VIDEO: Irina Margareta Nistor: „Anul trecut am văzut 1000 de filme. Uneori, sunt zile în care văd 8 pe zi”

Sursa Foto. Alexandru Dolea

Vineri, 12 ianuarie 2024, am avut prima ediție a de colecție a emisiunii De10xRomânia. Invitata Adelinei Tocitu a fost doamna Irina Margareta Nistor, critic de film.

Ce filme ne-au plăcut în 2023, care au fost lansările de top, ce ne așteaptă anul acesta, ce filme vor apărea? Urmează Gala Premiilor Emmy, Gala Premiilor Cesar din Franța, iar mai apoi Gala Premiilor Oscar. Sunt cele mai așteptate eveniment din industria cinematografică, de la început de an, dupa Globurile de Aur.

Anul 2023 a fost bogat în apariții cinematografice, Openhaimer, Barbie, Maestro, Killers of the Flower Moon, Napoleon, sunt doar câteva dintre lansările care ne-au captat atenția, iar unele dintre ele au avut încasări remarcabile.

M-au surprins foarte tare niște filme românești și m-au surprins în bine. În primul rând filmul De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin, despre Nora Iuga ale Carlei Maria Teaha. Eu sper să mai fie câteva vizionări. Mi-a plăcut filmul „Între revoluții”, regizat de Vlad Petri, care a început încă de la Berlinală. Încă nu știm de Berlinala de anul acesta, adică dacă avem o participare sau nu. Încă nu e timpul pierdul, dar de obicei se aflau niște titluri. Deja a apărut o listă pentru Cannes, care este mai încolo, în luna mai, dar așteptăm, stăm cu sufletul la gură, pentru că vrem întotdeauna să avem. Apropo de câștigurile pe care le-am avut de-a lungul timpului la Berlin, Netzer, săptămâna viitoare deja are o avanpremieră, până să iasă fix pe 26 ianuarie. Filmul se numește Familiar și e cu Vad Ivanov și cu Emanuel Pârvu care va scoate și anul acesta, în calitate de regizor, un film, care se cheamă 3 kilometri”, a spus Irina Margareta Nistor în De10xRomânia.

Muzica și filmul au fost întotdeauna buni indicatori ai societății. Ceea ce ascultăm într-un an și ceea ce vedem la cinema sau pe platformele de stream ne arată starea în care se află societatea.

La un moment dat începusem o lucrare pe tema asta, apropo de filmele care ajung pe ecran, titlurile care ajung la Oscar și întotdeauna reflectă anul respectiv. Dacă este un an mai agitat…Ne întoarcem la Parazitul. Când a luat Parazitul și după a venit Covid-ul, ce vrei mai mult decât atât?! În 2023 am avut Openhaimer și am avut un an foarte agitat și cu multe războaie, chiar pe mai multe fronturi, chiar pe mai multe fronturi decât a fost inițial. A mai fost ceva muzică, a fost Taylor Swift”, a completat Irina Margareta Nistor, în De10xRomânia.

Emisiunea De10xRomânia este transmisă zilnic, de luni până vineri de la 10:00 la 11:00, în Rețeaua Radio România Regional.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.