incendiu, a fost decorat post-mortem
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 19:32

”Tramvaiul Iepurașului” va circula in Capitala

Societatea de Transport București organizeaza joi,  o calatorie speciala cu Tramvaiul Iepurașului. Este gandita ca o surpriza pentru cei mici și...

”Tramvaiul Iepurașului” va circula in Capitala
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 19:20

Sectorul 5: Începe campania de plantare de arbori

Se planteaza arbori în Sectorul 5. Lucrările desfăşurate prin intermediul Direcţiei Amenajare şi Întreţinere Domeniul Public, în mai multe...

Sectorul 5: Începe campania de plantare de arbori
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 18:48

Google dezactivează evaluările şi comentariile referitoare la unităţile de învăţământ din aplicaţia Maps

Recenziile şi evaluările acordate şcolilor din întreaga lume de către utilizatorii aplicaţiei Google Maps vor fi dezactivate la sfârşitul...

Google dezactivează evaluările şi comentariile referitoare la unităţile de învăţământ din aplicaţia Maps
Actualitate miercuri, 16 aprilie 2025, 18:29

Performanţe ale elevilor de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

Lotul României a obţinut patru medalii la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2025 (EGMO 2025), desfăşurată în perioada 11-17...

Performanţe ale elevilor de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete