Bine de citit: Negustorii de război

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

Am cumpărat cartea lui Ioan Popa în anii în care aproape tot ce era publicat pe hârtie se vindea imediat. Nu prea conta ce scria și cine era autorul, lumea era atât de înfometată de ceea ce presupunea în 1990 că înseamnă libertate, încât cumpăra absolut orice.

Integrame, memorii, pornografie, Sudoku, romane polițiste, romane SF, cărți de colorat, se jupuia tot ce exista pe tarabe și la chioșcurile de ziare (ziare care dispăreau și ele în doar câteva minute, de multe ori vânzătorul nici nu se mai obosea să le așeze la vedere, în ordine, și le vindea direct din pachetele sosite de la tipografie).

Nu era zi în care să nu ajung acasă cu un vraf de hârtie tipărită, iar biblioteca, debaraua și balconul erau deja pline ochi, doar că eu nu prea apucam să citesc nimic, după Revoluție erau mult prea multe chestii importante de descoperit și de făcut, planul fiind să citesc absolut tot ce cumpărasem cândva în viitor.

Cincisprezece ani, douăzeci de ani, chiar nu mai știu cât timp a trecut până să descopăr „Negustorii de război” într-un sac de plastic, printre reviste aproape putrezite, și mai mult ca sigur că aș fi aruncat cartea dacă nu aș fi văzut că pe copertă scrie „SF”, ceea ce pentru mine înseamnă că se păstrează și nu se aruncă niciodată, indiferent de stadiul de descompunere în care se află paginile.

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

Frumoase povestiri. Ioan Popa (și nu e o coincidență de nume, el este cel care a scris cutremurătorul roman „Robi pe Uranus”) își înconjoară cititorul cu grijă și cu afecțiune, având un stil de a povesti ce doar arareori mai poate fi întâlnit în literatura prezentului.

Genul science fiction este structurat în mai multe subgenuri, doar că eu nu îmi pot da seama unde ar putea fi încadrate textele din „Negustorii de război”.

Melancolie cosmică? Nostalgie galactică? Presupun că subgenul „oficial” este „SF romance”, doar că romantismul scrierii lui Ioan Popa este mai profund decât aproape orice ne-ar putea oferi o clasică romanță SF.

Această carte poate fi procurată doar de la unele anticariate – câteva dintre ele având în stoc doar un singur exemplar – așa că dacă doriți câteva momente de lectură pentru tihna spiritului, „Negustorii de război” încă se mai poate găsi la o distanță de numai câteva click-uri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.