Ana-Sofia Beșchea, patinatoarea care aduce medalii României, după ce patru ani din carieră s-a antrenat într-un centru comercial: ”Ne antrenam în AFI, la patinoar nu aveam loc de alte sporturi care aveau prioritate

Sursă foto: București FM

Ana-Sofia Beșchea, una dintre reprezentantele României la cea mai recentă ediție a Campionatelor Europene de Patinaj Artistic, a fost prezentă în studioul ”București FM”, în cadrul emisiunii ”În Comunitate”. Aceasta, printre subiectele de discuție propuse de-a lungul interviului, a povestit cum o bună bucată de vreme, a fost nevoită să se antreneze pe un patinoar improviat, aflat într-un centru comercial din București.

Alături de gazdele ediției sportive a emisiunii ”În Comunitate”, Mario Soare și Răzvan Ursuleanu, Ana-Sofia Beșchea, proaspăt întoarsă, din Lituania, de la ediția de anul acesta a Europenelor de Seniori, a marcat mai multe etape din cariera sa de patinatoare. Sportiva din România a început interviul prin a menționa că, în perioada anilor 2013-2017, s-a antrenat pe gheața unui centru comercial din Capitală, din cauza promovării altor sporturi de iarnă în interiorul unui patinoar amenajat la cel mai înalt nivel.

Patinatoarea a precizat care au fost condițiile de pregătire pe care le-a resimțit într-o perioadă a carierei sale, atunci când nu a putut să se antreneze decât într-un mall din București. De asemenea, Ana-Sofia Beșchea a punctat cum se alocau timpii de antrenament la diverse sporturi de iarnă:

Păi, cu siguranță, nu sunt (n.r. condiții bune), dar, de la zero, pentru cum a fost doi-trei ani, când nu am avut niciun patinoar, ne-am antrenat doar în AFI (n.r. AFI Cotroceni), mă bucur foarte mult că pot să mă antrenez în Otopeni, chiar dacă, clar, nu am suficiente ore de gheață, mai ales înainte de Europene, cu Sărbătorile, au fost foarte puține ore. Hocheiul este prioritar, noi avem patinajul artistic de la 07:00-07:30, o oră, o oră jumătate, depinde de cum prindem.

Nu suntem o prioritate acolo. Orele sunt, din punctul meu de vedere, cam cele mai proaste ore și, în afară de asta, nicăieri nu se întâmplă ca o senioară să se antreneze cu cineva de la inițiere, deci gheața este extrem de aglomerată. Niște condiții mai bune ar putea aduce alte rezultate”, a spus patinatoarea româncă care a terminat pe a 33-a poziție la CE din Lituania, de la Kaunas.

Ana-Sofia Beșchea a devenit prima patinatoare din România care participă la un Campionat European de Seniori, după o pauză lungă, de 15 ani. Alături de ea, la această ediție a Europenelor a fost și reprezentanta României, de origine din Germania, Julia Sauter. Partenera Anei-Sofia Beșchea la turneul desfășurat în Lituania a obținut poziția a noua în clasamentul final, iar prezența tinerei sportive la această competiție a fost posibilă mulțumită unei bune clasări a Juliei Sauter la Europenele de anul trecut.

Invitata din emisiune a amintit de antrenoarea sa, Maria Balea, cu care lucrează în aceeași echipă din 2019, specificând că alegerea programelor artistice revine ambelor. De asemenea, Ana-Sofia Beșchea a transmis motivul pentru care este atrasă de o anumită săritură din patinajul artistic:

Ți se propune, te pune să execuți (n.r. antrenorul) și fiecare mișcare poate arăta diferit pe mine sau pe altcineva. De multe ori, și tu îi propui, ai anumite mișcări care îți ies mai bine sau nu. Din 2019 colaborez cu Maria Balea, iar triplu Salcow este tripla pe care o execut cel mai bine de cel mai mult timp și este normal ca atunci când îți iese ceva ușor, îți și place mai mult decât o altă triplă care este mai inconstantă”, a menționat patinatoarea româncă.

