VIDEO: Iulia Lumânare despre filmul „Familiar” – „Noi credem că suntem în căutarea fericirii, de fapt căutăm familiarul.”

Secrete care ies la iveală și duc la dezvăluiri despre legături cu securitatea la care nimeni nu se aștepta… Dragoș vrea să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania în anii ’80, multe secrete ies la iveală. Iulia Lumânare, actrița care o interpretează în filmul „Familiar” pe Ilinca, a venit în matinalul București FM.

Iulia Lumânare ne dă din culise: „Este povestea unui regizor care încearcă să scrie un film și un scenariu despre povestea familiei lui, emigrarea acesteia în Germania, în anii ’80 când Romania se afla în perioada neagră a comunismului. În această călătorie în trecutul familiei, ajunge, într-o formulă sau alta, să recreeze acel trecut petrecut cu mai bine de 40 de ani în urmă.”

Sursa foto. Cornel Munteanu

„Este o poveste pe care o cam știm cu toții și în care ne cam trezim cu toții, măcar o dată în viața asta, când credem că am înțeles, că am depășit istoriile părinților noștri și că noi o să facem altfel, de fapt ne trezim în aceleași ecuații.”

„Pe de o parte, este o căutare inconștientă de a înțelege exact ce a fost acolo. Pe de altă parte, vrem, nu vrem, noi nu avem doar trecutul nostru personal, dar și pe cel global, istoric și familial. Eu aleg să cred că ajungem să retrăim lucrurile astea pentru că vrem să înțelegem, să facem mai bine și să dăm o altă rezolvare acelui moment.”

Rolul actriței face ca povestea să devină mai tensionată: „Personajul meu reprezintă intriga, ca să-i zicem așa. Ilinca este fosta iubită a regizorului pe care el, în prezent, o solicită să lucreze împreună la proiect, să scrie, posibil să și joace.”

Sursa foto. Cornel Munteanu

Filmul pornește de la un sâmbure de adevăr: „Este inspirat din realitatea noastră, a lui Călin, a mea, dar bineînțeles că este și multă ficțiune acolo. Am plecat de la realitate cumva, personajele și personalitățile lor sunt rădăcinate într-o realitate pe care am explorat-o.”

Iulia ne explică motivația din spatele alegerii titlului filmului: „Este o chestiune psihologică foarte importantă. Noi credem că suntem în căutarea fericirii, că tot ceea ce facem este ca să construim o viață fericită. Cu toate astea, ceea ce noi facem este să căutăm familiarul. Noi nu ne vom opri la ceea ce are cel mai mare potențial să ne facă fericiți pentru că de obicei nu-l cunoaștem.”

„Orice lucru la care ne vom opri trebuie să aibă și o componentă de familiar. Ajungem într-o formulă prin care alterăm un pic fericirea doar ca să ne fie familiară. Sentimentul de familiaritate ne dă senzația de siguranță.”

Sursa foto. Cornel Munteanu

Filmul „Familiar” este potrivit și pentru generațiile tinere: „Noi credem că va avea succes filmul și pentru noile generații. La finalul filmului, este o dedicație. Pe un carton negru scrie: pentru Mark, fiul lui Călin. Noi am gândit filmul ca pe o formă de predare pentru a reda o istorie care nu aparține acestei generații.”

„Expunem toate aceste personaje în cele mai nepermise secrete ale lor. Astfel, tu ca adult nu mai poți să vii să-i spui unui tânăr că tu erai în alt stadiu al vieții la vârsta lui. Cred că poate să fie ceva foarte atractiv și satisfăcător pentru un tânăr.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus și lasă-te convins de Iulia, că trebuie să mergi la cinema să vezi „Familiar”. Filmul apare în toate cinematografele din România în data de 26 ianuarie.

Autor: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.