VIDEO: „Încă din a 3-a zi, observatorul oficial al cursei a intrat în singurul stâlp care se afla în mijlocul râului, curentul i-a întors caiacul și toate device-urile au fost scufundate.” -Avram Iancu

Avram Iancu este cel mai cunoscut bibliotecar din România. Cititor, dar mai ales înotător de cursă lungă, a atins performanțe pentru mulți dintre noi, de neatins.

In 48 de zile a străbătut înot Rinul, pentru ca România să fie primită în Schengen. Zile istovitoare, pline de provocări și pericole. Pățăniile sale merită descoperite în cartea ce va fi lansată mâine, la București.

Avram Iancu a povestit în matinalul Bucuresti FM despre cartea „Provocarea Rinului” dar si despre aventurile sale acvatice.

Am lansat cu succes această carte în Germania, la Deva și în orașul meu natal, Petroșani, dar bineînțeles că am un respect deosebit față de Capitală. Trebuie să dăm Cezarului ceea ce este al Cezarului, așa că mâine o să vin cu mare drag la București să lansez această carte Provocarea Rinului, din respect față de bucureșteni.” 

„Și nu oriunde, ci într-un loc absolut magic, fantastic, într-un templu al cunoașterii, cum îmi place mie să îi spun sediului central al Bibliotecii Metropolitane din București. Colegii bibliotecari au avut o deschidere extraordinară pentru a lansa cartea acolo. Aș mai spune că poveștile mele de înot au plecat de aici, din bibliotecă.” 

Totul a început de la o carte citită: „Am fost inspirat de o carte care m-a determinat să revoluționez înotul românesc în ape deschise și iată că aceste povești se întorc în alte forme, din nou pe rafturile bibliotecii. Trăiesc o mare satisfacție din punctul acesta de vedere, că poate peste 20-25 de ani un alt tânăr va citi cărțile pe care le scriu eu și probabil va fi inspirat și el să facă o schimbare.”

Invitatul din matinal consideră că România își merită locul în spațiul Schengen și de asta a fost motivat să străbată Rinul. „Eu cred, alături de mulți alți români, că ne merităm locul în spațiul Schengen și că n-ar mai trebui să avem o graniță în interiorul Uniunii Europene. Și am simțit nevoia, încă o dată, să fac și eu ceva pentru țară și pentru mine.”

„Țara face foarte multe pentru mine și singurul lucru pe care pot eu să îl fac este să înot. Mi-am dorit să străbat al 2-lea cel mai mare fluviu al Europei, Rinul. Asta după ce în 2017 am înotat toată Dunărea, de la izvoare până la vărsare, în 89 de zile. Acum am vrut să merg în mod invers, către vest, în inima Europei, și să străbat acest fluviu care curge în exclusivitate în Uniunea Europeană.”

„Am reușit să fac lucrul acesta în 48 de zile. Este înot cu o singură zi de pauză. Nu a fost absolut deloc ușor. A fost o bătălie sportivă foarte dificilă, inclusiv din punct de vedere logistic. Dar știți deja foarte bine că nimic măreț nu se realizează ușor. Trebuie făcute eforturi deosebite, sacrificii. Încă din a 3-a zi pe care o numesc eu ziua fatalității, am întâmpinat o problemă deosebită. Observatorul oficial al cursei a intrat în singurul stâlp care se afla în mijlocul râului pentru că a încercat să-și pună pelerina de ploaie, iar curentul l-a izbit de stâlp. Efectiv s-a întors caiacul. Odată cu acest incident, toate telefoanele, toate device-urile au fost scufundate. Am pierdut o jumătate de zi doar să facem rost din nou de ceea ce era de achiziționat.” 

Avram Iancu a adus în atenția presei germane țara noastră. „Presa din Germania a acordat o atenție deosebită acestui subiect. Mă bucur că a fost pusă în lumină pozitivă această acțiune românească și la scară largă. Cele mai mari televiziuni ale Germaniei au transmis faptul că un român înoată întregul fluviu, fără costum de neopren, printre zeci și sute de nave care circulă pe Rin.” 

„Am o mare satisfacție! Și acum, mai în glumă, mai în serios, România urmează să intre în spațiul Schengen pe calea apei și a aerului. Dați-mi voie să cred că și datorită efortului meu vom intra pe această cale.” 

Avram Iancu a înotat si pentru alte cauze. „Vreau să vă spun că am înotat și în Dâmbovița, la București, 24 de ore în continuu, pentru copiii cu autism. Am înotat chiar în fața unei alte biblioteci, Biblioteca națională. Într-adevăr, nu este cea mai curată apă acolo, dar a trebuit să fac un sacrificiu în plus pentru acești copii și mă bucur că s-au strâns sumele de bani necesare.” 

Hai cu un play la videoclipul de mai sus si află mai multe despre Avram Iancu si cartea sa!

Avram Iancu lansează „Provocarea Rinului” și la București! Vineri, 2 Februarie, de la ora 15:00 ești așteptat la sediul central al Bibliotecii Metropolitane din capitală.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.