VIDEO: Cele 10 tehnologii revoluționare în noul an

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații! 

La fiecare început de an, prestigioasa revistă de tehnologie MIT Technology Review publică o listă cu 10 tehnologii care vor avea un impact revoluționar în anul respectiv. Dacă ești curios cine a intrat în top anul acesta, rămâi alături de mine!

Pe locul 10, rivalii platformei X, fostă Twitter. Dezămăgiți de schimbările introduse de Elon Musk, utilizatorii se uită către alternative precum Bluesky, Threads și altele.

Pe locul 9, pompele de căldură. Acestea sunt capabile să încălzească sau să răcească clădiri și sunt văzute ca o tehnologie viabilă pentru reducerea emisiilor de carbon. Utilizarea pompelor de căldură este în creștere, în special în SUA.

Pe locul 8, supercomputerele de nivel „exascale”. Acestea sunt capabile să realizeze 1 miliard de miliarde de calcule pe secundă (1 urmat de 18 zerouri). Un computer cu o asemenea viteză de procesare poate să ne ajute cu rezolvarea provocărilor sociale din multiple domenii (energie, schimbări climatice, sănătate).

Pe locul 7, noile tratamente aprobate în SUA și în Marea Britanie, bazate pe tehnologia CRISPR de editare a genelor.

Pe locul 6, microchipurile (eng. chiplets). Acestea sunt o abordare inovativă în designul procesoarelor pentru computere. Acestea se conectează între ele în sistem modular, pentru a forma o unitate și contribuie la a face computerele mai rapide și mai eficiente.

Pe locul 5, sistemele geotermale îmbunătățite. Până acum, exploatarea energiei geotermale era limitată de dificultățile inginerești. Noile tehnici de forare la adâncime sporesc capacitatea noastră de a exploata această sursă curată de energie.

Pe locul 4, medicamentele pentru slăbit de nouă generație. Epidemia de obezitate poate fi combătută mai eficient odată cu formularea unor noi medicamente de slăbit, dezvoltate pornind de la cele de tratare a diabetului.

Pe locul 3, căștile de realitate virtuală Apple Vision Pro, unul dintre cele mai complexe produse dezvoltate de companie. Punctul lor forte este display-ul cu cea mai bună rezoluție din istorie. Rămâne de văzut cât de populare vor fi, ținând cont și de prețul lor foarte piperat – 3500 de dolari.

Pe locul 2, celulele solare super-eficiente. Conform limitărilor tehnice de până acum, panourile solare nu puteau converti în energie toată lumina solară la care erau expuse. În ultimii zece ani,  panourile care folosesc  celulele solare din silicon si  perovskit devin din ce în ce mai eficiente, doborând recorduri în doar câteva luni.  Perovskitul este un mineral cu diverse aplicații pentru microelectronice.

Curios care e tehnologia de pe locul 1? Ei bine, este vorba chiar de Inteligența Artificială, care acum poate fi folosită la orice. Adopția fulgerătoare și pe scară largă a ChatGPT, care se bazează pe Inteligența Artificială generativă schimbă prioritățile companiilor de tehnologie, care investesc masiv în dezvoltarea domeniului.

Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.