Sabalenka, prima finalistă de la AO 2024! Primul test adevărat la care a fost supusă bielo-rusa, de americanca Gauff

Sursă foto: Facebook - Australian Open

Aryna Sabalenka (2 WTA) este prima finalistă de la Australian Open, din acest an. Bielo-rusa a trecut în penultimul act al competiției continentale de americanca, Coco Gauff (4 WTA), în minimum de seturi, scor 7-6, 6-4.

A fost pentru prima dată la această ediție a primului turneu de Grand-Slam când Sabalenka pierde mai mult de trei game-uri în vreun set, făcând acest lucru în ambele acte ale confruntării de pe ”Rod Laver Arena”, din Melbourne. Primul set al meciului cu a patra favorită de la Australian Open a început ideal pentru bielo-rusă, care a obținut imediat un break clar.

Totuși, aceasta nu a putut converti șansa pe care a avut-o, deoarece Coco Gauff a returnat impecabil și a revenit în luptă pentru câștigarea actului inaugural. Mai apoi, până la scorul de 2-3 în favoarea celei de-a doua favorite la titlu, s-a mers cap la cap cu serviciul. Coco Gauff a simțit presiunea de pe propria servă și a cedat în fața returului puternic al oponentei sale.

S-a făcut 4-2 pentru Aryna Sabalenka, iar lucrurile mergeau în direcția potrivită pentru aceasta, mai ales după ce a reușit să confirme break-ul. Însă, la următorul game de pe propriul serviciu, bielo-rusa nu a putut închide setul, iar americanca a reușit o revenire miraculoasă.

Până la sfârșitul acestui set, s-au mai bifat alte două break-uri, o dată în tabăra reprezentantei Statelor Unite ale Americii, care s-a văzut în situația de a servi pentru set. Aryna Sabalenka nu i-a permis americancei acest privilegiu și a bifat re-break-ul. În tie-break-ul unui prim set incredibil și extrem de echilibrat, totul s-a rupt imediat cum a doua favorită a competiției a ajuns la scorul de 4-0 într-o clipită.

Aceasta a terminat actul întâi al duelului cu scorul de 7-2 în tie-break, câștigând de patru ori pe serviciul adversarei sale. La finalul primului set jucat, statisticile au arătat că bielo-rusa a servit doi ași, iar Coco Gauff niciunul. La capitolul procent pe primul serviciu, Aryna Sabalenka a atins 77%, în timp ce adversara sa a ajuns la 63%.

Cu avantajul primului set adjudecat pe tabelă, Aryna Sabalenka nu a coborât nivelul de joc absolut deloc în actul secund, iar scorul a fost extrem de strâns. Echilibrul s-a menținut până prin ultimele game-uri ale acestui act, iar grație câștigării a cel puțin patru game-uri în acest set, precum și în primul, Coco Gauff a devenit prima jucătoare de la această ediție de AO care reușește această performanță în fața bielo-rusei.

Campioana en-titre de la întrecerea de la ”antipozi” a fost montată la maximum la ultimul game de la retur din acest set, atunci când a ratat prima minge de break obținută, dar a transformat-o pe cea de-a doua. La game-ul următor, de pe serviciul său, Aryna Sabalenka a trăit cu mari emoții, având prima șansă de a închide meciul irosită, dar izbutind să ajungă în finală după ce a profitat de încă una.

S-a terminat în două seturi meciul dintre două jucătoare aflate în primele cinci din lume, scor 7-6, 6-4 pentru bielo-rusă, care va juca din nou finala competiției, ca și anul trecut, atunci când a pus mâna pe marele trofeu. De asemenea, a fost cea de-a treia victorie din toate turneele disputate obținute de Aryna Sabalenka în fața lui Coco Gauff. În plus, jucătoarea din Belarus își ia revanșa în fața americancei, după finala de anul trecut de la US Open, pierdută în fața acesteia.

În ultimul act al competiției din Australia, a doua favorită la adjudecarea titlului o va întâlni pe cea care se va impune în înfruntarea dintre Dayana Yamstrenska (93 WTA), care a avut un parcurs de minune până acum și chinezoaica aflată pe locul 15 WTA, Qinwen Zheng.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.