Deocamdată este imposibil împotriva lor. Djokovic și Sabalenka, demonstrații de forță în optimile de la AO

Novak Djokovic (1 ATP) și Aryna Sabalenka (2 WTA) au ieșit învingători, într-un mod cât se poate de categoric la finalul disputării meciurilor din optimile de finală de pe partea fiecăruia de tablou de la Australian Open. Campionul sârb a trecut în minimum de seturi de Adrian Mannarino (20 ATP), lucru realizat și de sportiva din Belarus, care a depășit-o, pe Amanda Anisimova (442 WTA).

În partida cu numărul cinci dintre ”Nole” și jucătorul francez, un record a fost atins de către câștigătorul en-titre din cadrul competiției de la ”antipozi”. Pentru prima dată în istoria modernă a ATP-ului, de la inventarea circuitului masculin, un meci al unui turneu de Grand-Slam disputat între doi jucători din primii douăzeci ai lumii este caracterizat de câștigarea a două seturi, de către unul dintre sportivi, fără a pierde vreun game.

Această bornă a fost atinsă de Novak Djokovic care a obținut primele două acte ale întâlnirii cu scorurile neverosimile de 6-0, 6-0. În primul game de pe propriul serviciu, nimic nu ar fi anunțat această performanță, deoarece campionul sârb a comis două duble-greșeli și i-a permis adversarului său să aibă două mingi de break. Totuși ”DjokerNole” s-a regăsit în game-ul de deschidere al duelului de la Australian Open și a încheiat cu succes.

Mai apoi, a urmat dezastrul pentru reprezentantul Franței, care în ciuda unui joc solid de pe fundul terenului, cu rezistență ridicată în schimburile lungi de mingi, nu a putut să câștige vreun game pe propriul serviciu. Novak Djokovic și-a impus stilul de joc și nu a avut probleme prea mari pentru a își trece în cont setul întâi, pe care l-a terminat cu un total de doi ași și un procent mai slab decât francezul pe propriul serviciu. În ciuda acestor cifre, Mannarino a pierdut la zero, iar setul secund nu avea să schimbe în manieră pozitivă imaginea sa.

În actul al doilea al întâlnirii de pe ”Rod Laver Arena”, din Melbourne, Adrian Mannarino a mai ratat o minge de break pe care a avut-o în startul setului, iar Novak Djokovic nu a mai iertat nimic până la final. Din nou, un 6-0 pentru campionul sârb care a câștigat următoarele game-uri din setul secund, cu ajutorul unor puncte scurte. Acesta a încheiat actul secund al partidei cu statistici mult mai îmbucurătoare decât cele din primul, având 77% procent pe primul serviciu, dar și un număr de opt ași aruncați în terenul advers.

Setul al treilea dintre cei doi jucători și, totodată, cel care avea să tranșeze definitiv calificatul mai departe la Australian Open a oferit o premieră în cadrul confruntării. Jucătorul francez a reușit să adjudece primul game al meciului, la scorul de 1-0 pentru sârb și a stârnit reacții de urale din partea publicului. Imediat după, Novak Djokovic a returnat foarte bine și a punctat break-ul, pe care l-a și confirmat, distanțându-se la scorul de 4-1 pe tabelă.

Adrian Mannarino nu a renunțat, iar game-ul câștigat i-a oferit moral la serviciu, deoarece a izbutit să mai reducă din diferență. Chiar și în aceste condiții, nimic nu l-a mai oprit pe favoritul numărul unu al competiției, care a încheiat jocul cu scorul de 6-3, mergând mai departe în sferturile de la Australian Open. Novak Djokovic va juca în acea fază a competiției cu reprezentantul Statelor Unite ale Americii, Taylor Fritz (12 ATP), care l-a eliminat, surprinzător, pe favoritul numărul 7 și finalistul ediției precedente, Stefanos Tsitsipas (7 ATP).

O altă partidă de la Australian Open, din optimile de finală, în care a putut fi vizibilă invincibilitatea și prestația convingătoare a unui sportiv a fost redată de duelul dintre Aryna Sabalenka (2 WTA) și Amanda Anisimova (442 WTA). Reprezentanta din Belarus a întâlnit-o pe americanca situată la mare distanță de primele 100 de locuri ale clasamentului general feminin, iar aceasta a reușit să obțină ”biletele” pentru sferturile de finală, triumfând în minimum de seturi, în puțin peste o oră de joc.

Confruntarea dintre cele două sportive, cea de-a cincea, din toate competițiile, a început cu un avantaj general al jucătoarei din SUA, conducând cu 3-2 la general. Meciul de pe ”Margaret Court Arena”, tot din Melbourne, a debutat cu un prim break bifat pe Aryna Sabalenka care a returnat lung și precis, creându-i probleme oponentei sale. Break-ul a fost fructificat de aceasta, care a ajuns rapid la scorul de 4-1. Până la finalul primului set s-a mers cu serviciul de ambele părți, ceea ce a însemnat că favorita numărul doi a primului turneu de mare-șlem din acest an a câștigat cu scorul de 6-3.

În setul secund, primul game de la serviciu al Amandei Anisimova a fost un coșmar total, deoarece Aryna Sabalenka a avut parte de două mingi de break, convertind-o chiar pe prima și a reușit să facă 2-0 cu un game de serviciu disputat. Mai apoi, echilibrul revenise pe tabelă, deoarece americanca rămânea la doar un singur break în spatele adversarei sale, până la scorul de 2-4, atunci când a pierdut din nou pe propriul serviciu. S-a făcut 5-2 pentru sportiva din Belarus care nu a iertat nimic și a încheiat partida cu scorul de 6-2, după ce a ratat prima minge de meci pe care a avut-o la dispoziție. Statisticile de la finalul înfruntării au scos în evidență că Aryna Sabalenka a reușit să servească șase ași, trei în fiecare set, spre deosebire de cei trei, în total, ai adversarei sale. De asemenea, procentul punctelor câștigate pe primul serviciu din portofoliul bielorusei a fost unul covârșitor, de 87%.

În runda următoare, campioana en-titre de la Australian Open o va înfrunta pe favorita numărul nouă a întrecerii continentale, cehoaica Barbora Krejcikova (11 WTA). Aceasta a trecut, în optimi, de tânăra în vârstă de numai 16 ani, Mirra Andreeva, în trei seturi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.