”Prima casa” – noutati privind editia din 2024

La ediția din acest an a programului ”Prima casa”, pentru care statul va acorda un plafon total de garanții de un miliard de lei, se pot inscrie și finanțatori care nu au participat in anul precedent.

Acestia vor avea un termen de 7 zile lucratoare, de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern emise in acest sens, pentru a transmite cererile de inscriere, precum și solicitarile de alocare a plafoanelor de garantare.

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului este de 66.500 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, şi de 119.000 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Din 2009, de cand a fost lansat programul ”Prima casa”, peste 330.000 de romani au primit credite pentru a-și cumpara o locuința. Aceștia au fost in principal tineri cu varsta cuprinsa intre 26 și 35 de ani.

Majoritatea finanțarilor au fost solicitate pentru apartamente cu suprafața cuprinsa intre 50 și 100 m², la prețuri intre 50.000 și 100.000 euro.

Programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea şi la maturizarea pieţei imobiliare, precum şi a pieţei creditelor ipotecare.

„Principalul argument pentru care programul continuă şi în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care îşi doresc să-şi clădească propriul cămin, să-şi scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susţinere şi consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. Noua Casă a dus la creşterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătăţind calitatea vieţii pentru mulţi români. Sigur că sunt importante şi beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiţii private în sectorul imobiliar şi îmbunătăţirea aspectului şi a calităţii zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.