Rareș Hopincă: Protestul transportatorilor și agricultorilor nu va perturba grav traficul din Capitală!

foto: Adriana Baciu

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, este optimist în ceea ce privește detensionarea situației, găsirea de soluții pentru problemele reale ale transportatorilor și ale agricultorilor, în cadrul discuțiilor cu premierul României.
Soluțiile vor trebui, însă, să fie în conformitate cu angajamentele europene ale României, pentru a nu pune în pericol absorbția de fonduri comunitare, explică prefectul Capitalei.

„Eu sunt optimist și cred că această întâlnire este încă un pas pe calea dialogului și pe calea identificării de soluții reale, într-o serie de probleme care sunt importante pentru acest sector economic.
Oamenii care au protestat, în stradă, în ultimele zile, fie că e vorba de transportatori, fie că e vorba de agricultori, au venit pe masa Guvernului cu o serie de probleme reale.
Unele dintre ele au fost rezolvate, deja, în ședința de Guvern de ieri.
Altele sunt, încă, în analiză.
Și altele necesită un dialog extins cu Comisia Europeană. Pentru că nu vrem ca, încercând să rezolvăm o serie de probleme ale transportatorilor sau agricultorilor, să încălcăm acorduri europene semnate de România și să punem în pericol fondurile europene pentru toată economia României.
Dar, mă bucură inițiativa primului ministru, care vreau să vă spun că, încă de săptămâna trecută, de vineri, s-a văzut cu reprezentanții transportatorilor și agricultorilor. Iar acest pas spre dialog este încă un pas spre rezolvarea acestor probleme”, a declarat Rareș Hopincă pentru București FM.

În ceea ce privește protestele programate pentru duminică și luni, în București, în Piața Constituției, reprezentantul Guvernului în Capitală spune că acestea sunt legale, au fost autorizate de către primarul general al Capitalei Nicușor Dan, dar că ar fi, de fapt, politice, fiind organizate de către un om politic:

„Este necesar să facem următoarea distincție: protestul din București este organizat de senatorul Diana Șoșoacă, nu de către transportatori sau de agricultori. Din punctul meu de vedere, protestul din București este unul politic.”

Rareș Hopincă a continuat, pentru București FM: „Sigur că oricine este liber să facă un protest. Orice om politic poate să încerce să se urce pe un val și să câștige beneficii politice. Dar, revendicările reale ale transportatorilor și agricultorilor sunt pe masa Guvernului.
Premierul, ministrul Transporturilor, ministrul Agriculturii au avut toată disponibilitatea. Au fost nenumărate întâlniri, iar acestea vor continua, până când problemele se rezolvă”.

Prefectul Capitalei – care este si președinte al Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU), este de părere că protestele programate pentru duminică și luni, în Piața Constituției, vor genera probleme, în traficul bucureștean, dar acestea nu vor fi majore, deoarece Poliția și Jandarmeria au luat măsurile necesare pentru a asigura atât desfășurarea protestelor, cât și viața cotidiană normală și circulația bucureștenilor.

Reporter: Ca președinte al CMBSU, credeți că protestul programat, în Capitală, indiferent de cine ar fi el organizat, va genera perturbări majore, în ceea ce privește traficul?

„Va genera perturbări, asta este fără îndoială, dar nu cred că vor fi perturbări majore.
Atât Poliția Capitalei, cât și Jandarmeria si-au luat măsuri de organizare și de prevenire a unor evenimente antisociale, astfel încât acest protest – care, repet, este unul legal, aprobat de primarul general, să nu perturbe viața locuitorilor Municipiului București.
Pentru că – este foarte adevărat, dreptul de a protesta este unul constituțional. Dar și dreptul bucureștenilor de a-și duce copiii la școală este la fel de constituțional. Drepturile cetățenilor de a merge la serviciu sunt la fel de constituționale. Și, atunci, trebuie găsit acest echilibru, iar eu am toată încrederea în Poliție și în Jandarmerie că organizarea va fi une exemplară, iar efectele vor fi minime”, a mai declarat Rareș Hopincă, pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.