Curtea de Conturi verifică împrumuturile Primăriei Sectorului 1 după o anchetă jurnalistică a București FM!

Facebook/ primaria sector 1

Consilierii locali ai Sectorului 1 cer Executivului condus de către edilul Clotilde Armand situația datoriilor scadente și a împrumuturilor derulate de către Primăria din Banu Manta nr. 9, semnalam pe 4 ianuarie.

Atunci, consilierul local liberal Dan Podaru îi cerea directorului economic al Primăriei Sectorului 1 să prezinte situația datoriilor scadente și neplătite ale Primăriei Sectorului 1, a creditelor bancare ale instituției și a executărilor silite pe bugetul local.

„Astăzi, care este valoarea arieratelor, dacă acestea există. Să ne prezinte o listă cu toate executările silite și valoarea acestora, la zi. Pentru că, din informațiile pe care le am, sunt sute. De asemenea, îl rog (…pe directorul economic n.r.) să ne prezinte care este valoarea creditelor pe care le derulează, în acest moment, Primăria Sectorului 1, data la care au fost luate aceste credite și valoarea acestor credite. Mulțumesc mult”, a solicitat consilierul local liberal Dan Podaru.

Din informații care au parvenit București FM, informații confirmate de către însăși edilul Armand, pe pagina sa de socializare, unde reporterul București FM acreditat la Primăria Sectorului 1 este blocat, Curtea de Conturi verifică exact aceste aspecte ale finanțelor publice ale Sectorului 1.

În postarea sa pe Facebook, doamna Clotilde Armand încearcă să ridiculizeze controlul Curții de Conturi, dându-i o tentă politică, totodată.

„La Primăria Sectorului 1 a venit un nou control de la Curtea de Conturi, controlată de oamenii lui Marcel Ciolacu și Liviu Dragnea. Vin din ce în ce mai des, în ultima perioadă, semn că se apropie alegerile. Haideți să vă spun de ce a venit acum Curtea de Conturi și să vă prăpădiți de râs. Anul trecut, execuția bugetară ne spune că am cheltuit 3,1% din buget pentru serviciul datoriei ( împrumut + dobândă). Anul acesta, vom plăti 3,2% din buget. Avem trei împrumuturi făcute de fostele administrații locale ( 2009, 2010 și 2015) din care a mai rămas puțin de plătit”, notează edilul Sectorului 1, pe pagina sa de socializare.

Trecând peste faptul că un calcul simplu ne arată că 3,2% dintr-un buget de 2,1 miliarde lei înseamnă deloc derizoria sumă de 67.200.000 milioane de lei, adică peste 13 milioane de euro, Curtea de Conturi verifică, în fapt, de ce Autoritatea Locală nu a acoperit aceste împrumuturi și continuă să plătească dobânzi, în condițiile în care a încheiat ultimii trei ani cu câte un excedent bugetar semnificativ.

„Într-un management eficient, cu siguranță, până la acest moment, Primăria Sectorului 1 și-ar fi închis toate creditele pe care le avea. Să ne amintim că am avut, la finalul anului 2021, un excedent (… bugetar n.r.) de 450 de milioane, în 2022, un excedent de 760 de milioane, iar, anul acesta (… 2023 n.r.), avem un excedent de 1 miliard.

Dacă nu ai achiziționat imobile pentru creșe, pentru grădinițe, dacă nu ai avut grijă de parcuri, dacă nu ai asigurat curățenia în sector, puteai, măcar, să te asiguri că, din banii cetățenilor, nu mai achiți dobânzi la niște credite. Închizi acele credite pe care Primăria le are.

Am cerut, în discuțiile pe care le-am avut pe buget, directorului economic o situație a acestor credite și o explicație clară, care este motivul pentru care, ținând cont de valoarea excedentului, nu s-au achitat aceste credite și ce dobânzi avem.

Din punctul meu de vedere, repet, chiar este o dovadă de management ineficient. Banii se devalorizează, pe când puteai, cu adevărat, să faci măcar o mică bucată din ce însemna administrarea sectorului”, a răspuns, la întrebările București FM, viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb.

Am întrebat, încă de pe 4 ianuarie, la Primăria Sectorului 1 care era, la finalul anului trecut, totalul datoriilor cu scadența depășită și neachitate și care este totalul penalităților generate de către acestea.

Am mai întrebat, de asemenea, ce credite derulează Primăria din Banu Manta și care este totalul dobânzilor generate, lunar, de aceste credite, ținând cont de faptul că Autoritatea Locală a Sectorului 1 a încheiat și anul 2023, ca și 2021 și 2022, cu un însemnat excedent bugetar, dar, totodată plătește dobânzi la credite bancare.

Încă așteptăm răspunsul Primăriei din Banu Manta nr. 9.

În context, trebuie menționat faptul că, din documente care au parvenit București FM, rezultă că ar exista sute de dosare de executare silită, multe dintre acestea finalizate cu popriri pe conturile Primăriei Sectorului 1.

Astfel, numai trei dintre aceste popriri, care au fost validate de către instanță, se ridică la suma de 7.668.378,6 lei, ceea ce, la cursul Euro valabil pentru astăzi, înseamnă peste 1,5 milioane de euro.

Aceste trei popriri vizează sume datorate operatorului delegat al serviciului public de salubritate din Sectorul 1, Compania Romprest.

De asemenea, ar mai trebui menționat și faptul că, potrivit președintelui de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa, și potrivit site-ului oficial al operatorului de salubritate, penalitățile la datoriile Primăriei Sectorului 1 către Romprest se ridică la un total de peste 71 de milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 14 milioane de euro, la cursul BNR de astăzi.

„Pe portalul instanțelor de judecată, apar 117 litigii între Primăria Sectorului 1 și compania de salubritate, pe care Armand, împreună cu avocații dumneaei, le-a pierdut, în proporție de 90%. Așadar, a pierdut procesele cu Romprest, iar valoarea totală a penalităților calculate de compania de salubritate se ridică la peste 71 de milioane de lei, care se consideră prejudiciu la bugetul local. Mai mult decât atât, Armand a majorat tarifele Romprest cu 35%”, a declarat, pentru București FM, Daniela Popa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.