28 ianuarie – Ziua Europeana a Protecției Datelor

Sursa foto: Internet Watch Foundation/facebook

De Ziua Europeana a Protecției Datelor, atragem atenția  asupra riscurilor tot mai prezente, in special in mediul virtual, pe rețelele de socializare, in privinta furtului identitații, a aparitiei conturilor false și a denigrarii, in mediul online, fenomene tot mai raspandite.

Mii de romani sunt implicați in procese civile sau penale, din cauza mesajelor false sau denigratoare pe care le-au lansat pe rețele de socializare. Decanul Baroului Salaj, avocatul Cristian Tarau spune ca oamenii scriu tot felul de chestiuni și se judeca:

,,Avem deja tot mai multe litigii pe rol, civile, in care se cer despagubiri semnificative, pentru ca s-a difuzat in spațiul public o informație cu caracter tendențios și oarecum interpretat intr-un mod nepotrivit și atunci o persoana a suferit un prejudiciu de imagine, un prejudiciu de viața sociala ș.a.m.d. Doi, cazurile mai dificile, in care sunt implicați minori și care implica o activitate infracționala sunt, sigur, dosare penale derivate din activitați pe internet, de la activitați de șantaj la activitați care se circumscriu unor infracțiuni la viața sexuala. Deja sunt extrem de multe dosare de pornografie infantila, acces fara drept la sistem informatic.”

Avocații susțin ca in Romania este nevoie urgent de o legislație mai clara, indreptata impotriva abuzurilor comise pe internet.  Mai mult, ar trebui sa tinem cont de faptul ca multe dintre mesajele false sau denigratoare sunt lansate pe internet de pe conturi false, autorii fiind uneori, greu de depistat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.