Pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii au nevoie de acces mai rapid la tratamente de ultimă generaţie
Articol de arionmihaela, 29 ianuarie 2024, 17:19
Pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii au nevoie de acces mai rapid la tratamente de ultimă generaţie biologice şi biosimilare, susţin specialiştii, care evidenţiază că intervenţia terapeutică precoce este esenţială în vederea minimizării impactului bolii asupra calităţii vieţii bolnavilor.
În România, în prezent, doar 10.676 pacienţi cu boli reumatismale inflamatorii primesc tratament biologic sau biosimilar, dintr-un total estimat de aproape un milion la nivelul întregii ţări, conform statisticilor europene.
Managerul Centrului clinic de boli reumatismale „Dr. Ion Stoia”, Cătălin Codreanu, preşedintele ales al Societăţii Române de Reumatologie, a precizat că media de vârstă a celor diagnosticaţi cu boli reumatice inflamatorii a scăzut semnificativ, apropiindu-se de 30 de ani.
Comisia de Reumatologie a Ministerului Sănătăţii a actualizat protocoalele de tratament şi acestea au fost trimise la CNAS, a informat, la rândul său, preşedinta comisiei, Elena Rezuş.
Potrivit acesteia, noile protocoale vor aduce câteva modificări importante, astfel că vor putea fi trataţi pe terapiile biologice, biosimilare pacienţii cu forme moderate, inclusiv, de exemplu, cele vizibile prin RMN şi nu prin radiografie, cum se întâmpla până acum.
Asociaţia Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Reumatismale din Transilvania „ART”, în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Societatea Română de Reumatologie şi Liga Română contra Reumatismului au lansat astazi proiectul „Şi eu am nevoie de tratamentul potrivit!”.