Primăria Capitalei vrea 50% din SACET (Termoenergetica + ELCEN)!
Articol de Mircea Apostolescu, 1 februarie 2024, 14:15
Deși recunoaște că există o datorie istorică a fostului RADET către ELCEN – evaluată diferit de către cele două părți, iar Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB) nu deține active, în timp ce ELCEN are CET-urile, primarul general al Capitalei Nicușor Dan consideră că Primăria Capitalei ar trebui să dețină cel puțin 50% din acțiunile viitoarei companii care ar urma să se formeze prin fuziunea celor două entități.
„În primul rand salut această decizie, sunt de acord cu SACET-ul.
Pe conținutul Memorandumului sunt niște chestiuni.
(…) Există un litigiu foarte mare legat de datoriile pe care, înainte de faliment RADET le avea către ELCEN.
Și, aici, există interpretări diferite din partea statului român, prin Ministerul Energiei, și din partea Primăriei. Ei zic 4 miliarde (… de lei n.r.), noi zicem 900 de milioane. Memorandumul vorbește de 4 miliarde, cu care noi nu suntem de acord. Și asta va tranșa instanța.
Și asta este și principala dificultate pentru realizarea SACET-ului, cum poți să faci fie o fuziune, fie o preluare de active, fără să pui în discuție sau punând undeva, departe, această datorie istorică. Cum să faci evaluarea? Cum să faci o splitare?
Deci, sunt chestiuni tehnice dificile.
(…) Eu sunt pentru – și e nerealist să fie altfel, eu sunt pentru o coparticipare a Primăriei și a Ministerului (… Energiei n.r.), în această companie, care să facă și producție și transport și distribuție. Și opinia mea este că Primăria Capitalei nu poate să aibă mai puțin de 50%, pentru că ea este principala interesată ca sistemul să funcționeze și oamenii să aibă căldură și apă caldă.
Pentru că compania noastră (… CMTEB n.r.) nu are active, iar compania ELCEN are active – toate CET-urile sunt active ale companiei, trebuie găsită o formă de finanțare, eventual o eșalonare a contribuției noastre”, a răspuns Nicușor Dan la întrebările București FM.
Răspunsul primarului general al Capitalei Nicușor Dan vine în contextul în care, ieri, Guvernul României a adoptat un Memorandum care prevede că soluția pentru sistemul de încălzire centralizată din București este aceea a formării unei singura companii care să producă, să transporte și să furnizeze agentul termic.
În același context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara pentru București FM că viitoarea companie, rezultată din fuziunea ELCEN și CMTEB, ar trebui să se afle în subordinea Ministerului Energiei, deoarece ELCEN este compania cea mai valoroasă dintre cele două, deținând active – CET-urile.
Cât privește reabilitarea rețelei primare de termoficare, chiar dacă edilul șef a marcat astăzi finalizarea unui tronson de 3,6 kilometri, pe Bulevardul Timișoara și se mândrește cu 50 de kilometri reabilitați, anul trecut, din cei 212 kilometri care trebuiau reabilitați pe fonduri europene, în mai bine de trei ani de la semnarea contractului de finanțare, au fost reabilitați numai 12 kilometri, a recunoscut Nicușor Dan, la o întrebare București FM.
În plus, situația financiară a CMTEB este mai grea decât în 2020. Dacă la 31 octombrie 2020, datoriile CMTEB către ELCEN erau de peste 427 milioane de lei, astăzi, aceste datorii se ridică la peste 750 de milioane de lei, după cum a recunoscut chiar primarul general al Capitalei Nicușor Dan, la întrebările București FM.