EXCLUSIV: Guvernul a decis: ELCEN va FUZIONA cu Termoenergetica până în 2025, cu efecte importante pentru bucureșteni!

Foto: Guvernul Romaniei/ facebook

Guvernul României a aprobat, astăzi, memorandumul pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Noua companie se va afla în subordinea Ministerului Energiei!

Guvernul României a aprobat miercuri, 31 ianuarie 2024 memorandumul cu tema „Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile”.

Odată cu adoptarea memorandumului, Ministerul Dezvoltării (MDLPA) va analiza și promova eventuale modificări necesare ale cadrului legal, în termen de 90 de zile.

Ministerul Energiei, la rândul său, are 15 zile să se adreseze Primăriei Municipiului București, pentru a obține punctul de vedere al administrației locale privitor la fuziunea ELCEN-Termoenergetica

Ulterior, cele două companii vor putea iniția demersurile legale necesare, urmând ca fuziunea să se poată finaliza până anul viitor.

„Memorandumul adoptat, azi, în Guvern, este primul pas pentru declanșarea acestui proces. Din punctul nostru de vedere, pe analiza efectuată la nivelul Guvernului și la nivelul Ministerului Energiei, sistemul integrat (SACET) este singura soluție fezabilă pentru a putea avea căldură și apă caldă, în casele bucureștenilor, în condiții normale.

În baza acestui memorandum, Ministerul Dezvoltării, pe de o parte, face o analiză a legislației actuale și cum ar putea noua companie, formată din fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica, să continue să furnizeze agentul termic – de fapt să producă, să îl transporte, să îl distribuie și să îl furnizeze, în casele bucureștenilor.

Ministerul Energiei are un termen de două săptămâni să se adreseze Primăriei Generale și să valideze interesul Primăriei Generale pentru fuziune.

Ulterior, cele două companii, ELCEN și Termoenergetica, își convoacă adunările generale ale acționarilor (AGA) și demarează acest proces, care poate dura între șase luni și un an de zile”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru București FM.

Sebastian Burduja spune că, cel mai probabil, noua companie, formată prin fuziunea ELCEN cu Compania Municipală Termoenergetica București SA, se va afla în subordinea Ministerului Energiei.

Reporter București FM: „Domnule ministru, în subordinea cui ar urma să fie noua companie, a Primăriei Capitalei sau a Ministerului Energiei?”

Sebastian Burduja: „Având în vedere că, în acest moment, ELCEN este o companie mult mai valoroasă – are active mult mai mari, terenurile, CET-urile și așa mai departe, decât Termoenergetica, noua companie, dacă nu se schimbă nimic, va fi majoritar deținută de Ministerul Energiei, de statul român, prin Ministerul Energiei.

Dacă Primăria Generală decide să facă un aport de capital, o infuzie de capital, atunci, sigur, are șanse să își crească acțiunile, să își crească participația deținută în noua companie și chiar să fie un acționar majoritar.

Noi suntem deschiși la orice variantă, dar nu mai puteam sta cu mâinile în sân și să vedem cum zeci de mii de bucureșteni suferă, în fiecare zi, de pe urma lipsei căldurii și apei calde.”

Ministrul Energiei a mai explicat care vor fi avantajele, în urma fuziunii. Sebastian Burduja spune că fuziunea va rezolva problema veșnicelor datorii ale Termoenergetica către ELCEN – datorii care, în acest moment, se ridică, din nou, la peste 800 de milioane de lei.

Investițiile în capacitățile de producție ale ELCEN și cele în rețeaua de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, aflată, în prezent, la Primăria Capitalei, vor fi sincronizate.

În plus, bucureștenii vor beneficia de o gigacalorie mai ieftină și nu vor mai avea probleme cu căldura și apa caldă, promite ministrul Energiei.

„Pe de o parte, nu va mai exista acest tărăboi cu datoriile dinspre Termoenergetica înspre ELCEN. Astăzi vorbim de peste 800 de milioane de lei, din nou, o datorie foarte mare a Primăriei Generale către Ministerul Energiei, practic.

Nu vom mai discuta despre o abordare diferită a investițiilor. Deci, va fi totul foarte sincronizat – când modernizăm CET-urile, când modernizăm rețelele, cum e normal să se întâmple.

Și, cu siguranță, pentru bucureșteni, va însemna o gigacalorie mai ieftină și, cu siguranță, și o factură mai mică la întreținere, în fiecare lună”, a promis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.