O femeie primeşte diagnosticul de cancer la fiecare 12 minute, în România
Articol de arionmihaela, 5 februarie 2024, 15:14
Senatoarea Nicoleta Pauliuc a atras atenţia asupra statisticilor conform cărora, la fiecare 12 minute, o femeie din România primeşte diagnosticul de cancer, iar la fiecare 20 de minute o femeie moare din cauza acestui diagnostic.
Ea a subliniat că în lupta cu boala nu sunt importante doar chestiunile de ordin financiar şi medical, ci şi aspectul psihologic. Totodată, ea a reamintit că în noiembrie 2023, la Bruxelles, a fost adoptat Manifestul european al cancerului pentru 2024, în cadrul căruia este evidenţiată importanţa eliminării cancerelor prevenibile prin vaccinare.
„Punctul focal a fost reprezentat de cancerul de col uterin, prevenibil prin vaccinul anti-HPV. În ciuda eforturilor absolut remarcabile ale Fundaţiei Renaşterea din România, stăm totuşi foarte prost la acest capitol. În România, anual, peste 1.500 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media din UE, iar rata mortalităţii de peste patru ori mai mare. Situaţia vaccinării împotriva HPV a fost una îngrijorătoare în ultimii ani, cu o rată relativ scăzută de vaccinare şi un număr ridicat de cazuri de cancer de col uterin. La nivel european sunt vaccinaţi tot mai mult băieţii tineri împotriva virusului HPV. În România, o astfel de discuţie pare încă tabu”, a spus Pauliuc.
Aceasta a invocat datele Institutului Naţional de Sănătate Publică aferente anului 2020, conform cărora au fost înregistrate 3.478 de decese ca urmare a unor tumori maligne ale sânului la femei, reprezentând o rată de mortalitate de 30,7 la un milion de femei. Decesele cauzate de tumora malignă a sânului la femei, în 2020, au avut o pondere de 7% din totalul deceselor generate de tumori. Totodată, ea a atras atenţia şi asupra faptului că femeile din mediul rural nu sunt încurajate să facă mamografii periodice.
Totodată, ea a pledat pentru o mai bună comunicare, menţionând că vaccinarea anti-HPV nu trebuie să se menţină la nivelul actual.
Pauliuc a subliniat şi importanţa alocării unor fonduri mai bine ţintite în vederea unui mix de analize de prevenţie dedicate femeilor. În acest sens, a reamintit că prevenţia este mai ieftină decât tratamentul în sine, în cazul cancerului. Ea şi-a exprimat susţinerea şi pentru programe de screening în vederea depistării cancerului de col utein, a cancerului de sân, osteoporozei la femei şi infecţiilor cu transmitere sexuală.