VIDEO: Pe riscu’ tău – campania de prevenire a consumului de droguri

Cu toții ne-am întâlnit, în ultima perioadă, cu subiecte legate de consumul de droguri. A început să fie o problemă reală a generațiilor noi și nu numai. În cadrul emisiunii Generația Z, într-o formulă nouă și dornică de a face treabă, i-am avut invitați pe Cristian Tănase, profesor la Liceul Teoretic “Ion Barbu” din Bucureșți și pe psihologul Mircea Radu, reprezentanți ai proiectului “Pe riscu’ tău”.

Cei doi au discutat despre cum “a luat viață” campania, despre problemele cu care se confruntă tinerii consumatori de droguri și cum ar putea fi ajutați să renunțe la această dependență. Sigur, am identificat și metode prin care sistemul de învățământ românesc ar putea ajuta – prin informări obiective, prin exemple și prin cursuri de specialitate.

“Încercăm să reinventăm tot ceea ce înseamnă campanii de prevenire a consumului de droguri”

Cristian Tănase și Mircea Radu au povestit despre cum a pornit ideea campaniei, care a fost motivul pentru care a fost inițiată cât și despre numele acesteia.

„Ideea campaniei mi-a venit mie și unui elev, care a stabilit titlul “Pe riscu’ tău”. Prinde bine o astfel de campanie, mai ales după ultimele evenimente din 2023, au fost foarte multe știri privind consumul de droguri. După ce am conturat ideea, am apelat la Mircea, un bun prieten, care a zis că se implică”, a spus Cristian.

„Este super important, că dincolo de a pune interdicțiile, să venim cu niște alternative, să oferim niște contexte în care adolescentul, tânărul, evident și adultul, să ia niște decizii mai sănătoase.”, a completat Mircea.

Cât despre nume, Cristian Tănase a oferit explicația ce a stat la baza creării “Pe riscu’ tău”.

„În momentul în care eșți informat și ti se prezintă și alternative, este un risc asumat dacă mai consumi sau nu substanțe interzise”.

“Atitudinea cu bâta în mâna nu este una sănătoasă”

Cristian și Mircea au venit cu o sugestie pentru persoanele apropiate celor care suferă de problema dependenței de droguri.

„E important să nu alimentăm judecata. De obicei, o persoană care ajunge să fie dependentă, știe deja că nu e bine. Trebuie să avem o atitudine blândă, să ieșim cu ea la o cafea, la un concert, să fim alături de persoană respectivă. Evident, este super important să recomandăm consultul psihologic și/sau psihiatric dacă este nevoie”, consideră Mircea.

„Cred că părinții trebuie să încerce să observe care este cauza, de ce s-a apucat. Dacă vremea campaniilor “cu pliantul în mână” s-a terminat, și atitudinea “cu bâta în mână” nu este una sănătoasă.”, a completat Cristian.

“De fiecare dată când întru în clasă, după ce îmi salut elevii, îi întreb cum sunt”

Să fim sinceri, cu toții am avut o materie la școală/liceu/facultate la care strâmbăm din nas când întrăm în clasă. Cel mai probabil, dacă era predată într-un mod interactiv, aplicativ și interesant, am fi avut cu totul o altă părere. Aici se poate considera că intervine un factor crucial, omul din spatele catedrei – profesorul.

În perioada actuală, se poate observă că relația profesor-elev și-a pierdut din însemnătate. Din ce în ce mai mulți profesori vin la școală doar să treacă niște note în catalog, să-și încaseze salariul și să stea cu gândul la următoarea vacanță, pentru a scăpa de stresul unității de învățământ în care activează. Cât despre elevi, ei nu mai consideră profesorul o figură prietenoasă, de la care au ceva de învățat. Această problemă afectează viitoarea generație din multe puncte de vedere.

Cristian Tănase e de părere că “profesorii ar trebui să învețe să-i aprecieze, să-i felicite pe elevi. Generația actuală, parcă nu mai are cine să o asculte. Este foarte important să te pui tu în bancă și să vorbești cu ei, să încerci să-i înțelegi”.

“Cred că principalul sfat este să ne dăm jos de pe piedestal și să-i ascultăm. Elevii pot avea, și ei, perspective și păreri. E ok să învățăm și noi de la elevi, nu doar elevii de la noi”, a spus Mircea Radu.

La întrebarea “Care sunt următorii pași în campania “Pe riscu’ tău”, Cristian a oferit câteva planuri de evenimente viitoare, cum ar fi:

– Ateliere pentru elevi, părinți și profesori;

– Evenimente sociale care vor oferi o alternativă de petrecere a timpului liber pentru elevi;

– Provocări, pentru elevi, de gândire a anumitor mesaje antidrog, pe care le vor transmite următoarelor generații;

– Concursuri de desen pentru cei mici, în care să-și exprime viziunea pe tema antidrogului.

În final, consumul de droguri este o problema reală cu care se confruntă lumea în momentul de față. Prin educare, empatie și inițiative creative, există speranța că generația actuală să poată fi

ghidată spre alegeri conștiente, protejându-se astfel de riscurile și consecințele devastatoare ale consumului de substanțe nocive.

Dacă eșți curios să afli mai multe, întră pe canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii.

Te așteptăm pe TikTok pentru sesiunea de Speed Questions.

Pe noi ne vei auzi vineri, de la 21:00, pe Bucureșți FM, în Generația Z.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.