VIDEO: Alexandru Leuțu – „Traficul și consumul de droguri sunt constante ale vremurilor pe care le trăim”

A fost lansată prima campanie națională de informare din acest an, destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității. Inițiativa care aparține Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, își propune ca prin dezbaterile și acțiunile publice să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor la care sunt expuși copiii și tinerii care cresc în sistemul de protecție și, totodată, să încurajeze integrarea acestora în societate. Am discutat #InComunitate despre această campanie cu Alexandru Ionuț Leuțu Cotroceanu, comisar-șef de Poliție.

„Traficul de droguri, traficul de ființe umane, precum și consumul de droguri în rândul tinerilor sunt niște constante ale vremurilor pe care le trăim, atât în societatea românească, cât și la nivel mondial. Această campanie, inițiată de cei de la Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, are ca  grup țintă tinerii din Sistemul de Protecție a Copilului, atât pe cei cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cât și pe cei între 15 și 18 ani, deci, să spunem așa, acoperim preadolescența și adolescența și, de asemenea, ne adresăm specialiștilor din aceste instituții. Practic, vrem să le facem cunoscute atât tinerilor și copiilor, cât și specialiștilor, că în sprijinul lor există o echipă de specialiști formată din membri ai structurii ai Agenției Naționale  Antidrog. ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului General al Poliției Române, prin structuri ale Direcției de Siguranță Școlară, precum și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității care sunt alături de ei și care vin cu informații  și recomandări pentru a nu cădea victime acestor flageluri.”

Prezența în uniformă a polițiștilor,  în unitățile de învățământ, este un lucru de dorit

Acest lucru se întâmplă atunci când între autoritate și elev există un raport de încredere și de respect reciproc. Tinerii au nevoie de modele care să îi ajute să gestioneze perioada de creștere, în care au loc tot felul de schimbări.

„Experiența mea de la sfârșitul anului trecut, cu membrii Consiliilor Județene ale Elevilor de la nivel național, la care am avut onoarea să particip și să stau de vorbă cu aceștia, a fost una în care printre lucrurile pe care le-am dezbătut și le-am aflat de la ei, a fost că prezența în uniformă a polițiștilor,  în unitățile de învățământ, este un lucru de dorit.  Noi mergem să facem activității în unitățile de învățământ, cu preponderență mergem îmbrăcați în uniformă, cei care facem parte din structura Poliției Române, colegii noștri de la Agenția Națională Antidrog au, să spunem așa,  însemnele lor, dar în general merg în civil, dar ce pot să spun, e că am fost plăcut surprins să aflu că în 2023 încă mai reprezintă o valoare pentru tinerii noștri, pentru elevi, portul uniformei, că înseamnă ceva pentru ei, că reprezintă o autoritate, o autoritate la care ei se raportează.” – Alexandru Leuțu Cotroceanu, comisar-șef de Poliție

Comunicarea dintre autorități și copii este esențială

Copiii au nevoie de informații care să îi ajute să înțeleagă lumea în care trăiesc. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina o traiectorie greșită, ei au nevoie să vorbească despre ceea ce îi preocupă. Dialogul cu cei care sunt în măsură să le liniștească temerile, care să le explice pericolele de care se pot lovi, este foarte important.

„Discuțiile sunt diferite și într-o dinamică continuă. Ne încurajează să fim în preajma lor, să putem să discutăm împreună cu ei și, în general, încercăm să nu transformăm o astfel de activitate doar într-un monolog, încercăm să avem un dialog cu ei. Încercăm să avem chiar o dezbatere, exact cum și această campanie își propune dezbateri cu copii, tocmai pentru a înțelege mai bine care sunt nevoile lor, care sunt temerile lor pentru că, de cele mai multe ori,  despre frici și despre temeri este vorba.  Aceste frici și temeri pe care copiii le au, de multe ori îi duc într-o zonă a infracționalității.”

Exemplul personal mai puternic decât un discurs

La dezbaterile desfășurate în cadrul acestei campanii au fost invitați și doi tineri, foști consumatori de droguri, care au reușit să depășească adicția, cu ajutorul unor programe de reabilitare. Deși această abordare este ceva mai dură decât un discurs, s-a bucurat de succes în rândul audienței.

„De multe ori, printr-un exemplu dat de o persoană care a trecut și a depășit un astfel de moment, face mai mult decât orice altă intervenție a colegilor mei sau a colegilor de la Agenția Națională Antidrog, pentru că nimeni nu poate înlocui o experiență personală. Nimeni nu poate înlocui trăirile pe care le-a avut persoana respectivă care a avut un astfel de parcurs și atunci, da, au fost doi invitați care au putut să vină cu poveștile lor de viață. Și e clar că o astfel de experiență nu trece neobservată.” – Alexandru Leuțu Cotroceanu, comisar-șef de Poliție

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.