Ana-Sofia Beșchea a reprezentat, pe parcursul anilor, România, la patru Campionate Mondiale de Juniori, la cinci Grand-Prix-uri de juniori și la ediția FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului Eruopean), din 2019, adunând rezultate remarcabile. Despre prima ediție a Campionatelor Europene de Seniori, aceasta a precizat că emoțiile se trăiesc altfel și a fost un moment incredibil, deoarece a putut să fie aproape de sportivele pe care le consideră drept modele:

Am simțit la Campionatele Europene o perfecțiune a celorlalți sportivi, simțeam cum fiecare element este lucrat și repetat de foarte multe ori, cum fiecare ridicare de mână este făcută într-un fel. Am simțit nivelul de pregătire și chiar am admirat programele celorlalți concurenți, am fost acolo și ca sportivă și ca spectator”, a mai spus Ana-Sofia Beșchea.

Sportiva noastră a încălțat, pentru prima dată, patinele, la vârsta de doi ani, iar, mai apoi, la vârsta de șase ani, a fost înscrisă la un club din București. Primele performanțe importante au apărut prin anul 2018, atunci când Ana-Sofia Beșchea a fost medaliată atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Primul rezultat notabil în competițiile internaționale l-a obținut în 2017 – locul 2 la întrecerile juniorilor din cadrul ”Crystal Skate”, de la București. În 2018, tot la București, a câștigat competiția  internațională ”Edu Sport Trophy” și s-a clasat pe locul 3 la ”Olympic Hopes 2018”. În 2019, a fost selecționată în Echipa Olimpica a României care a participat la FOTE Sarajevo și Sarajevo de Est.

În plus, Ana-Sofia Beșchea a vorbit despre hobby-urile sale și felul în care trăiește, în afara sportului. Aceasta a spus că are mai multe activități pe care le face pentru a se recrea din stresul provocat de echilibrul și îndemânarea necesare în patinaj:

Cel mai mult îmi place să ies în oraș cu prietenele mele, să socializez cu ele. Dacă sunt acasă, îmi place să citesc, dar, în ultimul timp nu am avut foarte liber, am învățat destul de mult. Și acum mai desenez, dar este ocazional.

Programele noastre nu sunt atât de lungi, undeva la 3 minute și 30 de secunde, nu știu dacă mă gândesc la foarte multe lucruri. Mai mult, legat de săritura care urmează, să fiu focusată, să nu fiu agitată. Nu am timp să mă gândesc prea abstract. Încerc să mă focusez mereu pe următorul element și mă gândesc doar la el, să am sfaturile antrenoarei în cap”, a precizat invitata de la ”București FM”.

Spre finalul interviului, Ana-Sofia Beșchea a punctat de unde a pornit pasiunea sa pentru patinaj și felul în care familia s-a comportat, de-a lungul timpului, cu sportul acesta. De asemenea, patinatoarea a ales cuvântul care ar descrie sportul pe care îl practică și a adus în discuție obiectivele din viitorul apropiat:

Fără susținerea părinților mei, nu aș fi putut să continui, pentru că noi nu mai avem federație de ceva timp, așa că ei m-au susținut financiar, mai ales când eram mai mică, mai ales când nu aveam patinoar. Bunicul meu a făcut patinaj, ulterior a fost arbitru, a arbitrat la trei Olimpiade, la Mondiale, la Europene. Mama mea a făcut și ea patinaj până la vârsta de 14 ani, când a intrat la liceu și nu a făcut față.

Acum este arbitră. De când eram eu mică, tata mergea cu mama la diferite competiții și i-a plăcut sportul și mi-a spus că i-ar plăcea să fac asta. În final, Flamaropol, fiind la cinci minute de casa mea, am ajuns să merg acolo și când am fost mai mare, mi-am dorit să continui”, a concluzionat sportiva noastră.

La ediția de anul acesta a Campionatelor Europene, Ana-Sofia Beșchea a terminat pe locul 33, Julia Sauter pe poziția cu numărul nouă, iar prima treaptă a fost ocupată de o belgiancă, Loena Hendrickx.

  • Link către interviu:

https://www.youtube.com/watch?v=YT76FHW4ixA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.