Ascultă Radio București FM Live

O călătorie arheologică printre leacuri și remedii din drogheriile bucureștene, la Palatul Suțu

O călătorie arheologică printre leacuri și remedii din drogheriile bucureștene, la Palatul Suțu
Foto: Sursa foto: comunicat de presa

Articol de bucurestifm, 26 ianuarie 2024, 14:02

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”, eveniment care va avea loc miercuri, 31 ianuarie 2024, la ora 18:00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2). Accesul la vernisaj este gratuit în limita locurilor disponibile.

Expoziția tematică propune publicului o incursiune în lumea captivantă a remediilor și leacurilor ce se găseau pe rafturile drogheriilor bucureștene în secolul al XIX-lea.

Proiectul expozițional aduce în prim plan recipiente farmaceutice, cosmetice și instrumente medicale descoperite în timpul cercetărilor arheologice realizate de-a lungul timpului în București.

„Preparatele lichide, pulberile, pastilele sau cremele erau depozitate și comercializate în recipiente simple realizate din sticlă, ceramică sau porțelan, pe care erau lipite bucăți de hârtie ce ofereau informații despre conținut și utilizare.

Deși majoritatea etichetelor nu au supraviețuit trecerii timpului, anumite ambalaje aveau imprimate numele producătorului sau al produsului conținut. Se remarcă numărul mare de remedii împotriva bolilor cu transmitere sexuală ce promiteau eliminarea dureriilor și a disconfortului în 48 de ore, precum celebrele pilule «Santal de Midy», injecția cu Matico de la Grimault & Cie aduse de la Paris sau vindecarea sigură oferită de «Injecția Galbenă», produsă de farmacia lui Dimitrie Gherman din Buzău.

Acestea din urmă se achiziționau împreună cu seringi din sticlă ce erau folosite pentru administrarea tratamentelor. Gama variată de remedii pentru boliile venerice indica incidența crescută a acestor afecțiuni, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în rândul locuitorilor Capitalei.

Sursa foto: comunicat de presa

Drogheriile ofereau si leacuri care suprimau tusea și tratau tuberculoza, dintre care se remarcă Morrhuol Créosoté un produs pe bază de ulei de cod și creosote, des întâlnit la sfârșitul secolului XIX în Europa și America, sau preparate precum Lebens Essenz (Esența vieții) pentru probleme ale tractului digestiv și alte boli sau afecțiuni legate de acesta.

O categorie distinctă o reprezentau însă recipientele cosmetice a căror forme elaborate și elemente decorative reflectau stilul și estetica epocii. Recipientele de pastă de dinți realizate din porțelan și înfrumusețate cu imagini imprimate precum Cherry Tooth, Gellé Frères sau Odontine, au dispărut însă în timp, fiind înlocuite de tuburi pliabile, ușor de folosit și economice.

La fel s-a întâmplat și cu elegantele sticle ce conțineau apa de gură care au fost schimbate cu unele mai simple, din plastic. Unele recipiente și-au păstrat designul, cu mici modificări, de-a lungul timpului. Astfel sticla renumitei ape de colonie 4711 este și în prezent recunoscută pentru designul specific. Tot din rândul produselor cosmetice se numără pomezile, tonicele și vopselurile pentru podoaba capilară.

Tinctura binecunoscutului chimist Dicquemare din Rouen promitea: «a văpsi la minutŭ, în tótă nuancele perulŭ și barba, fără vătămare pentru piele și fără nici unŭ mirosŭ».

Leacurile și remediile vândute în drogherii se bucurau de o largă popularitate în secolul al XIX-lea, când frica de boală marca viața de zi cu zi a oamenilor. Într-o perioadă în care cunoștințele medicale și farmaceutice erau într-o stare incipientă, iar tratamentele și procedurile disponibile erau limitate, o mare parte dintre bucureșteni se bazau pentru a trata diferite afecțiuni ale trupului pe acest tip de remedii. O parte din produse erau adesea recomandate ca fiind soluții miraculoase, adevărate panacee pentru o gamă largă de probleme de sănătate sau estetice.

Deși nu aveau o bază științifică solidă, iar eficacitatea lor era adesea discutabilă, erau intens promovate în ziarele vremii pentru beneficiile și calitățiile lor curative. Dintre acestea se remarcă băuturile tonice, pulberile vindecătoare, siropurile pentru vitalitate, unguentele magice și elixirele ce promiteau soluții pentru aproape orice, de la dureri de cap la probleme digestive, de la bronșite la tuberculoză sau de la cistită, la gonoree și sifilis” – Curatori: Dr. Elena Gavrilă, Dr. Raluca Iuliana Moţei.

Expoziția „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX” va putea fi vizitată în perioada 31 ianuarie – 31 martie 2024, în timpul programului de funcționare al Palatului Suțu (miercuri – duminică, 10:00-17:30 ultima intrare).

Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 12:28

Două persoane agresate într-un restaurant din Sectorul 4 au fost transportate la spital

Poliția Capitalei informează că polițiștiii de la Secția 15 au acordat de urgenţă duminică primul ajutor pentru doi bărbați, agresați...

Două persoane agresate într-un restaurant din Sectorul 4 au fost transportate la spital
Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 12:24

Proiecte ale primăriilor sectoarelor 2, 3, 4 și 6 blocate la Primăria Capitalei?

Primăriile sectoarelor 2, 3, 4 și 6 se plâng de faptul că multe proiecte inițiate de către aceste autorități locale se blochează la...

Proiecte ale primăriilor sectoarelor 2, 3, 4 și 6 blocate la Primăria Capitalei?
Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 11:54

IGSU: Peste 4.500 de intervenţii în weekendul de Florii

Pompierii au intervenit, în zilele de vineri, sămbătă şi duminică, la 4.500 de situaţii de urgenţă înregistrate la nivel naţional....

IGSU: Peste 4.500 de intervenţii în weekendul de Florii
Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 11:04

Femeie din București reţinută după ce a condus cu permisul suspendat şi a lovit o maşină de poliţie

O femeie care se afla sub control judiciar pentru că a condus cu permisul suspendat a fost reţinută, luni, după ce a fost prinsă din nou la...

Femeie din București reţinută după ce a condus cu permisul suspendat şi a lovit o maşină de poliţie
Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 09:48

VIDEO| Adolescenții și lumea drogurilor

Campania „On The Ground” este un proiect dedicat unei generații pe care ne-o dorim cu picioarele pe pământ, și mai ales, o generație...

VIDEO| Adolescenții și lumea drogurilor
Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 09:39

VIDEO| The Urs, în De10xRomânia: „Muzica nu mai e doar a mea, devine a oamenilor”

Artistul The Urs a fost invitatul lui Răzvan Petre în De10xRomânia, în ediția de colecție de vineri, 11 aprilie 2025. Un interviu sincer despre...

VIDEO| The Urs, în De10xRomânia: „Muzica nu mai e doar a mea, devine a oamenilor”
Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 09:23

VIDEO| Desprecopii.com – 25 de ani de sprijin pentru părinți

În matinalul București FM, Andreea Bratu și Cornel Munteanu i-au avut invitați pe Mirela Zoița și Florin Popescu, fondatorii Desprecopii.com,...

VIDEO| Desprecopii.com – 25 de ani de sprijin pentru părinți
Actualitate luni, 14 aprilie 2025, 09:15

Bine de citit: Împărțirea la zero

“Împărțirea la zero” ar fi fost un titlu bine ales pentru o culegere de povestiri științifico-fantastice, dar când printre aceste povestiri...

Bine de citit: Împărțirea la zero