Bine de citit: Destinul bufonului

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

Robin Hobb nu a mai scris o continuare la trilogia bufonului și nici nu cred că va mai face acest lucru, așa încât această uluitoare țesătură literară, la care autoarea a lucrat timp de aproape 25 de ani, se încheie odată cu „Destinul bufonului”.

Presupun că este de la sine înțeles că orice comentariu despre o carte, apreciativ sau nu, este subiectiv, prin urmare nu am nicio ezitare în a afirma că universul Farseer este nu doar mai complex, ci și mai profund decât seriile de romane „Stăpânul inelelor” și „Urzeala tronurilor”.

În mod paradoxal, pe cât de mult recomand prietenilor toate aceste cărți scrise de Robin Hobb, pe atât de mult îi sfătuiesc să amâne lectura lor până în momentul în care au terminat de citit toate celelalte texte fantasy pe care le mai au prin bibliotecă.

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

Nu de alta, dar s-ar putea să devină atât de pretențioși, încât multe dintre romanele fantasy pe care le vor citi mai târziu o să li se pară mărunte, subdimensionate, un fel de broșuri repetitive în care evoluează neconvingător diverși dragoni sau cavaleri de duzină.

Când am spus că nu cred într-o continuare a aventurilor, ei bine, m-am supus unei ordini lumești a lucrurilor, pentru că Robin Hobb a împlinit deja 70 de ani și pe aproape întreg parcursul anului 2023 a anunțat pe pagina ei de Twitter că nu reușește să scape de urmările infectării cu COVID-19.

Este greu de presupus că mai poate avea forța de a scrie un nou roman. Dacă va face acest lucru, vă anunț de pe acum că voi fi primul său cititor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.