Sector 1| Reconstruirea Halei Matache se lasă cu demisii în rândul consilierilor PNL

Sursa foto: Clotilde Armand/facebook

Doi consilieri locali PNL, Dan Podaru și Adrian Oianu, și-au anunțat demisiile „de onoare” din Consiliul Local al Sectorului 1 și din PNL Sector 1.

Cei doi își motivează gestul prin faptul că noua conducere a PNL Sector 1 ar fi impus aprobarea proiectului de hotărâre privind reconstruirea Halei Matache.

Proiectul ar fi nelegal, deoarece, fiind vorba despre un monument istoric și despre o zonă protejată, ar fi avut nevoie de avizul Ministerului Culturii, aviz care nu fusese obținut de către Executivul condus de către Clotilde Armand. Avizul era obligatoriu pentru ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței și să fie dezbătut și aprobat în Consiliul Local.

„Conducerea (… PNL Sector 1 n.r.) a venit cu o nouă abordare, de forță, în accepțiunea lor, și, spre exemplu, în cazul proiectului cu Hala Matache, am fost obligați, s-a pus presiune asupra noastră și opiniile noastre nu au fost ascultate, să votăm acest proiect, care nu era legal.

Acest proiect – vă dau și exemplul nelegalității – nu avea avizul de la Cultură (… Ministerul Culturii n.r.). Un proiect, ca să ajungă pe ordinea de zi și să fie votat, mai ales că e vorba de bani publici, în oricare dintre aceste proiecte, trebuie să aibă toate avizele de legalitate. Și nici eu și nici Adrian Oianu, colegul meu demisionar, nu suntem de acord cu un asemenea tip de abordare.

Este dreptul consilierilor de a se putea exprima public, neîngrădit, de a avea o opțiune asumată, din punct de vedere public, asupra unor lucruri. Și acest lucru, din luna decembrie și până acum, nu am mai putut să-l facem. Am fost îngrădiți în acest drept al nostru la liberă exprimare”, a declarat pentru București FM Dan Podaru.

Deputatul George Tuță, noul, președinte al PNL Sector 1, începând din decembrie anul trecut, confirmă faptul că proiectul nu avea avizul de la Ministerul Culturii, dar spune că reconstruirea Halei Matache este foarte importantă pentru comunitatea locală a Sectorului 1.

De aceea proiectul, propus de către Executivul Primăriei din Banu Manta, condus de către edilul Clotilde Armand, a fost amendat, prin votul consilierilor, chiar la inițiativa grupului Partidului Național Liberal.

Astfel, potrivit unui prim amendament, sursa de finanțare a proiectului ar urma să o constituie fondurile europene. Cel de-al doilea amendament impune Executivului din Banu Manta nr. 9 să revină în fața Consiliului Local al Sectorului 1 cu nou proiect de hotărâre, după obținere avizului obligatoriu de la Ministerul Culturii, a explicat pentru București FM George Tuță, președintele PNL Sector 1.

„Refacerea Halei Matache este, categoric, o prioritate pentru orașul nostru, pentru Sectorul 1. În condițiile în care doar Primăria poate iniția proiecte de hotărâre pentru Consiliul Local, pentru că propunerile colegilor noștri din Consiliul Local niciodată nu primesc avize (… de la aparatul de lucru al primarului n.r.), ca să poată intra în dezbatere, noi am fost de acord, la nivel politic, să votăm acest proiect cu niște amendamente.

Unul dintre amendamente viza sursa de finanțare, pentru că sunt bani europeni pe Programul Operațional Regional Regenerare Urbană, care tocmai a început, de la începutul anului, să acceseze aceste fonduri pentru refacerea acelei zone.

Și, de asemenea, am mai depus un amendament, un nou articol, în care îi solicităm doamnei primar și aparatului tehnic să vină cu actualizarea indicatorilor ( … tehnico-economici n.r.), după obținerea avizelor.

Într-adevăr, în proiectul de hotărâre, chiar dacă doamna (…Clotilde Armand n.r.) zicea că este realizat avizul de la Cultură, dacă te uitai pe document, mai departe, vedeai că scrie că documentele au fost returnate, pentru că erau incomplete.

Avizul la Cultură este unul extrem de important, deoarece Hala Matache, care e un obiect protejat, fiind în patrimoniul cultural, el , acum se află în Sectorul 6 (… componentele salvate la demolare n.r.). Și, pentru a fi relocată acolo unde îi era locul, ai nevoie de avizul Comisiei, Ministerului Culturii și al Direcției de Patrimoniu, pentru că este important pentru administrația publică să protejeze patrimoniul pe care îl are și să îl îmbunătățească”, a declarat George Tuță, noul președinte al PNL Sector 1 pentru București FM.

Reamintim că proiectul privind reconstruirea Halei Matache a fost aprobat pe 28 decembrie 2023. Vezi aici mai multe detalii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.